Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη: Το ψηφιακό «σαφάρι» της ΑΑΔΕ στις μάντρες και τις εταιρείες leasing
Δεκάδες επιχειρήσεις με στόλους οχημάτων εκτός νομικού πλαισίου – Έρχονται πρόστιμα, διασταυρώσεις και νέες ψηφιακές εφαρμογές από το 2026
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) αποκάλυψε ένα εκτεταμένο δίκτυο παραβάσεων που αφορά μάντρες, εταιρείες leasing και ενοικίασης οχημάτων. Μέσα από διασταυρώσεις δεδομένων πενταετίας, εντοπίστηκαν δεκάδες επιχειρήσεις που διατηρούν οχήματα σε κυκλοφορία χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.
Χαρακτηριστικά, σε μία μόνο εταιρεία εστάλησαν 300 ειδοποιητήρια για παραβάσεις, χωρίς καμία αντίδραση. Άλλες εταιρείες έλαβαν 200 ή και 100 ειδοποιητήρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι παραβάσεις κυμαίνονται από 50 έως 100 ανά επιχείρηση. Το φαινόμενο εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια των ελέγχων και την ευκολία με την οποία κυκλοφορούν οχήματα εκτός νομικού πλαισίου.
«Η ψηφιοποίηση των δεδομένων και οι νέες εφαρμογές της Αρχής επιτρέπουν πλέον την άμεση ταυτοποίηση κάθε οχήματος και τον αυτοματοποιημένο εντοπισμό παραβάσεων, μειώνοντας δραστικά τα περιθώρια παρανομιών».
Οι παραβάτες καλούνται να συμμορφωθούν εντός 15 ημερών, αλλιώς θα λάβουν νέα ειδοποίηση με βεβαιωμένα πρόστιμα. Τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα κυμαίνονται από 250 ευρώ για δίκυκλα έως 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης. Για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλονται προσαυξήσεις 25%, 50% ή και 100% ανάλογα με την καθυστέρηση, ενώ δεν αποκλείεται η ακινητοποίηση των οχημάτων ή η δέσμευση πινακίδων.
Από το 2026, οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο — 1η Μαρτίου και 1η Αυγούστου — και θα επεκταθούν και σε οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Δημιουργείται ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Διασταυρωτικών Ελέγχων Οχημάτων, το οποίο θα συγκεντρώνει δεδομένα από την ΑΑΔΕ, τα υπουργεία Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη, το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτων και την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος.
Το σύστημα θα εντοπίζει:
- Ανασφάλιστα οχήματα που ήταν σε κίνηση χωρίς ενεργό ασφαλιστήριο
- Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για τα τελευταία πέντε έτη
- Έλλειψη ΚΤΕΟ με βάση τα δελτία τεχνικού ελέγχου
- Εικονική ακινησία, δηλαδή οχήματα δηλωμένα ως ακίνητα που κυκλοφορούν κανονικά