Πάνω από 100 drones στη «μάχη» της αντιπυρικής περιόδου
Θερμικές κάμερες, τεχνητή νοημοσύνη και κινητές μονάδες ενισχύουν την Πολιτική Προστασία στην πιο απαιτητική αντιπυρική σεζόν
Η Πολιτική Προστασία ενισχύει φέτος σημαντικά το επιχειρησιακό της οπλοστάσιο, θέτοντας σε λειτουργία πάνω από 100 drones για την επιτήρηση δασικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα . Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν κατανεμηθεί σε όλες τις Περιφέρειες, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, περιαστικά δάση και σημεία με ιστορικό πυρκαγιών ή δύσκολη πρόσβαση. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης συμβάντων, ειδικά κατά τις κρίσιμες ημέρες του καλοκαιριού.
Τα drones επιχειρούν σε 24ωρη βάση και είναι εξοπλισμένα με θερμικές και οπτικές κάμερες υψηλής ανάλυσης, laser αποστασιόμετρα, GPS και προηγμένα συστήματα τηλεμετρίας, μεταδίδοντας εικόνα και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στα επιχειρησιακά κέντρα . Η τεχνητή νοημοσύνη που ενσωματώνουν επιτρέπει τον αυτόματο εντοπισμό θερμικών ανωμαλιών, επιταχύνοντας την ενεργοποίηση συναγερμών και τη λήψη αποφάσεων στα πρώτα κρίσιμα λεπτά μιας πυρκαγιάς.
Σημαντική καινοτομία αποτελούν οι τρεις νέες κινητές μονάδες επιτήρησης με drones, που θα εδρεύουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Οι μονάδες αυτές μπορούν να μετακινηθούν άμεσα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου ή σε σημεία όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές, προσφέροντας πλήρη επιχειρησιακή εικόνα μέσω συστημάτων πολλαπλής επικοινωνίας και κονσολών ελέγχου πολλαπλών οθονών .
Η κατανομή των drones ανά Περιφέρεια αποτυπώνει την προσπάθεια για ομοιόμορφη κάλυψη της χώρας: 27 στην Αττική, 15 στην Κεντρική Μακεδονία, 8 στην Πελοπόννησο, 7 στη Στερεά Ελλάδα, 7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 στη Δυτική Ελλάδα, 5 στη Θεσσαλία, 5 στην Ήπειρο, 5 στο Ιόνιο, 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 4 στην Κρήτη, 3 στη Δυτική Μακεδονία και 3 στο Νότιο Αιγαίο . Η διασπορά αυτή επιτρέπει συνεχή επιτήρηση σε περιοχές που κάθε χρόνο δοκιμάζονται από πυρκαγιές.
Το νέο σύστημα επιτήρησης λειτουργεί ημέρα και νύχτα, με τη θερμική κάμερα να παίζει καθοριστικό ρόλο στις νυχτερινές ώρες, εντοπίζοντας ακόμη και μικρές εστίες σε δύσβατα σημεία. Η εικόνα μεταδίδεται απευθείας στα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων και στο ΕΣΚΕΔΙΚ, ενώ είναι διαθέσιμη και σε φορητές συσκευές των επικεφαλής στο πεδίο, διευκολύνοντας τον συντονισμό των δυνάμεων .
Η σταδιακή ενίσχυση του στόλου των drones τα τελευταία χρόνια –από 40 το 2024 σε 80 το 2025 και πλέον πάνω από 100– σηματοδοτεί τη μετάβαση σε ένα πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένο μοντέλο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Η Πολιτική Προστασία επιδιώκει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου να περιορίσει τις καταστροφές που προκαλούν οι πυρκαγιές και να ενισχύσει την ασφάλεια των πολιτών.