Δίμηνη παράταση στην απογραφή ανελκυστήρων ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Δίμηνη παράταση στην απογραφή ανελκυστήρων ζητά η ΠΟΜΙΔΑ
63 / 100 SEO Score

Λιγότεροι από τους μισούς έχουν δηλωθεί στο μητρώο – Βαρύτατα πρόστιμα για όσους αμελήσουν

Τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την απογραφή των ανελκυστήρων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για δίμηνη παράταση. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις 232.000 ανελκυστήρες στο gov.gr, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% του συνόλου.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η διαδικασία αποτελεί «εθνικό στοίχημα» και ζητά να παραταθεί η προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2026, ώστε να δοθεί χρόνος σε ιδιοκτήτες, διαχειριστές και κυρίως στις επιχειρήσεις συντήρησης να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις. Στην επιστολή της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η απογραφή είναι νόμιμη υποχρέωση και δεν απαιτεί συναίνεση ιδιοκτητών για να προχωρήσουν οι συντηρητές.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε παρανοήσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των διαχειριστών και στην ανάγκη των εταιρειών συντήρησης να υποβάλουν χιλιάδες δηλώσεις για λογαριασμό πελατών. Παρά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου, ο χρόνος δεν επαρκεί και η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι μια μικρή παράταση θα συμπέσει με την περίοδο των εορτών, καθιστώντας αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όσοι δεν δηλώσουν τους ανελκυστήρες τους κινδυνεύουν με σφράγιση και επιβολή προστίμων: 1.000 ευρώ για ανελκυστήρες σε κατοικίες, 2.500 ευρώ για μικτές χρήσεις και 5.000 ευρώ για δημόσια κτίρια και εμπορικά κέντρα.

Η παράταση θεωρείται κρίσιμη για να αποφευχθεί η επιβολή μαζικών κυρώσεων και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

ΠΗΓΗ