Ασφαλισμένοι-δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη σε ομηρία: Ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει συντάξεις παρά τις δικαστικές ρυθμίσεις
Χιλιάδες ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα παράδοξο: ενώ έχουν τηρήσει στο ακέραιο τις δικαστικές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει τη συνταξιοδότησή τους. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν συμπληρώσει ηλικιακά και ασφαλιστικά κριτήρια, αλλά βλέπουν την αίτησή τους να «κολλάει» σε μια γραφειοκρατική ερμηνεία που αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις.
Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εφαρμόζουν τη γενική διάταξη περί οφειλών: το όριο των 30.000 ευρώ (ή 10.000 ευρώ για τον πρώην ΟΓΑ). Αν η οφειλή ξεπερνά αυτά τα ποσά, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει εφάπαξ τη διαφορά μέσα σε δύο μήνες. Το πρόβλημα είναι ότι για όσους έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη, το χρέος έχει ήδη ρυθμιστεί από το δικαστήριο — όμως ο ΕΦΚΑ δεν το λαμβάνει υπόψη, απαιτώντας ξανά εφάπαξ πληρωμές που οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να καλύψουν.
Το αποτέλεσμα είναι σκληρό: πολίτες που έχουν κάνει ό,τι τους ζήτησε η Δικαιοσύνη, που πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά, ενημερώνονται ότι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν καταβάλουν άμεσα ποσά που το ίδιο το δικαστήριο έχει ήδη ρυθμίσει. Για πολλούς, αυτό σημαίνει παράταση εργασίας σε ηλικίες που δεν αντέχουν άλλο ή παραμονή χωρίς εισόδημα ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα.
Το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει το πρόβλημα. Ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης δήλωσε ότι ο ΕΦΚΑ θα εκδώσει οδηγία ώστε να ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις όσων τηρούν τις δικαστικές ρυθμίσεις. Η λύση που εξετάζεται προβλέπει ότι ο χρόνος που αντιστοιχεί στις δόσεις που εξοφλούνται θα θεωρείται συντάξιμος, ενώ ο χρόνος που αντιστοιχεί σε οφειλές που διαγράφηκαν από το δικαστήριο δεν θα υπολογίζεται.
Νομικοί επισημαίνουν ότι αυτή η λύση θα επιτρέπει την απονομή σύνταξης, αλλά πιθανότατα θα σημαίνει πως οι «διαγραμμένες» οφειλές δεν θα μπορούν να ενταχθούν στα όρια των 30.000 ή 10.000 ευρώ που ρυθμίζονται μέσω σύνταξης. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται η μόνη ρεαλιστική διέξοδος ώστε να μη μένουν οι ασφαλισμένοι εγκλωβισμένοι σε μια αδιέξοδη διαδικασία.
Η παρέμβαση του ΕΦΚΑ αναμένεται να καθορίσει επιτέλους έναν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των περιπτώσεων αυτών, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ήδη περάσει από δικαστικές διαδικασίες και πολυετείς οικονομικές δυσκολίες να μην τιμωρούνται ξανά από την ίδια την πολιτεία.