Έτσι μας ληστεύουν οι τράπεζες: Καταθέσεις με επιτόκιο στο 0,03%, δάνεια στο 15% !!
Τα επιτόκια μένουν καθηλωμένα για τις αποταμιεύσεις, ενώ τα δάνεια τραβούν την ανηφόρα. Οι τράπεζες κερδίζουν, ο κόσμος πληρώνει.
Το ξεκίνημα του 2026 βρίσκει τις τράπεζες να συνεχίζουν το ίδιο γνώριμο μοτίβο: οι καταθέσεις αμείβονται με ψίχουλα, ενώ τα δάνεια χρεώνονται σαν να ζούμε σε εποχή άγριας πιστωτικής στενότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων έμεινε κολλημένο στο 0,32% τον Ιανουάριο. Για τις καταθέσεις μίας ημέρας, τα ποσοστά είναι σχεδόν προσβλητικά: 0,03% για τα νοικοκυριά, 0,10% για τις επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, ο πολίτης αφήνει τα χρήματά του στην τράπεζα και η τράπεζα… δεν συγκινείται.
Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις με διάρκεια έως 1 έτος για τα νοικοκυριά ανέβηκαν στο 1,14%, ενώ για τις επιχειρήσεις έμειναν στο 1,72%. Ακόμη κι έτσι, τα επιτόκια αυτά μοιάζουν αστεία μπροστά στο κόστος δανεισμού.
Τα δάνεια «φλέγονται» και ο πολίτης μαζί τους…
Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων εκτοξεύτηκε στο 4,67%, με αύξηση 46 μονάδων βάσης μέσα σε έναν μήνα. Τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια – δηλαδή κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις – έφτασαν στο 14,72%. Πρόκειται για επιτόκια που θυμίζουν άλλες εποχές, όχι μια οικονομία που υποτίθεται ότι «τρέχει».
Τα καταναλωτικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια ανέβηκαν στο 11,21%, ενώ τα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο έμειναν στο 3,41%. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν καλύτερη τύχη: τα επαγγελματικά δάνεια ανέβηκαν στο 6,84%, ενώ τα επιχειρηματικά με συγκεκριμένη διάρκεια έφτασαν στο 4,11%.
Ακόμη και στη διάρθρωση ανά ύψος δανείου, η εικόνα είναι ξεκάθαρη:
- Για ποσά έως 250.000 ευρώ, το επιτόκιο ανέβηκε στο 4,78%.
- Για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,04%.
Με άλλα λόγια, όσο μικρότερος και πιο αδύναμος ο δανειολήπτης, τόσο ακριβότερο το χρήμα.
Στα υφιστάμενα δάνεια, η πίεση παραμένει
Το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων έμεινε στο 4,60%. Τα στεγαστικά άνω των 5 ετών στο 3,60%, ενώ τα καταναλωτικά ανέβηκαν στο 8,30%. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πληρώνουν πάνω από 4% για μακροχρόνιο δανεισμό, ενώ τα επαγγελματικά δάνεια παραμένουν στο 5,33%.
Στις καταθέσεις, τα υφιστάμενα επιτόκια παραμένουν καθηλωμένα στο 0,31%, με τις προθεσμιακές έως 2 έτη να κινούνται γύρω στο 1,15% για τα νοικοκυριά.
Η μεγάλη εικόνα: μια τραπεζική αγορά που δουλεύει μονόπαντα
Το μοτίβο είναι ξεκάθαρο:
- Οι καταθέτες αμείβονται με επιτόκια που δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό.
- Οι δανειολήπτες πληρώνουν επιτόκια που «δαγκώνουν».
- Οι τράπεζες απολαμβάνουν το μεγαλύτερο περιθώριο επιτοκίων των τελευταίων ετών.
Σε μια περίοδο που η οικονομία υποτίθεται ότι αναπτύσσεται, η πραγματικότητα για τον πολίτη είναι ότι το χρήμα παραμένει ακριβό και η αποταμίευση σχεδόν τιμωρείται. Η ψαλίδα ανάμεσα σε καταθέσεις και δάνεια δεν είναι απλώς μεγάλη – είναι ενδεικτική μιας αγοράς που λειτουργεί υπέρ των ισχυρών και εις βάρος όσων προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους.