ΑΑΔΕ: Αναζητούνται 100.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για επιστροφές φόρων
Στα συρτάρια των εφοριών παραμένουν εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές φόρων, που μπορούν να αποδοθούν άμεσα σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους, όμως η εφορία δεν μπορεί να εντοπίσει τους δικαιούχους. Ο ένας λόγος έγκειται στο ότι δεν έχουν δηλώσει το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στην εφορία, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είτε δεν γνωρίζουν ότι έχουν επιστροφή, είτε αποφεύγουν να παρουσιασθούν στην εφορία, είτε δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εισπράξουν το ποσό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εφορία αναζητά περισσότερους από 100.000 δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Τα περισσότερα είναι φυσικά πρόσωπα, ενώ υπάρχουν και περίπου 20.000 επιχειρήσεις. Το ποσό που έχει στα ταμεία της η ΑΑΔΕ ξεπερνά τα 190 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2024 στα 815 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 346 εκατ. ευρώ είναι επιστροφές άμεσων φόρων, 351 εκατ. ευρώ είναι έμμεσοι φόρο, 5 εκατ. λοιποί φόροι και 114 εκατ. μη φορολογικά έσοδα.
Επίσης από τα 815 εκατ. ευρώ τα 287 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες, από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 528 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.
Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 287 εκατ. ευρώ, τα 190 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν είτε λόγω μη ανταπόκρισης των δικαιούχων είτε μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν στα συρτάρια των φορολογικών υπηρεσιών.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει εντός του έτους την ενεργοποίηση συστήματος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση να μηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, αξιολόγησης αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση, αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου.