Εσύ πιστεύεις ακόμα στη “συνωμοσιολογία”;; Δεκάδες ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια Όρη…

Εσύ πιστεύεις ακόμα στη
70 / 100 SEO Score

Εσύ πιστεύεις ακόμα στη “συνωμοσιολογία”;; Δεκάδες ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια Όρη…

iefimerida 7

…………………….

Διαβάστε την πρόσφατη σχετική ερώτηση του ΚΚΕ:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Για την προωθούμενη εγκατάσταση 57 ανεμογεννητριών και σταθμών αποθήκευσης στα Γεράνεια Όρη

Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Κορινθίας εναντιώνονται με κάθε τρόπο στην προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και συνοδών έργων στα Γεράνεια Όρη. Πρόκειται για σχέδιο εγκατάστασης 57 γιγαντιαίων Ανεμογεννητριών, ύψους 180 μέτρων, εντός περιοχής Natura 2000 όπως και εντός του Καταφύγιου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), καθώς και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.

Κάτω από την πίεση των κατοίκων και φορέων της περιοχής όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν παρθεί αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και της Περιφέρειας, που αντιτίθενται στη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Επίσης έχουν διατυπωθεί τοποθετήσεις του τέως υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη συγκεκριμένη περιοχή δήλωνε ότι δεν θα εγκατασταθούν στα Γεράνεια Όρη ανεμογεννήτριες.

Πλήθος επιστημονικών άρθρων και μελετών καταδεικνύουν τους άμεσους κινδύνους για το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα των περιοχών από την εγκατάσταση αντίστοιχων αιολικών πάρκων και συνοδών έργων.

Παρόλα αυτά στην πλατφόρμα του Υ.Π.ΕΝ έχουν αναρτηθεί οι μελέτες που προβλέπουν την εγκατάσταση 57 ανεμογεννητριών καθώς και μελέτες για την εγκατάσταση Σταθμών Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης (μπαταρίες) και άλλα συνοδευτικά έργα κοντά στους οικισμούς των Αγίων Θεοδώρων.

Και όλα αυτά στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή των Γερανείων που τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί από μεγάλες πυρκαγιές της τάξης των 170.000 στρεμμάτων. Είναι διαδοχικές οι καταστροφές όπως στις περιοχές της Κινέττας (2018), του Λουτρακίου (2019), του Σχίνου και των Μεγάρων (2021).

Τώρα δίνεται ένα νέο πλήγμα συνολικά στην περιοχή, που αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα όχι μόνο για την Κορινθία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Αθήνας.

Τα συνοδά έργα, όπως οι Σταθμοί αποθήκευσης, έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη από την υπάρχουσα βιομηχανική δραστηριότητα, περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, βάζοντας ακόμα και σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα (πυρκαγιά κ.α.).

Αυτά τα σχέδια έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις ώστε να αποτρέψουν μια ακόμα ανεπίστρεπτη καταστροφή στον τόπο τους. Ήδη εξελίσσονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές εναντίωσης.

Η αντίθεση αυτή είναι αποτέλεσμα των συνεπειών της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας και της “πράσινης ανάπτυξης”. Πολιτική της ΕΕ που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή φτώχεια, με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα από τη μια μεριά και τεράστια κέρδη για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια από την άλλη.

Η μετατροπή, δε, της χώρας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας για την Κεντρική Ευρώπη εγκυμονεί νέους κίνδυνους για τον λαό.

Η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ στην περιοχή δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Πλήττει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Η πολιτική αυτή έχει μετατρέψει την Ενέργεια από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των κατοίκων για:
– Να μη δοθεί καμία άδεια για ΑΠΕ στην περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις και να ανασταλούν οι άδειες εγκατάστασης αιολικών – φωτοβολταϊκών και σταθμών αποθήκευσης Ενέργειας.
– Να διασφαλιστεί ρεύμα φθηνό για τον λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας του “Πράσινου τέλους” και των άλλων “ανταποδοτικών τελών”, που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
– Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά – μικρούς επαγγελματίες – αγρότες, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
– Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
– Να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη συντήρηση – εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς, με γνώμονα τις ενεργειακές ανάγκες του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού, με υπογειοποίηση των γραμμών σε κατοικημένες περιοχές και όχι με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων Ενέργειας και τα σχέδια για εξαγωγή Ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη με την κατασκευή νέων δικτύων υψηλής τάσης.

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Κτενά Αφροδίτη
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης
Τσοκάνης Χρήστος

………………………………………………..

Γεράνεια Όρη: Έντονες αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις, δάση και περιοχές Natura 2000

γράφει η δικηγόρος Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια Όρη, σε περιοχές που περιλαμβάνουν καμένες εκτάσεις, δασικά οικοσυστήματα και ζώνες προστασίας Natura 2000.

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων καλεί όλους τους πολίτες, τους συλλόγους, καθώς και τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς να συμμετάσχουν στην ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 και ώρα 19:00 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Αγώνα «ΟΧΙ Ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια» βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, οργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις με στόχο την αποτροπή των σχεδιαζόμενων έργων.

Οι υπό διαβούλευση Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων ανοίγουν μια κρίσιμη συζήτηση που αφορά άμεσα το μέλλον του βουνού, του εναπομείναντος δασικού πλούτου, του φυσικού περιβάλλοντος και της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, αλλά και ολόκληρης της Κορινθίας.

anemogennitries

 

Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και πλήθος συλλογικών φορέων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε σχεδιασμούς που απειλούν να αλλοιώσουν τον φυσικό χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των Γερανείων. «Η προστασία του βουνού, των οικοσυστημάτων του και του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή σταθερή και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Σε ζητήματα τέτοιας σημασίας, η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να είναι απούσα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δήμου.

Στόχος της συνάντησης της 30ής Ιουνίου είναι η πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τα δεδομένα που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, η καταγραφή των απόψεων και των προβληματισμών της τοπικής κοινωνίας και η διαμόρφωση μιας ισχυρής, τεκμηριωμένης και ενιαίας στάσης απέναντι σε ένα ζήτημα που αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου.

«Τα Γεράνεια Όρη δεν αποτελούν απλώς έναν σημαντικό φυσικό πόρο, αλλά ένα αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας, της ιστορίας και της καθημερινότητας του τόπου», επισημαίνεται εύστοχα στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα «ΟΧΙ Ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια» πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 24 Ιουνίου, στο Λουτράκι, έκτακτη ανοιχτή γενική συνέλευση, καλώντας συλλόγους, συλλογικότητες, πολίτες, εργατικά σωματεία και επαγγελματίες όλων των κλάδων από τους Δήμους Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Κορινθίων και Μεγάρων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία δράσης ενάντια στην εγκατάσταση συνολικά 57 ανεμογεννητριών στα Γεράνεια Όρη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόσκληση της Επιτροπής, μετά το πρώτο σχέδιο εγκατάστασης 23 ανεμογεννητριών στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και δεύτερη μελέτη που προβλέπει την εγκατάσταση ακόμη 34 ανεμογεννητριών στις περιοχές Παλαιοβούνα (Λουτράκι), Πίντιζα (Πίσια), Μικρή και Μεγάλη Ντουσκιά (Σχίνος), καθώς και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, πλησίον της Ιεράς Μονής Παναγίας Πράθι.

Οι συγκεκριμένες θέσεις βρίσκονται εντός ή σε άμεση γειτνίαση με προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε κατοίκους, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς.

Συνολικά, βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης μελέτες που αφορούν την εγκατάσταση 57 ανεμογεννητριών στα Γεράνεια Όρη.

Η προοπτική εγκατάστασης εκτεταμένων βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων σε ένα ορεινό οικοσύστημα που έχει ήδη υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών προκαλεί εύλογο προβληματισμό και θυμό. Προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελεί η πλήρης αποκατάσταση, προστασία και φυσική αναγέννηση των πληγεισών εκτάσεων, ώστε το βουνό να ανακτήσει σταδιακά την οικολογική του ισορροπία.

Η ενεργειακή μετάβαση και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν αναμφίβολα εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους. Ωστόσο, η υλοποίησή τους οφείλει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα, στο τοπίο και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας, των περιβαλλοντολόγων και των αρμόδιων υπηρεσιών είναι καθοριστικός για την επιλογή των καταλληλότερων περιοχών εγκατάστασης, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο ευαίσθητα οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές.

Τα Γεράνεια Όρη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πνεύμονες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και πολιτιστική αξία. Πρόκειται για έναν τόπο που δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές και ο οποίος χρειάζεται χρόνο, προστασία και ουσιαστική περιβαλλοντική μέριμνα για να ανακάμψει.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Δήμοι της Κορινθίας και όλες οι αρμόδιες αρχές καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, τα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη προστασίας ενός μοναδικού φυσικού οικοσυστήματος. Παράλληλα, οι πολίτες, οι φορείς και οι συλλογικότητες της περιοχής οφείλουν να παραμείνουν ενεργοί και να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον του τόπου τους.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τον λόγο αυτό, η Πολιτεία καλείται να απορρίψει τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Γεράνεια Όρη και να αναζητήσει άλλες λύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, οι οποίες δεν θα συνεπάγονται την περαιτέρω υποβάθμιση και αλλοίωση ενός μοναδικού φυσικού τοπίου στο όνομα μιας ανάπτυξης που δεν μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα Γεράνεια χρειάζονται αναγέννηση, προστασία και βιώσιμη διαχείριση, όχι νέες παρεμβάσεις που ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω ένα ήδη τραυματισμένο οικοσύστημα.