Φόρος 15% στην υπεραξία από κρυπτονομίσματα
Την επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή χρήσης τους σε δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος. Με την επιβολή του νέου φόρου θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στις συναλλαγές και τα κέρδη από κρυπτονομίσματα θα αναγνωρίζονται ως νόμιμο εισόδημα.
Προσφατα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρά στη φορολογική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, με στόχο την πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ θα υιοθετήσει διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των καταναλωτών. Τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν μια νέα πραγματικότητα και δεν μπορούν πλέον να αγνοούνται.
Παράλληλα, στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης μπαίνουν και οι εφαρμογές blockchain, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατοχή, μεταβίβαση και χρήση κρυπτονομισμάτων, την καταγραφή χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθώς και για τις συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web).
Το blockchain λειτουργεί ως μια ανοιχτή βάση δεδομένων, όπου κάθε αλλαγή στην καταγραφή επηρεάζει όλες τις επόμενες, δημιουργώντας μια αλυσίδα δεδομένων. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει αποκεντρωμένες συναλλαγές, χωρίς την ανάγκη κεντρικής αρχής.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ήδη εντείνει τους ελέγχους στους χρήστες κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του αμερικανικού IRS, εντοπίζοντας συναλλαγές που περιλαμβάνουν μετατροπές ψηφιακών νομισμάτων σε ευρώ και άλλες νομισματικές μονάδες. Στις περιπτώσεις αυτές, συχνά ανιχνεύονται εμβάσματα υψηλών ποσών που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την προέλευση χρημάτων ή αγορών. Η πρακτική αυτή φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, καθώς το blockchain υιοθετείται ολοένα και περισσότερο από επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς για την ασφαλή και διάφανη καταγραφή των συναλλαγών τους.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι αυτή η φορολογική και ρυθμιστική παρέμβαση θα βάλει τέλος στην αδιαφάνεια και τις παράνομες χρήσεις του ψηφιακού νομίσματος, εξασφαλίζοντας ότι οι συναλλαγές γίνονται υπό καθεστώς νομιμότητας και διαφάνειας.