GoldSwitzerland: Η φούσκα χρέους θα οδηγήσει σε κατάρρευση των πάντων

 29/03/2024    01 : 51 : 13
χρεη
68 / 100

Αναπόφευκτη συνέπεια της τρέχουσας παγκόσμιας φούσκας χρέους θα είναι η χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πολλών από τους συμμετέχοντες σε αυτό, αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της, που επιγράφεται «First Gradually Then Suddenly – The Everything Collapse», και την οποίας σας παρουσιάζει το Bankingnews, η GoldSwitzerland.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, η Credit Suisse και τρεις αμερικανικές τράπεζες που μόλις υπέκυψαν είναι απλώς μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει…

Δεδομένου ότι τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα υφίστανται μεγάλη πίεση, το The Everything Collapse (Η κατάρρευση των πάντων) θα προκαλέσει ντόμινο στις χρηματοπιστωτικές αγορές μεγέθους που δεν έχει ξαναϋπάρξει στην Ιστορία.
Λαμβανομένου υπόψη ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα πλέγμα που αγγίζει κάθε χρηματοοικονομικό παράγοντα στον κόσμο, από κράτη έως ιδιώτες, κανείς δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την Κατάρρευση των Πάντων.

Αλλά πώς θα ξεκινήσει λοιπόν το The Everything Collapse ή, αλλιώς, χρεοκοπία;
Σύμφωνα με την GoldSwitzerland, η πτώση έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά ο κόσμος δεν το έχει προσέξει ακόμη.Τέσσερις κατεστραμμένες τράπεζες έχουν ήδη εξαϋλώσει τα κεφάλαια των επενδυτών τους… παρ’ όλα αυτά το ζήτημα αντιμετωπίστηκε ως ελαφρύς πονοκέφαλος που θεραπεύτηκε με μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ασπιρίνης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.Όπως είχε πει ο Χέμινγουεϊ, χρεοκοπείς πρώτα… Σταδιακά και μετά Ξαφνικά.

Κανείς, όμως, δεν πρέπει να παραπλανηθεί από την προοδευτικότητα του φαινομένου της χρεοκοπίας ή της κατάρρευσης.
Μόλις λάβαμε την τελευταία προειδοποίηση.
Αυτή η σταδιακή φάση μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες ή περισσότερο, αλλά είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι επενδυτές να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους.
Αν περιμένετε το Ξαφνικά, ο πανικός θα σας παραλύσει και θα απομείνετε περιμένοντας απεγνωσμένα μια ανάκαμψη που δεν θα συμβεί.
Αντίθετα, οι φρικτές απώλειες θα επιδεινωθούν.
Αλλά τι θα καταρρεύσει; Λοιπόν αυτό είναι προφανές!

Το «The Everything Collapse» είναι πρωτίστως μια κρίση χρέους.

Το παγκόσμιο χρέος έχει τριπλασιαστεί σε αυτόν τον αιώνα και αν συμπεριλάβουμε τα παράγωγα (μεγάλο μέρος των οποίων θα γίνει χρέος), ξεπερνά τα 3 τετράκις δολ.
Αυτό το ποσό είναι 20 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ και προφανώς το μέγεθός του μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κόσμο.

Επικίνδυνοι ισολογισμοί

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, οι πιστώσεις συρρικνώνονται.
Στις ΗΠΑ, οι ισολογισμοί όλων των τραπεζών για κεφάλαια Tier 1 βρίσκονται σε υψηλό 30 ετών. 

Αυτό είναι ένα επισφαλές επίπεδο που θέτει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε πολύ εύθραυστη θέση.
Οι τράπεζες των ΗΠΑ πρέπει τώρα να συρρικνώσουν σημαντικά τους ισολογισμούς τους απαιτώντας αποπληρωμή δανείων.

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξίσου τραγική.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης παρουσιάζουν πιστωτική συρρίκνωση μεγαλύτερη από το 2011 και αναμένουν να συνεχίσουν να το κάνουν.
Τα υψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την αναγκαστική πιστωτική συρρίκνωση δεν θα ασκήσουν πίεση μόνον στους δανειολήπτες αλλά και στα τραπεζικά συστήματα.

Με τις χρεοκοπίες των τραπεζών να επιταχύνονται, το καρουζέλ εκτύπωσης χρημάτων της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να «παίζει» με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό.
Φυσικά, οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι οπορτουνιστές που δεν μπορούν ποτέ να πουν την αλήθεια.
Ο κύριος σκοπός τους είναι να ελέγχουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελός τους και των φίλων τους.

Δεν είναι ανόητοι και σίγουρα κατανοούν τις συνέπειες της συνεχούς χειραγώγησης των αγορών και της δημιουργίας πλαστών χρημάτων.
Οι ενέργειές τους είναι απολύτως σύμφωνες με αυτό που δήλωσε ο Mayer Amschel Rothschild, ένας Γερμανός τραπεζίτης στα τέλη του 1700: «Αφήστε με να εκδίδω και να ελέγξω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με νοιάζει ποιος γράφει τους νόμους».

Επίσης, οι απαιτήσεις ρευστότητας των τραπεζών θα γίνουν άπειρες.
Έτσι, το επόμενο στάδιο του The Everything Collapse θα είναι μια συνεχής πίεση στη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα των δυτικών τραπεζών.

Και η συνέπεια αυτού είναι προφανής: απεριόριστη εκτύπωση χρημάτων μεγέθους που δεν έχει ξαναδεί ποτέ στην ιστορία.

«Να θυμάστε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρήμα και επομένως διαθέτουν εξαιρετικά αδύναμους ισολογισμούς.

Αν επρόκειτο για εμπορικές τράπεζες, θα είχαν χρεοκοπήσει εδώ και πολύ καιρό.
Έχουν όμως έναν πολύ συνένοχο στο έγκλημα που αναγκάζεται να συνεννοηθεί για να δοθεί η μόνη γνωστή λύση» λέει ο ελβετικός οίκος.

Συνέπειες της κατάρρευσης πάντων

Για εμάς τους κοινούς θνητούς, όταν δεν βγαίνουμε οικονομικά, χρειάζεται είτε να αυξήσουμε τα έσοδα είτε να μειώσουμε τα έξοδα.
Αλλά αυτή είναι μια φόρμουλα που οι κυβερνήσεις σπάνια εφαρμόζουν και σίγουρα όχι τα τελευταία 50+ χρόνια: να δημιουργούν περισσότερο χρέος για να λύσουν το πρόβλημα του χρέους τους.

Αυτό ακούγεται παράλογο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος που μια κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει ψήφους και να παραμείνει στην εξουσία.
Αυτό που θα ακολουθήσει είναι:

• Υποβάθμιση νομίσματος που οδηγεί σε κατάρρευση
• Υψηλός πληθωρισμός που θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό
• Ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας
• Αθετήσεις χρέους
• Δημιουργία περιουσιακών φουσκών (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα) σε πραγματικούς όρους
• Πτώχευση χρηματοοικονομικού συστήματος
• Πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές – εμφύλιες διαμάχες
• Γεωπολιτικά προβλήματα
• Πτώση της Δύσης και κυριαρχία της Ανατολής

Πόσο καιρό λοιπόν θα πάρει αυτό. Προφανώς κανείς δεν ξέρει.
Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.
Κάθε γωνιά του κόσμου θα υποφέρει, με την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Αρχικά λοιπόν θα γίνει «Σταδιακά» αλλά κάποια στιγμή θα έρθει η φάση «Ξαφνικά», είτε αυτό γίνει σε λίγους μήνες είτε σε λίγα χρόνια.
Όπως με κάθε επικείμενο κίνδυνο, το κλειδί είναι προφανώς η προστασία από τον κίνδυνο.
Έχω τονίσει τόσες φορές ότι είναι επιβεβλημένη η αγορά ασφάλισης πριν ξεκινήσει η πυρκαγιά, αφού προφανώς δεν θα είναι διαθέσιμη μετά το συμβάν.

Banca Rotta ή, αλλιώς, πτώχευση

Η λέξη χρεοκοπία προέρχεται από το ιταλικό Banca Rotta ή αλλιώς σπασμένος πάγκος.
Οι τραπεζίτες στην Ιταλία του 16ου αιώνα διεξήγαγαν τις δραστηριότητές τους πάνω από έναν πάγκο ή ένα τραπέζι.
Όταν δεν μπορούσαν πλέον να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ο πάγκος τους έσπαγε δίνοντας σήμα ότι ήταν εκτός λειτουργίας.

Αν και η λέξη «Rotta» (σάπια) λέγεται ότι προέρχεται από τα παλιά Νορβηγικά, δεν είναι απίθανο η προέλευση να είναι ίδια με τη rotta, δηλαδή «Σπασμένη» (από τα ιταλικά).

Και αυτή είναι η κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σήμερα.
Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δεν είναι απλώς σπασμένο, είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι ή με άλλα λόγια έχει πτωχεύσει.
Τις τελευταίες εβδομάδες, γίναμε μάρτυρες τριών αμερικανικών και μιας ελβετικής τράπεζας κατάρρευσης μέσα σε λίγες μέρες.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ, η Silvergate, η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, κατέρρευσαν όλες μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες.
Όλες συμμετείχαν στη βιομηχανία της τεχνολογίας και της κρυπτογράφησης.

Η διοίκησή τους είχε μηδενική κατανόηση στη διαχείριση κινδύνου, επενδύοντας σε μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλά επιτόκια, τα οποία στη συνέχεια έπρεπε να ρευστοποιηθούν με τεράστια ζημιά.
Ένα βασικό πρόγραμμα υπολογιστή AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) θα διαχειριζόταν πολύ καλύτερα αυτές τις τράπεζες, εφόσον δεν είχαν προγραμματιστεί με κριτήριο την απληστία.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως η δεύτερη τράπεζα της Ελβετίας, μια αφερέγγυα Credit Suisse απορροφήθηκε από την Νο 1 ελβετική τράπεζα – UBS.
Το ερώτημα είναι τώρα εάν αυτή η συγχώνευση είναι απλά η αρχή του τέλους…

Η UBS δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση δύο ελβετικών τραπεζών το 1998.
Έκτοτε έχουν προκύψει από αυτή ουκ ολίγα σκάνδαλα και ζημίες.
Το 2008, για παράδειγμα, η UBS έχασε 20 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (CHF) ενώ έκτοτε έχει απολέσει μερικά δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και ζημίες συναλλαγών.
Στη συνέχεια, υπήρξε το σκάνδαλο των αδήλωτων λογαριασμών των ΗΠΑ (που είχε κάθε ελβετική τράπεζα), γεγονός που άσκησε μεγάλη πίεση στην τράπεζα.
Το πρόβλημα είναι τώρα ότι το νέο UBS/CS είναι το 200% του ελβετικού ΑΕΠ.
Προσθέστε σε αυτό το ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) είναι επίσης μεγαλύτερη από το ελβετικό ΑΕΠ.

Και η SNB έχασε 122 δισεκατομμύρια CHF το 2022 σε συναλλαγματικές και επενδυτικές θέσεις.
Όπως η GoldSwitzerland έχει τονίσει σε προηγούμενα άρθρα, το ελβετικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι πραγματικά χειρότερο από οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα, αλλά οι περιπέτειές του επιβεβαιώνουν την άποψη ότι κανείς δεν πρέπει να κατέχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία σε καμία τράπεζα σε καμία χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σάπιο και δεν προσφέρεται για τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων.
Ανεξάρτητα από το ελβετικό τραπεζικό σύστημα, η ελβετική οικονομία είναι η ισχυρότερη στον δυτικό κόσμο και πιθανώς παγκοσμίως.

Το χρέος προς το ΑΕΠ είναι κάτω του 40%, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πολύ μικρό και ο πληθωρισμός είναι ο χαμηλότερος στον δυτικό κόσμο.
Και το πολιτικό σύστημα με άμεση δημοκρατία, είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Θυμηθείτε ότι ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο και μόλις πέσει μια μεγάλη τράπεζα, θα αρχίσει να καταρρέει ολόκληρο το σύστημα.

Ναι, οι κεντρικές τράπεζες θα εκτυπώσουν αρχικά απεριόριστα χρηματικά ποσά.
Αλλά από τη στιγμή που τα παράγωγα θα ξεκινήσουν να διολισθαίνουν, η εκτύπωση χρημάτων δεν θα έχει νόημα – τα χρήματα σε εκείνο το σημείο θα είναι άχρηστα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}