Έως 83 εκατ. «έχει λαμβάνειν» η Βεργίνα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Έως 83 εκατ. «έχει λαμβάνειν» η Βεργίνα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία
67 / 100 SEO Score

Τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2026 το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση, εκτιμώντας τη ζημία της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε τουλάχιστον 43 εκατ. ευρώ, ποσό που με τους τόκους υπολογίζεται ότι οδηγεί σε αποζημίωση άνω των 83 εκατ. ευρώ

Πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ολλανδίας ανοίγει τον δρόμο για την αποζημίωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (μπίρα Βεργίνα) από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία με ένα ποσό που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 83 εκατ. ευρώ.

Γράφει ο Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Μια διαμάχη που κρατάει χρόνια φαίνεται πως οδηγείται στο τέλος της. Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απέρριψε την έφεση περί δικαιοδοσίας που είχαν καταθέσει η Heineken N.V. και η ελληνική θυγατρική της, Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., μια κρίσιμη απόφαση που δρομολογεί εξελίξεις σχετικά με την αγωγή αποζημίωσης που είχε καταθέσει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, παραγωγός της ελληνικής μπίρας Βεργίνα. Η υπόθεση εδράζεται στην απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, το 2015, με βάση την οποία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά μπίρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 16 ετών, με σκοπό τον αποκλεισμό ανταγωνιστών της, μεταξύ των οποίων και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης.

Η δικαίωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης

Από την πλευρά τους, η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αμφισβήτησαν κατ’ επανάληψη τη δικαιοδοσία των ολλανδικών δικαστηρίων, υποστηρίζοντας ότι οι αξιώσεις κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δεν θα έπρεπε να εκδικαστούν στην Ολλανδία. Όμως, με την απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι τα ολλανδικά δικαστήρια ορθώς έκριναν πως έχουν την αρμοδιότητα να εξετάσουν τις αξιώσεις κατά της ελληνικής θυγατρικής της Heineken. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι κατανοητό, δικαιώνει τη θέση που υποστηρίζει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια σχετικής παραπομπής και προδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Φεβρουάριο του 2025. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Ολλανδικού Δικαστηρίου, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έκδοση της τελικής απόφασης σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ. Μια απόφαση που αναμένεται εντός του καλοκαιριού που διανύουμε.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που είχε επιδικάσει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία ήταν 31.451.211 ευρώ και ήταν διοικητικό πρόστιμο που πήγε στο Δημόσιο.

Από την πλευρά της, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της μητρικής της Heineken, επικαλούμενη τη ζημία που υπέστη από τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές για τις οποίες η Αθηναϊκή είχε καταδικαστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το ποσό που διεκδικούσε έχει εμφανιστεί σε διαφορετικά στάδια της δικαστικής διαδικασίας:

* Το 2024 η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ανακοίνωσε ότι διεκδικεί πάνω από 160 εκατ. ευρώ.

* Τον Νοέμβριο του 2025 αναφέρθηκε ότι η διεκδίκηση είχε ανέλθει σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2026 το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση εκτιμώντας τη ζημία της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε τουλάχιστον 43 εκατ. ευρώ, ποσό που με τους τόκους υπολογίζεται ότι οδηγεί σε αποζημίωση άνω των 83 εκατ. ευρώ.