Στο 5,7% η άνοδος των τιμών διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο 2026
Σταθερή ανοδική πορεία σε όλη τη χώρα – Μικρότερη δυναμική σε σχέση με το 2025, αλλά ισχυρή ζήτηση σε Θεσσαλονίκη και περιφέρεια
Η αγορά κατοικίας συνεχίζει να κινείται ανοδικά, αν και με εμφανή σημάδια επιβράδυνσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 5,7% το πρώτο τρίμηνο του 2026, έναντι 8,1% το 2025 και 9,1% το 2024. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η αγορά παραμένει ισχυρή, αλλά η ένταση της ανόδου μειώνεται σταδιακά.
Η αύξηση καταγράφεται τόσο στα νεόδμητα όσο και στα παλαιότερα ακίνητα. Τα νέα διαμερίσματα έως 5 ετών σημείωσαν άνοδο 6%, ενώ τα παλαιότερα αυξήθηκαν κατά 5,5%. Η ζήτηση για νεόδμητα παραμένει υψηλή, ωστόσο η διαφορά με τα παλαιά έχει περιοριστεί, καθώς η συνολική προσφορά νέων κατοικιών παραμένει χαμηλή.
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η εικόνα είναι ανομοιογενής. Η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 5,2%, χαμηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ η Θεσσαλονίκη κινήθηκε πιο δυναμικά με 6,4%. Οι άλλες μεγάλες πόλεις σημείωσαν άνοδο 5,4%, ενώ οι λοιπές περιοχές της χώρας ξεχώρισαν με 6,9%, επιβεβαιώνοντας τη μετατόπιση της ζήτησης προς την περιφέρεια.
Η διαφοροποίηση αυτή αντανακλά τις νέες τάσεις της αγοράς: αυξημένο ενδιαφέρον για κατοικίες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, καλύτερη σχέση τιμής–αξίας και ενίσχυση της ζήτησης από Έλληνες και ξένους αγοραστές που αναζητούν μεγαλύτερους χώρους ή επενδυτικές ευκαιρίες. Παράλληλα, η Αθήνα φαίνεται να έχει φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, γεγονός που περιορίζει τον ρυθμό περαιτέρω ανόδου.
Σε επίπεδο αστικών περιοχών, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε στο 5,6%, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά παραμένει ενεργή, αλλά με πιο ήπια δυναμική σε σχέση με την περίοδο 2022–2024. Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά, ωστόσο η τάση επιβράδυνσης είναι εμφανής σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων.