Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Νέες προοπτικές χρηματοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Η ολοκλήρωση του Pillar Assessment για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σηματοδοτεί μια θεσμική αναβάθμιση με ουσιαστικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Με την επίσημη πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η HDB αποκτά πλέον τη δυνατότητα να διαχειρίζεται απευθείας ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς την ανάγκη μεσολάβησης άλλων οργανισμών.
Η εξέλιξη αυτή διευρύνει το χρηματοδοτικό πεδίο της χώρας και ενισχύει τον ρόλο της Τράπεζας ως βασικού πυλώνα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας.
Η πιστοποίηση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι εμπορικές τράπεζες αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε μικρότερες επιχειρήσεις και νέα επενδυτικά σχέδια. Η ενίσχυση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αγορά, δημιουργώντας περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ HDB και τραπεζικού συστήματος. Ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και η ολοκλήρωση του Pillar Assessment διαμορφώνουν ένα νέο χρηματοδοτικό περιβάλλον για την Ελλάδα.
Με την πιστοποίηση, η HDB αποκτά πρόσβαση σε κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και διεθνείς συμπράξεις. Θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα σε προγράμματα που αφορούν άμυνα, ασφάλεια, υποδομές, καινοτομία, πράσινη μετάβαση και ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας. Παράλληλα, εντάσσεται στους διαπιστευμένους εταίρους του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, διεκδικώντας πόρους για έργα στρατηγικής σημασίας.
Στο άμεσο μέλλον, προβλέπεται η ενεργοποίηση 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα διοχετευθούν μέσω της HDB για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα κεφάλαια αυτά είχαν αρχικά προβλεφθεί για μεγάλες εταιρείες, αλλά μεταφέρθηκαν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά μέσα από στοχευμένα προγράμματα.
Η νέα θεσμική δυνατότητα ανοίγει την πόρτα σε ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό οικοσύστημα που υπερβαίνει τα 600 δισ. ευρώ. Η HDB μπορεί πλέον να συμμετέχει σε προγράμματα όπως το European Competitiveness Fund, το Horizon, το Connecting Europe Facility και το Global Europe, ενώ αποκτά πρόσβαση σε κοινοπρακτικά σχήματα με μεγάλες αναπτυξιακές τράπεζες της Ευρώπης. Αν και η πιστοποίηση δεν συνεπάγεται αυτόματη εισροή των συνολικών πόρων, ενισχύει σημαντικά τη δυνατότητα της Ελλάδας να διεκδικεί και να διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κεφάλαια με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων και να προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δυσκολεύονταν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους. Πρόκειται για μια στρατηγική αλλαγή που αναβαθμίζει τον ρόλο της HDB και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική αγορά.