Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Παράγουμε Εδώ»
Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιδοτήσεις έως 200.000 ευρώ για παραγωγή και εξαγωγές
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η νέα δράση του ΕΣΠΑ με τίτλο «Παράγουμε Εδώ», η οποία απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της μεταποίησης και σε κλάδους όπου υπάρχει ανισορροπία μεταξύ εγχώριας προσφοράς και ζήτησης. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, με έμφαση σε προϊόντα υψηλής ζήτησης στο εξωτερικό.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται από 14 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2025, με τις αιτήσεις να κατατίθενται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ. Η αξιολόγηση θα γίνεται με συγκριτική μέθοδο και θα περιλαμβάνει διασταυρώσεις στοιχείων μέσω εθνικών βάσεων δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η ακρίβεια και να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης.
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής περιλαμβάνουν:
- Τουλάχιστον δύο κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν την αίτηση.
- Δραστηριοποίηση σε επιλέξιμο ΚΑΔ.
- Μία τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το προηγούμενο έτος.
- Νόμιμη λειτουργία και εταιρικό/εμπορικό χαρακτήρα.
- Συμμόρφωση με τον Κανονισμό De Minimis της ΕΕ.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου είναι 100.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη επιχορήγηση φτάνει τις 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση που το σχέδιο υπερβαίνει το όριο, το επιπλέον ποσό καλύπτεται αποκλειστικά από ιδιωτική συμμετοχή, αλλά παραμένει αντικείμενο αξιολόγησης και ελέγχου.
Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:
- Εκσυγχρονισμό παραγωγικού εξοπλισμού.
- Τεχνολογική αναβάθμιση και λύσεις Industry 4.0.
- Έρευνα και αγορά τεχνογνωσίας.
- Πιστοποιήσεις ποιότητας και διεθνή πρότυπα.
- Branding, redesign και προβολή προϊόντων.
- Κάλυψη μισθολογικού κόστους νέου εξειδικευμένου προσωπικού.
Η διάρκεια υλοποίησης κάθε επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την έγκριση. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.
Η πρωτοβουλία «Παράγουμε Εδώ» θέλει να δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, να ενισχύσει τις εξαγωγές και να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο.