Δανειολήπτες Νόμου Κατσέλη: Θολό τοπίο μέχρι να προσδιορίσουν οι servicers τα ορθά δοσολόγια

Δανειολήπτες Νόμου Κατσέλη: Θολό τοπίο μέχρι να προσδιορίσουν οι servicers τα ορθά δοσολόγια
71 / 100 SEO Score

Θολό τοπίο στους δανειολήπτες μέχρι να προσδιορίσουν οι servicers τα ορθά δοσολόγια

Τρεις μήνες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου οι οφειλέτες του Νόμου Κατσέλη περιμένουν ενημέρωση

Ανασφάλεια επικρατεί στους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη. Παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο για το θέμα των τόκων ωστόσο μέχρι σήμερα δεν τους έχουν ανακοινωθεί τα ορθά δοσολόγια, οι μήνες τρέχουν και στο διάστημα που μεσολαβεί δεν είναι προσδιορισμένες οι δόσεις με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός για το ακριβές ύψος τους και κατ’ επέκταση τη σωστή τακτοποίηση των δανείων τους.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΟΥΓΚΑ, taxydromos.gr

Οι servicers στα σχετικά αιτήματά τους απαντούν να καταβάλλουν μόνο το κεφάλαιο. Όμως, πρόκειται μόνο για προφορική ενημέρωση διά τηλεφώνου. Δεν έχουν στα χέρια τους έγγραφες διαβεβαιώσεις και με βάσει τις περιπέτειές τους τα προηγούμενα χρόνια με τα δάνειά τους δεν έχουν και κανένα λόγο για να αισθάνονται ασφαλείς.

Αραγες στο ενδεχόμενο ενός εσφαλμένου υπολογισμού της δόσης το τρέχον διάστημα μέχρι την ενημέρωση των εταιρειών διαχείρισης οφειλών για τα ορθά δοσολόγια, υπάρχει κίνδυνος απώλειας ρυθμίσεων;

Ερωτηθείσα σχετικώς η νομική σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, Κωνσταντίνα Ευσταθίου, λέει ότι το τρέχον διάστημα και μέχρι να προσδιοριστούν τα ορθά δοσολόγια οι δανειολήπτες με ενεργές ρυθμίσεις, που τους αφορά η απόφαση του Αρείου Πάγου, για να είναι τυπικά συνεπείς οφείλουν να καταβάλλουν τη δόση του άληκτου κεφαλαίου που ορίζει η δικαστική τους απόφαση συν το τρέχον επιτόκιο επί της μηνιαίας δόσης και αν δεν το γνωρίζουν αυτό να απευθύνονται στον νομικό τους σύμβουλο.

Στην περίπτωση που ακολουθούν τις οδηγίες των servicers για καταβολή μόνο του κεφαλαίου, λέει πως «εκτιμώ ότι αν το προηγούμενο διάστημα με τον εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού κατέβαλαν μεγάλα – υπερβάλλοντα ποσά, πολύ παραπάνω από αυτά που όφειλαν, τότε είναι καλυμμένοι».

Η ίδια σημειώνει ότι είναι λογικό οι servicers να καθυστερούν να απαντήσουν για τα ορθά δοσολογία, δεδομένου του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που έχουν να διαχειριστούν. Όμως, εκείνο που είναι άγνωστο είναι αν έχουν λάβει τις διευκρινήσεις που περιμένουν στο μεταξύ για να ξεκινήσει ο υπολογισμός καθώς η διαδικασία φαίνεται ότι θα κρατήσει μήνες ενώ υπάρχει ακόμη θολό τοπίο.

Δεύτερο ερώτημα των δανειοληπτών είναι αν απαιτείται να προχωρήσουν όλοι σε αποστολή επιστολών προς τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών για τον υπολογισμό των δόσεων βάσει της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Η κ. Ευσταθίου λέει ότι για την ίδια θα ήταν δόκιμο να κάνουν ένα αίτημα αποστολής νέου δοσολογίου σύμφωνα με τον Νόμο 5313 του 2026 και ταυτόχρονα ενημέρωσης του υπολοίπου της οφειλής, ώστε να είναι 100% ασφαλείς.

Ο ορθός τρόπος υπολογισμού των δόσεων αφορά το σύνολο των δανειοληπτών του Νόμου Κατσέλη με ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια (όχι κόκκινα δάνεια που έχουν απενταχθεί από το ευεργετικό καθεστώς) και όχι μόνο εκείνους που έχουν προσφύγει το προηγούμενο διάστημα για τους τόκους, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που ακολούθησε της απόφασης του Αρείου Πάγου.

«Με νομοθετική ρύθμιση και συγκεκριμένα τον νόμο 5313 του 2026 και το άρθρο 126 το θέμα του ορθού υπολογισμού έγινε νόμος του κράτους και η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου βρίσκει καθολική εφαρμογή σε όλους τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη με ενεργές ρυθμίσεις.

AREIOS PAGOS

Σήμερα δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι όλοι οι δανειολήπτες πρέπει να έχουν ίση αντιμετώπιση», σημειώνει.

Ιδιάζουσα περίπτωση

Οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη αποτελούν μία ειδική περίπτωση. Όταν εντάχθηκαν στον σχετικό νόμο 3869 επικαλέστηκαν αδυναμία πληρωμής για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Προσέφυγαν στο δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθούν και να ανακάμψουν οικονομικά, σημειώνει η κ. Ευσταθίου.

Κάθε νοικοκυριό που προσέφυγε στο δικαστήριο για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη είχε ξεχωριστή οικονομική δυνατότητα. Με την άνοδο των επιτοκίων πριν από πέντε – έξι χρόνια προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, καθώς η δικαστική τους απόφαση βάσει της οικονομικής τους δυνατότητας όριζε καταβολή κάθε μήνα ποσού που μπορεί να ήταν για παράδειγμα 200 ευρώ, ενώ το δοσολόγιο των εταιρειών διαχείρισης κατέγραφε διπλάσια δόση, υπολογίζοντας το τρέχον επιτόκιο βάσει του στατιστικού δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδας, που ήταν σε ανοδική πορεία, επί του άληκτου κεφαλαίου όπως σε όλα γενικά τα δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, δίχως να λαμβάνεται υπόψιν ότι οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.

«Οι δανειολήπτες διαμαρτυρήθηκαν, αφού αποτελούν ειδική περίπτωση με αναγνωρισμένη με δικαστική απόφαση μόνιμη αδυναμία πληρωμής, και προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Το ερμηνευτικό ζήτημα που προκλήθηκε στη συνέχεια το οποίο ήταν δημοσίου συμφέροντος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να λυθεί συνολικά, καθώς ήταν άδικο σε άλλους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη να υπάρχει η ερμηνεία υπολογισμού του τόκου στη μηναία δόση βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν μετά τις προσφυγές από τα δικαστήρια και σε άλλους στο άληκτο κεφάλαιο. Υπήρχε ανισότητα ως προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι πρέπει στις περιπτώσεις του Νόμου 3869 να υπολογίζεται το επιτόκιο της μηνιαίας δόσης.

Υπογράμμισε ότι βασικός σκοπός του Νόμου Κατσέλη είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών και κοινωνικών συνεπειών της υπερχρέωσης φυσικών προσώπων και στόχος η επανένταξη του υπερχρεωμένου νοικοκυριού στην οικονομική ζωή της χώρας, λύνοντας τη διχογνωμία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα μετά τις ιδιωτικές προσφυγές.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου συνοδεύτηκε από νομοθετική ρύθμιση με τον νόμο 5313 του 2026 και συγκεκριμένα με το άρθρο 126 και έγινε νόμος του κράτους με καθολική εφαρμογή. Πλέον δεν χρειάζεται να προσφύγει κανείς στη Δικαιοσύνη για να εφαρμοστεί και στη δική του περίπτωση.

Τώρα περιμένουμε να υπολογιστούν από τις εταιρείες διαχείρισης τα ποσά που έχουν καταβάλει οι δανειολήπτες ως υπερβάλλοντα από τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας δόσης, να αφαιρεθούν από την οφειλή και να προσδιοριστούν τα ορθά δοσολόγια», καταλήγει.