Κύπρος: Μηδενίστηκε ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά

Κύπρος: Μηδενίστηκε ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά
63 / 100 SEO Score

Σε ισχύ τίθενται τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά μηδενίζεται. Η απαλλαγή αφορά αυστηρά τα πρωτογενή και μη μεταποιημένα προϊόντα, καθώς οποιαδήποτε επεξεργασία (όπως για παράδειγμα τα μαριναρισμένα κρέατα ή τα έτοιμα γεύματα) τα εξαιρεί από το μέτρο, επαναφέροντάς τα στον συντελεστή του 5%.

Συγκεκριμένα, ο μηδενικός ΦΠΑ αφορά κυρίως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το γάλα, το ψωμί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον καφέ, τη ζάχαρη, καθώς και το νωπό ή κατεψυγμένο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Παράλληλα, περιλαμβάνει είδη για την οικογένεια και την προσωπική υγιεινή, όπως τις βρεφικές τροφές, τις παιδικές πάνες, τις πάνες ενηλίκων και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

• Με ισχύ για όλο το 2027: Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα, παιδικές πάνες, πάνες ενηλίκων και είδη γυναικείας υγιεινής.

• Με ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2026: Νωπά ή κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά και ψάρια.

• Με ισχύ από 12 Οκτωβρίου 2026 (έως 31 Μαΐου 2027): Το μέτρο επεκτάθηκε στο ψωμί, τα γαλακτοκομικά, τον καφέ, τη ζάχαρη και τις βρεφικές τροφές.

Καύσιμα

Στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη και πετρέλαιο) διατηρείται η έκπτωση των 8,33 λεπτών ανά λίτρο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2026. Τέλος, ενόψει της χειμερινής περιόδου, αποφασίστηκε μείωση στον φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης από τα 7,4 στα 2,1 λεπτά το λίτρο για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2026 έως τις 30 Απριλίου 2027.

ΠΗΓΗ