Πάσχα με… δανεικά: Εκτοξεύθηκαν οι αγορές με δόσεις

Πάσχα με… δανεικά: Εκτοξεύθηκαν οι αγορές με δόσεις
63 / 100 SEO Score

Διπλασιάστηκαν όσοι ψώνισαν με δόσεις, ενώ οι παραγγελίες αυξήθηκαν 119% – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Skroutz

Η φετινή πασχαλινή περίοδος ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη στενότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Skroutz, οι αγοραστές που χρησιμοποίησαν προγράμματα δόσεων για τις ηλεκτρονικές αγορές τους διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο συνολικός αριθμός παραγγελιών μέσω δόσεων αυξήθηκε κατά 119%. Παρά την αύξηση του όγκου, η μέση αξία παραγγελίας μειώθηκε κατά περίπου 40 ευρώ, διαμορφώνοντας ένα νέο χαμηλό στα 124 ευρώ.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι, παρότι οι καταναλωτές έλαβαν το δώρο του Πάσχα, πολλοί αναγκάστηκαν να «δανειστούν» για να καλύψουν ακόμη και τις αγορές δώρων. Η συνολική καταναλωτική κίνηση πάντως αυξήθηκε, με τις παραγγελίες να ενισχύονται κατά 23% και τον τζίρο κατά 21% σε σχέση με το 2025. Η μέση αξία παραγγελίας στο σύνολο των αγορών παρέμεινε σταθερή στα 64 ευρώ.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η χρήση ψηφιακών πορτοφολιών, με το Apple Pay να σημειώνει άνοδο 65% και το Google Pay 63%. Στις κορυφαίες κατηγορίες προϊόντων βρέθηκαν οι πασχαλινές λαμπάδες, τα παιδικά sneakers, τα τουβλάκια, τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα αθλητικά παπούτσια, επιβεβαιώνοντας ότι οι οικογενειακές αγορές κυριάρχησαν και φέτος.

Οι περισσότεροι καταναλωτές έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους νωρίς, με κορύφωση την 1η Απριλίου, έντεκα ημέρες πριν το Πάσχα – ακριβώς όπως και πέρυσι. Εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος των lockers, που πλέον αποτελούν την κυρίαρχη επιλογή παράδοσης: το 54% των παραγγελιών παραδόθηκε σε θυρίδες, σημειώνοντας αύξηση 85% σε σχέση με το 2025.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι νομοί Αχαΐας, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Εύβοιας και Μαγνησίας συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών. Τη μεγαλύτερη όμως αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν η Δράμα (+28%), η Καρδίτσα (+27%), η Πέλλα (+23%) και η Κέρκυρα (+20%), δείχνοντας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο επεκτείνεται δυναμικά σε όλη τη χώρα.

ΠΗΓΗ