FAO: Σε απόσταση έξι μηνών από παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) προειδοποιεί ότι ο κόσμος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια μεγάλη επισιτιστική κρίση μέσα στους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες, από κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ .
Η περιοχή αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για τις παγκόσμιες μεταφορές ενέργειας και λιπασμάτων, και οποιαδήποτε αναταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στις διεθνείς τιμές τροφίμων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του FAO, Μάξιμο Τορέρο, οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα από κυβερνήσεις και αγρότες σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων, τις εισαγωγές και τις καλλιέργειες θα καθορίσουν την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα. Ήδη ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO έχει αυξηθεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αντανακλώντας το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή .
Το σοκ, όπως εκτιμά ο οργανισμός, θα εξελιχθεί σταδιακά: πρώτα στην ενέργεια, έπειτα στα λιπάσματα, στους σπόρους, στις αποδόσεις των καλλιεργειών και τελικά στις τιμές των εμπορευμάτων και των τροφίμων. Οι φτωχότερες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι οι πιο ευάλωτες, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αζωτούχα λιπάσματα που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης για τα λιπάσματα, το οποίο όμως επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμες λύσεις, αφήνοντας εκτός άμεσες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος για τους αγρότες, όπως η αναστολή δασμών σε ρωσικά και λευκορωσικά προϊόντα. Ο FAO καλεί τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές εμπορικές διαδρομές και να προστατεύσουν τις ανθρωπιστικές ροές τροφίμων από πιθανούς περιορισμούς.
Η κρίση στην ενέργεια έχει ήδη μεταφερθεί στις τιμές καυσίμων, με την αμόλυβδη να παραμένει σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ και νέες αυξήσεις να θεωρούνται πιθανές. Η άνοδος στα καύσιμα λειτουργεί ως επιταχυντής του πληθωρισμού, συμπαρασύροντας βασικά αγαθά, τρόφιμα και υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έφτασε το 5,4% τον Απρίλιο, ενώ οι ανατιμήσεις σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβαρύνουν επιπλέον τα νοικοκυριά.
Οι καταναλωτές εμφανίζουν έντονη κόπωση και ανασφάλεια. Σύμφωνα με έρευνες, επτά στους δέκα δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ενώ περισσότεροι από τους μισούς περιορίζουν δαπάνες για ένδυση, διασκέδαση και ακόμη και βασικά είδη παντοπωλείου. Η ακρίβεια έχει πλέον παγιωθεί ως η μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική πίεση της περιόδου, χωρίς σαφή σημάδια άμεσης αποκλιμάκωσης.