Αυξήσεις έως 115% στις τιμές κατοικιών μέσα σε οκτώ χρόνια

Αυξήσεις έως 115% στις τιμές κατοικιών μέσα σε οκτώ χρόνια
63 / 100 SEO Score

Οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα έχουν εκτοξευθεί την τελευταία οκταετία, μετατρέποντας την αγορά στέγης σε «άθλημα για γερά πορτοφόλια». Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E‑Real Estates, από το 2017 έως το 2025 οι αυξήσεις κινούνται πανελλαδικά μεταξύ 70% και 83%, ενώ σε αρκετές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνουν το 90%–100%. Σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής η άνοδος αγγίζει ή ξεπερνά το 115%.

Το 2025 η ανοδική πορεία συνεχίστηκε, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με την περίοδο 2021–2023. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές αυξάνονται κατά 7%–8% ετησίως, με τα διαμερίσματα να καταγράφουν άνοδο 7,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Τα παλαιότερα ακίνητα σημειώνουν μεγαλύτερη αύξηση (8,5%) σε σχέση με τα νεόδμητα (6,6%).

Η εικόνα διαφοροποιείται ανά περιοχή. Στην Αθήνα η αύξηση διαμορφώνεται στο 6,6%, ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 9,6%, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή ζήτηση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παράλληλα, η Ελλάδα εμφανίζει εντονότερη δυναμική σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά περίπου 53% την περίοδο 2010–2024.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο παίζει το κόστος κατασκευής, το οποίο από το 2020 έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%. Η άνοδος των υλικών, της ενέργειας και του εργατικού κόστους, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, πιέζει τις τιμές προς τα πάνω. Παράλληλα, τα διαθέσιμα οικόπεδα είναι περιορισμένα, γεγονός που ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ των ιδιοκτητών και αυξάνει τα ποσοστά αντιπαροχής.

Η ζήτηση παραμένει ισχυρή τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές. Οι καθαρές επενδύσεις στον κλάδο έφτασαν τα 1,46 δισ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2025, ενώ ο τουρισμός και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις σε πολλές περιοχές.

ΠΗΓΗ