Ελληνικό: Ο μεγάλος καταλύτης που «απογειώνει» τις τιμές στα νότια προάστια

Ελληνικό: Ο μεγάλος καταλύτης που «απογειώνει» τις τιμές στα νότια προάστια
61 / 100 SEO Score

Πόσο ανέβηκαν οι αξίες σε Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη

Το έργο του Ελληνικού έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνει τη νότια Αθήνα, λειτουργώντας ως ισχυρός μοχλός ανόδου για τις τιμές των ακινήτων. Η ζήτηση για κατοικίες στα νότια προάστια έχει εκτοξευθεί, με τη μέση ζητούμενη τιμή να φτάνει τα 4.167 ευρώ/τ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2026, επίπεδο σχεδόν 20% υψηλότερο από τα βόρεια προάστια . Η περιοχή έχει πλέον εδραιωθεί ως η ακριβότερη ζώνη της χώρας, με τη Βουλιαγμένη να παραμένει στην κορυφή με 7.333 ευρώ/τ.μ..

Τα νεόδμητα ακίνητα στα νότια προάστια καταγράφουν μέσο όρο 4.745 ευρώ/τ.μ., ενώ τα παλαιότερα κινούνται στα 3.105 ευρώ/τ.μ.. Στη Γλυφάδα οι ολοκληρωμένες συναλλαγές δείχνουν τιμές γύρω στα 7.000 ευρώ/τ.μ., στο Ελληνικό στα 6.300 ευρώ/τ.μ. και στη Βούλα στα 6.000 ευρώ/τ.μ.. Η πραγματική εικόνα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν ληφθεί υπόψη ότι οι ζητούμενες τιμές συνήθως είναι 10%-15% υψηλότερες από τις τελικές συμβολαιογραφικές.

Η δυναμική του έργου αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία της Lamda Development. Οι σωρευτικές εισπράξεις από πωλήσεις και μισθώσεις έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2026 αναμένονται επιπλέον 550 εκατ. ευρώ. Οι 315 κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο έχουν ήδη απορροφηθεί πλήρως, ενώ η ανάπτυξη Little Athens έχει φτάσει σε ποσοστό διάθεσης 85%, με τους πρώτους κατοίκους να εγκαθίστανται το 2027.

Η επίδραση του Ελληνικού δεν περιορίζεται μόνο στην κατοικία. Στην αγορά γραφείων, τα prime ενοίκια στους άξονες Συγγρού–Βουλιαγμένης διαμορφώνονται στα 25 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, με κενά μόλις 9,8% και αποδόσεις στο 6,3%. Σε εξέλιξη βρίσκεται pipeline νέων γραφειακών χώρων συνολικής επιφάνειας 52.500 τ.μ., ενισχύοντας περαιτέρω την εμπορική αξία της περιοχής.

Στο λιανεμπόριο, η Γλυφάδα παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς εμπορικούς προορισμούς της χώρας, με κενά καταστημάτων μόλις 7% και υψηλή ζήτηση από ελληνικά και διεθνή brands. Τα νέα εμπορικά κέντρα Riviera Galleria και Ellinikon Mall θα προσθέσουν ακόμη 120.000 τ.μ. εμπορικών χώρων, ενισχύοντας την εμπορική δραστηριότητα της παραλιακής ζώνης.

Η τουριστική αγορά των νοτίων προαστίων κινείται επίσης ανοδικά. Η πληρότητα των ξενοδοχείων φτάνει το 77,1%, ενώ στα βραχυχρόνια καταλύματα της Γλυφάδας η μέση ημερήσια τιμή αγγίζει τα 152 ευρώ, έναντι 110 ευρώ του μέσου όρου της Αθήνας. Στα πολυτελή resorts, οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες: το One&Only Aesthesis κινείται γύρω στα 530 ευρώ εκτός σεζόν, ενώ το Four Seasons στον Αστέρα ξεκινά από 680 ευρώ και φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.650 ευρώ.

ΠΗΓΗ