To target 2 και η ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας…

To target 2 και η ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας...
65 / 100 SEO Score

Το target 2 αποδεικνύει πολλά… ζοφερή η εικόνα της Ελλάδος… 

Η Ελλάδα στο σύστημα Target 2 συνεχίζει να επιδεινώνεται έφθασε σε έλλειμμα 111,6 δισεκ. ευρώ όταν η Γερμανία έχει πλεόνασμα 1,04 τρισεκ. ευρώ και η Γαλλία του Macron έλλειμμα 135 εκατ ευρώ.

Στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών το έλλειμμα της Ελλάδος στο Target 2 στα 111,6 δισ

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο έχει παρατηρηθεί στο Target 2 της ΕΚΤ το οποίο είναι το σύστημα ακαθάριστου διακανονισμού συναλλαγών πάσης φύσεως σε πραγματικό χρόνο

Οι κεντρικές τράπεζες και οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να υποβάλουν εντολές πληρωμής σε ευρώ στο Target 2, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία και διακανονίζονται σε χρήματα κεντρικής τράπεζας, δηλαδή χρήματα που διατηρούνται σε λογαριασμό σε κεντρική τράπεζα.

Το Target 2 διευθετεί πληρωμές που σχετίζονται με τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς και συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και τραπεζών.

Κάθε πέντε ημέρες, το Target 2 επεξεργάζεται τιμές κοντά σε ολόκληρο το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, το οποίο το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα πληρωμών στον κόσμο.

Περισσότερες από 1.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το Target 2 για την έναρξη συναλλαγών σε ευρώ, είτε για λογαριασμό τους είτε για λογαριασμό των πελατών τους.

Γιατί -111,6 δισεκ. έλλειμμα υψηλότερο και από το 2015 επί Grexit που ήταν -94 δισ στο Target 2;

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα στο σύστημα Target 2 εμφανίζεται ελλειμματική κατά 111,6 δισεκ. όταν η Γερμανία εμφανίζει πλεόνασμα 1,04 τρισεκ. ευρώ;

Η ΕΚΤ εμφανίζεται με έλλειμμα επίσης -374 δισεκ. ευρώ.

Πάνω από 14 χώρες εμφανίζουν πλεόνασμα, η Κύπρος έχει πλεόνασμα 13,6 δισεκ. ευρώ αλλά η Ιταλία έλλειμμα -437 δισεκ, η Πορτογαλία -49 δισεκ. ευρώ.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η εύλογη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι το 2015 την σκοτεινή περίοδο όπου το Grexit καραδοκούσε, οι ελληνικές τράπεζες είχαν στραφεί στον ELA στην έκτακτη χρηματοδότηση από την ΤτΕ και την ΕΚΤ και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το έλλειμμα έναντι του ευρωσυστήματος.
Ωστόσο από το 2008 η Ελλάδα εμφανίζεται ελλειμματική αποδεικνύοντας τις παθογένειες και αδυναμίες της οικονομίας.

Την τρέχουσα περίοδο οι τράπεζες έχουν πάρει ενίσχυση ρευστότητας μέσω των προγραμμάτων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ – TLTROs κ.α. – ύψους 16 δισεκ. – ήταν 45 δισεκ. – ενώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ και ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά 40 δισεκ. ευρώ.
Μαζί με κάποιες άλλες συναλλαγές διαμορφώνουν το άθροισμα του ελλείμματος των -111,6 δισεκ. στην Ελλάδα… στο Target 2 για τον Απρίλιο 2024.

Γιατί η Ελλάδα έλλειμμα 111,6 δισεκ. και η Κύπρος πλεόνασμα;

Ένα εξίσου βασικό ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα είναι μονίμως ελλειμματική και η Κύπρος από το 2014 και μετά είναι μονίμως πλεονασματική με 13 δισεκ;

Αυτό έχει να κάνει με τις σοβαρές παθογένειες και αδυναμίες της εθνικής οικονομίας, χρειάζεται κεφάλαια και ρευστότητα από το ευρωσύστημα για να στηρίξει τις τράπεζες και όχι μόνο και έτσι η Ελλάδα συντηρεί ελλείμματα στο Target 2.

Το Target 2 δυστυχώς είναι ένας δείκτης ευφορίας και πλεονάζουσας ή ελλειμματικής ρευστότητας.
Επίσης έχει σημασία να τονιστεί ότι μεταφέρονται στο ευρωσύστημα περιουσιακά στοιχεία τα οποία λόγω χειραγώγησης εμφανίζονται ωραιοποιημένα.

Στην Ελλάδα κρύβονται ακόμη σοβαροί κίνδυνοι, προφανώς όχι τύπου 2015… αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που απλά λόγω… και της γενικής οικονομικής χαλάρωσης δεν αναδεικνύονται.

Στην πράξη λοιπόν αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι το Target 2 αποδεικνύει ποιες χώρες είναι στην πράξη ισχυρές και ποιες αδύναμες και η Ελλάδα δεν ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών κρατών, αυτό είναι σίγουρο.

Η νέα τοξική ελληνική κανονικότητα σε αριθμούς – Χρέος σε ιστορικά υψηλά 405 δισ – 780.000 εταιρίες εκτός δανεισμού, στάσιμα δάνεια

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ζούμε μια νέα κανονικότητα, ότι ναι μεν υπάρχουν παθογένειες αλλά η κανονικότητα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό…

Ποια είναι η νέα κανονικότητα το 2024 στην Ελλάδα;

Τα στοιχεία που παραθέτουμε δεν είναι ενθαρρυντικά και η νέα κανονικότητα είναι μια σαθρή νέα πραγματικότητα…

Η νέα ελληνική κανονικότητα

Ελληνικό χρέος 405 δισεκ. ευρώ

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει εμφανέστατη αδυναμία να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς.
Έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 406 δισεκ. και υποχώρησε στα 405 δισεκ.
Προφανώς και συμπεριλαμβάνουμε τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό με τα repos αφού έχουν φθάσει στα 52 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη.

Ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.420 μονάδες

Η νέα κανονικότητα επέτρεψε την κερδοσκοπία και έδωσε λαβή σε ορισμένους – ειδικά ξένους – να αγοράσουν φθηνά την Ελλάδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι κερδοσκοπίσημη όχι στρατηγικά επενδύσιμη… παραμένουμε μια αγορά της κερδοσκοπίας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 900 μονάδες στις 1.500 μονάδες – πρόσφατα 1.420 μονάδες – έδωσε μεγάλα κέρδη αλλά τα απόλαυσαν ελάχιστοι.

Στην Ελλάδα όχι πάνω από 60.000 πολίτες σε σύνολο 10.000.000…

Θα θυμίσουμε ότι ιδιωτικοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες με ζημιά για το ελληνικό δημόσιο 42 δισεκ. ευρώ… πουλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες με γνώμονα να κερδίσουν οι ξένοι επενδυτές όχι να μετριάσει την ζημιά το ελληνικό δημόσιο.

780.000 εταιρίες σε σύνολο 840.000 εταιριών δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό

Όταν 2.000.000 έλληνες δεν μπορούν να δανειστούν γιατί είναι στον Τειρεσία και όταν 780.000 εταιρίες σε σύνολο 840.000 εταιριών δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό… αυτό δεν μπορεί να λέγεται κανονικότητα αλλά παραπληγικό σαλιγκάρι.

Οι καταθέσεις 190 δισ και των ιδιωτών 144 δισ – Η παραοικονομία 44 δισεκ.

Όταν ήρθε η ΝΔ στην εξουσία το 2019 παρέλαβε καταθέσεις ιδιωτών περίπου 139 με 140 δισεκ. και μέσα σε 5 χρόνια αυξήθηκαν στα 190 δισεκ. αύξηση 50 δισεκ. ευρώ.

Αυτή είναι μεν σημαντική αύξηση αλλά σημαντικό μέρος της θα πρέπει να αποδοθεί στην παραοικονομία που υπολογίζεται σε 44 δισεκ.
Δηλαδή έχουμε μια οικονομία που αντέχει λόγω της παραοικονομίας…

Στάσιμα τραπεζικά δάνεια

Η απόδειξη ότι η οικονομία δεν είναι επενδύσιμη είναι η συμπεριφορά των δανείων.
Επενδύσιμη οικονομία σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας από τις επιχειρήσεις έως τα νοικοκυριά μπορούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη.
Δυστυχώς όμως ένας δείκτης έρχεται να κλονίσει το αφήγημα.

Τα δάνεια των τραπεζών εδώ και 3 χρόνια είναι στάσιμα στα 117 δισεκ. ευρώ.

Οι τράπεζες λένε δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια, αυτή είναι η μισή αλήθεια η άλλη μισή είναι ότι 2.000.000 νοικοκυριά είναι στον Τειρεσία και 780.000 εταιρίες δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό.

Πόσο κανονική είναι η κανονικότητα ή καλύτερα πόσο αντικανονική είναι η νέα κανονικότητα της Ελλάδος;

Είναι προφανές ότι με 405 δισεκ. χρέος, NPEs που συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία πάνω από 50 δισεκ. υποχρεώσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία 148 δισεκ. ευρώ… η νέα κανονικότητα είναι τόσο τοξική και αδύναμη που απλά δεν είναι κανονικότητα.

Από το bankingnews.gr