Όχι στις αυξήσεις μισθών λέει η Bundesbank

 28/03/2024    11 : 01 : 48
bundesbank
62 / 100

Τη θέση ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να επιταχύνει τη μείωση του ισολογισμού της διατύπωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το περασμένο έτος, αλλά η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητά της να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική της.

Αλλά ο Νάγκελ κατέστησε σαφές ότι μια παύση δεν είναι σωστή, καθώς ο πληθωρισμός, ο οποίος φαίνεται να κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 6% στη Γερμανία, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

“Οι μισθολογικές εξελίξεις είναι πιθανό να παρατείνουν την επικρατούσα περίοδο των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού”, είπε ο Νάγκελ σε διάλεξη στο Εδιμβούργο. “Με άλλα λόγια: ο πληθωρισμός θα γίνει πιο επίμονος”.

Οι αγορές εργασίας είναι τόσο σφιχτές που οι ελλείψεις εργαζομένων αποτελούν πλέον εμπόδιο στην παραγωγή και αυτό δίνει στα συνδικάτα αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη για αύξηση των μισθών, προειδοποίησε ο Νάγκελ.

Όπως εξήγησε, οι εταιρείες συσσωρεύουν εργατικό δυναμικό από φόβο ότι οι προσλήψεις πέρα από την τρέχουσα οικονομική πτώση θα είναι πολύ δαπανηρές και η προσφορά εργασίας συρρικνώνεται ήδη σε μεγάλο μέρος του μπλοκ των 20 εθνών, επομένως οι διαρθρωτικές εντάσεις θα παραμείνουν, υποστήριξε ο Nάγκελ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}