Στο 10% θα φτάσει η μερισματική απόδοση των ελληνικών τραπεζών το 2026

Στο 10% θα φτάσει η μερισματική απόδοση των ελληνικών τραπεζών το 2026
65 / 100 SEO Score

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και την απόφαση της ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως» στις πληρωμές μερισμάτων για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, ενώ θεωρούν αρκετά πιθανές τις αναβαθμίσεις στα guidance των διοικήσεων των τραπεζών, με την Πειραιώς να κάνει την αρχή.

Μεταδίδει το businessdaily.gr

Η έγκριση για διαμονή μερίσματος επισφραγίζει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα. Έχοντας διανύσει έναν δύσκολο δρόμο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οδηγηθήκαμε στο σημείο όπου η εποπτική αρχή αναγνωρίζει την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Εθνική, την Πειραιώς, την Eurobank και την Αlpha Bank, οι οποίες προχωρούν σε διανομή μερισμάτων συνολικού ύψους περίπου 875 εκατ. ευρώ.

Ως θετικό καταλύτη για την πορεία των τραπεζικών μετοχών κρίνουν οι αναλυτές τη διανομή μερίσματος και εκτιμούν ότι θα «ξεκλειδώσει» αξία.

Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο οφείλονται στα αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για τα έτη 2024-2026, παρά την πτώση των επιτοκίων και τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, που αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.

Στο 10% θα φτάσει η μερισματική απόδοση των ελληνικών τραπεζών το 2026, καθώς θα ευθυγραμμιστεί με εκείνη των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών, εκτιμά η Jefferies. Παρότι τα μερίσματα ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα (10-30% των κερδών του 2023), εντούτοις έως το 2026 αναμένεται να φτάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 50%. Η άποψη της JP Morgan είναι ότι οι δείκτες διανομής θα ευθυγραμμιστούν με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους έως το 2025-2026.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των επιπέδων του Κόστους Κινδύνου (CoR). Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο μέσος δείκτης CoR για τις τέσσερις συστημικά σημαντικές ελληνικές τράπεζες μειώθηκε στις 77 μονάδες βάσης, σημειώνοντας σημαντική πτώση από 131 μονάδες βάσης το 2023 και 106 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά από τις 182 μονάδες βάσης το 2019.

Η BNP Paribas, ενώ σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, χτυπά δύο «καμπανάκια». Οι βασικές μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου 2024 θα μειώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι καταθέσεις αντιπροσωπεύουν το 73% των συνολικών υποχρεώσεών τους, περιορίζοντας έτσι την εσωτερική τους ικανότητα να παράγουν κεφάλαια.

Κατά την BNP Paribas, το παραπάνω θα μειώσει τον ρυθμό βελτίωσης της ποιότητας του συνολικού κεφαλαίου, το οποίο εξακολουθεί να περιλαμβάνει 44% αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις και 9% αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, για τις οποίες η ικανότητα απορρόφησης ζημιών είναι μικρότερη από εκείνη του κεφαλαίου CET1.