Το ρεύμα της απάτης: Η «πράσινη μετάβαση» που καίει τα νοικοκυριά

Μπορεί τα όσα λαμβάνουν χώρα στην ανατολική Ουκρανία να ενίσχυσαν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, μπορεί η ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση να οδηγήσει αυτές τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα όμως η γενεσιουργούς αιτία του φαινομένου των υψηλών ενεργειακών τιμών που καταγράφεται από τα τέλη της Άνοιξης του 2021 δεν οφείλεται στα γεωπολιτικά παιχνίδια παρότι και αυτά μπορούν να διαμορφώσουν όρους κρίσης με απροσδιόριστες διαστάσεις.
Το βέβαιο επίσης είναι ότι όσοι διατύπωσαν την άποψη ότι οι υψηλές τιμές που καταγράφονται κυρίως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαριου 2022 θα ήταν πρόσκαιρες απλά δεν επιβεβαιώνονται.
Άρθρο του οικονομολόγου Σαράντου Λέκκα, στο BankingNews
Εξίσου οφθαλμοφανές είναι ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν εδώ και μια περίπου 4ετια ένα ενεργειακό σοκ πρωτοφανούς βάθους και διάρκειας. Όπως είναι γνωστό το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται , είτε με τους παραδοσιακούς τρόπους , από στερεά καύσιμα (λιγνίτης ), από υγρά καύσιμα (πετρέλαιο), από αέρια καύσιμα (φυσικό αέριο ), είτε από τις ανανεώσιμες πηγές (άνεμο ,ήλιο , νερό ).
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να στραφούμε αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές . Αυτό ονομάζεται πράσινη μετάβαση.
Μια μετάβαση η οποία στην βάση ακροτήτων που θέλουν ακόμη και το ρέψιμο των αγελάδων που παράγουν μεθάνιο (CH₄) μέσω της πεπτικής τους διαδικασίας ως μηρυκαστικά ζώα να συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην ενίσχυση της παγκόσμιας θέρμανσης ακόμη περισσότερο και από το φυσικό αέριο , σταδιακά ενισχύει όσους πιστεύουν ότι και η συγκεκριμένη μετάβαση είναι ένας ακόμη τρόπος μεταφοράς πλούτου στις ελίτ.
Βέβαια επειδή η μετάβαση γίνεται με ακραίους τρόπους χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές αποφασίστηκε στο μεταβατικό στάδιο η παραγωγή να γίνεται κυρίως με φυσικό αέριο.
Η εκτίναξη των διεθνών τιμών φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων , δηλαδή η τιμωρία των παραγωγών που χρησιμοποιούν ακόμη λιγνίτη, οδήγησε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα περίπου διπλάσια από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα όπου το φυσικό αέριο εισάγεται ενώ από την άλλη πλευρά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι ακόμη σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας.
Το ερώτημα φυσικά που μπαίνει είναι μέχρι πότε θα συμβαίνει αυτό; ή με άλλα λόγια μέχρι πότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνει τόσο ακριβό ;
Αισιόδοξη απάντηση δεν υπάρχει αφού όλες οι ενδείξεις είναι αρνητικές .
Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και η αργή αντικατάσταση του από τις ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος θα κρατά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από αυτά που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια.
Όσο η εξάρτηση θα παραμένει υψηλή το ίδιο θα παραμένουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αφού η χώρα μας δεν μπορεί να επηρεάζει τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.
Η μετάβαση επομένως από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές θα έχει κόστος και ειδικά τους χειμερινούς μήνες αυτό θα είναι αρκετά μεγάλο για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις .
Πρέπει μας λένε να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις συνθήκες τροποποιώντας ανάλογα τους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς ξεχνώντας ότι τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και οι τρόποι καθορισμού των τιμών είναι αυτά που στην περίπτωση της Ελλάδος οδηγούν τις τιμές σε τέτοια εξωπραγματικά επίπεδα.
Όταν η τιμή προσδιορίζεται από την ακριβότερη προσφορά που θα δώσει ο τελευταίος παραγωγός για να κάλυψη τις ανάγκες της ζήτησης τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα μείωσης των τιμών .
Ελπίδα δεν υπάρχει όταν πολιτικοί τύπου Κωστή Χατζηδάκη θα νομίζουν ότι απευθύνονται σε μουζίκους και σε κατώτερα πνευματικά όντα.
Ο αιώνιος υπουργός ως υπουργός Περιβάλλοντος τον Νοέμβριο του 2020 χαρακτήριζε το ποιο κερδοσκοπικό σύστημα καθορισμού των τιμών ρεύματος , του χρηματιστηριακού Target Model ως μια μεγάλη μεταρρύθμιση , ως το καλλίτερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο , ως ένα διάφανο σύστημα που θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.
Παραμύθια αντάξια του θρυλικού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν , όμως παραμύθια που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο αυτών που τα ακούν και κυρίως παραμύθια που θα αλλοιώνουν με δραματικό τρόπο οικογενειακούς και εταιρικούς προϋπολογισμούς.
Το πόσο ακόμη υψηλότερο θα είναι το κόστος που θα καλούμαστε να καταβάλουμε θα εξαρτάται και από τα γεωπολιτικά παιχνίδια τύπου Ανατολικής Ουκρανίας , Nord Stream 2 και από τα συγκυριακά καιρικά φαινόμενα και την ζήτηση που αυτά προσδιορίζουν και φυσικά από τα επίπεδα των αποθεμάτων που ο χρόνος τα καθιστά όλο και μικρότερα.