Ευρώπη: Εκρηκτική άνοδος στις τιμές κατοικιών
Οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν σημαντική άνοδο το 2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5% στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Πίσω όμως από τον μέσο όρο κρύβεται μια έντονα ανομοιογενής εικόνα, με την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων να λειτουργεί πλέον ως «μωσαϊκό» διαφορετικών ταχυτήτων. Η σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού μετά την περίοδο των υψηλών επιτοκίων έφερε ξανά στο προσκήνιο αγοραστές και επενδυτές, οι οποίοι είχαν παγώσει τις κινήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ουγγαρία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της ανόδου, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 21,2%. Η εκτόξευση αυτή συνδέεται με κρατικά προγράμματα ενίσχυσης της ιδιοκτησίας και έντονη επενδυτική δραστηριότητα, που διατηρούν τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Στον ευρωπαϊκό Νότο, η εικόνα είναι εξίσου δυναμική: Πορτογαλία, Κροατία και Ισπανία κατέγραψαν αυξήσεις από 12,9% έως 18,9%, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια, αγοραστές δεύτερης κατοικίας, ψηφιακούς νομάδες και συνταξιούχους.
Στις μεγάλες πόλεις και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ισπανίας, όπως η Βαλένθια και η Μαδρίτη, οι τιμές ανεβαίνουν ακόμη ταχύτερα από τον εθνικό μέσο όρο, καθώς η προσφορά δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου Σλοβακία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Τσεχία καταγράφουν αυξήσεις από 10% έως 13%, ενισχυμένες από την οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο των εισοδημάτων.
Αντίθετα, οι μεγάλες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης κινούνται με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς. Η Ιταλία σημείωσε άνοδο 4,1%, η Γερμανία 3%, ενώ η Γαλλία μόλις 1%, συνεχίζοντας να ανακάμπτει αργά από τη διόρθωση των προηγούμενων ετών. Μοναδική χώρα με αρνητικό πρόσημο ήταν η Φινλανδία, όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,1%, αντανακλώντας τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς και τη μειωμένη ζήτηση.
Η ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας δείχνει να επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά με έντονες αποκλίσεις που καθορίζονται από τοπικές ιδιαιτερότητες, την επενδυτική κινητικότητα και την ελκυστικότητα κάθε χώρας ως τόπου διαβίωσης ή επένδυσης. Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αυτή μιας Ευρώπης όπου δεν υπάρχει μία ενιαία αγορά ακινήτων, αλλά πολλές παράλληλες πραγματικότητες που εξελίσσονται με διαφορετική δυναμική.