Χατζηθεοδοσίου: Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται η ακρίβεια

 28/03/2024    10 : 17 : 05
70 / 100

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” (1/10/2022).

Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται η ακρίβεια, με τα πλήγματά της να ξεπηδούν το ένα το άλλο.

Τη στιγμή που νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν ήδη να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις, μία νέα επιβάρυνση κάνει την εμφάνισή της.

Η επιβάρυνση αυτή αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, που λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού, είναι πολύ πιθανό από τις αρχές του 2023 να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές από αυτές που πληρώνουν σήμερα.

Όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020, από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης, κύριας, επικουρικής και εφάπαξ, θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 11%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ανέρχεται στο 8%. Αν παραμείνει σε επίπεδα άνω του 10% το τελευταίο τετράμηνο του έτους, ο μέσος πληθωρισμός του 2022 θα διαμορφωθεί στο 10%.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι και οι εισφορές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 10%, από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα, με αύξηση 10%, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για την κύρια ασφάλιση θα αυξηθεί κατά 21€ και από τα 210€ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 231€, ενώ η εισφορά της υψηλότερης κατηγορίας, από τα 566€/μήνα, θα αυξηθεί κατά 56,6€ και θα διαμορφωθεί σε 622,6€. Πρόκειται για μία πρόσθετη επιβάρυνση εκατοντάδων ευρώ το χρόνο – από 252 έως 679€, ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία υπάγεται ο κάθε ασφαλισμένος.

Με το ύψος των οφειλών αλλά και τον αριθμό των οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ να έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, είναι βέβαιο ότι μία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση της λίστας των επαγγελματιών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τακτικές ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις αλλά και τις ρυθμισμένες οφειλές τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση στην αγορά, το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επαγγελματιών και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος καθιστούν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη πρακτικά ανεφάρμοστη.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά είναι μείωση και όχι αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με μία σειρά από μέτρα ουσιαστικής στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Απαιτείται να επανεξεταστεί άμεσα η πρόβλεψη αυτή, πριν οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρεθούν σε ακόμη πιο δεινή θέση.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}