Τρελό πάρτι στον Καναδά με τα κονδύλια της πανδημίας

 20/04/2024    12 : 35 : 02
καναδας
70 / 100

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό αποδείχτηκε ιδιαίτερα απλόχερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σκορπίζοντας επιπλέον 32 δισ. δολάρια Καναδά (23,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε παροχές, σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης επαλήθευσης μετά την πληρωμή, δήλωσαν οι ομοσπονδιακές ελεγκτικές αρχές.

Μεταδίδει το euro2day.gr

Το παρατηρητήριο δαπανών διαπίστωσε ότι, από τα 211 δισ. δολάρια Καναδά των παροχών, τα 4,6 δισ. στάλθηκαν σε μη επιλέξιμους αποδέκτες ενώ 27,4 δισ. θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Από το έξτρα ποσό, μόλις 2,3 δισ. δολάρια Καναδά έχουν ανακτηθεί, ενώ οι καθυστερήσεις στην επαλήθευση σημαίνουν ότι η κυβέρνηση, εκτός από χρόνο, μπορεί να χάσει και την ευκαιρία να εισπράξει τα υπόλοιπα, δήλωσε η γενική ελέγκτρια Κάρεν Χόγκαν σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Ανησυχώ για την πλημμελή επαλήθευση μετά την πληρωμή και για την υποτονική εισπρακτική δραστηριότητα», δήλωσε. Οι φορολογικές αρχές της χώρας «πρέπει να δράσουν τώρα» για να ανακτήσουν τα χρήματα, είπε.

Η ίδια αναγνώρισε την εξαιρετική ταχύτητα με την οποία «έτρεξαν» τα προγράμματα επιδομάτων της πανδημίας, όπως οι πληρωμές σε ιδιώτες και οι επιδοτήσεις μισθών σε εταιρείες, καθώς και τη μεγάλη πρόκληση ώστε το Δημόσιο να λειτουργήσει με εξ αποστάσεως εργασία.

Όπως διαπίστωσε, τα προγράμματα των παροχών πέτυχαν τον βασικό τους στόχο, καθώς «πρόσφεραν γρήγορα οικονομική ανακούφιση σε άτομα και εργοδότες, απέτρεψαν την αύξηση της φτώχειας, μετρίασαν τις εισοδηματικές ανισότητες και βοήθησαν την οικονομία να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να επικεντρωθεί στη γρήγορη καταβολή των βοηθημάτων χωρίς να επιβεβαιώσει την καταλληλότητα των δικαιούχων, η επαλήθευση μετά την πληρωμή καθίσταται ακόμη πιο σημαντική, είπε η Χόγκαν.

Παρ’ όλα αυτά, τα «σχέδια επαλήθευσης της κυβέρνησης δεν περιλάμβαναν επαλήθευση των πληρωμών προς όλους τους επιλέξιμους παραλήπτες».

Υπήρξαν επίσης καθυστερήσεις στη διεξαγωγή της επαλήθευσης, με κίνδυνο «να μην ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος», και ίσως να μην καταστεί δυνατόν «να εντοπιστούν και να ανακτηθούν τα οφειλόμενα ποσά».

Η Χόγκαν δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα του ελέγχου επί του καναδικού προγράμματος προμήθειας εμβολίων κατά του Covid. Όπως διαπίστωσε, η κυβέρνηση κατάφερε μεν να αποκτήσει και να διανείμει επαρκείς δόσεις, αλλά συγκέντρωσε τεράστιο πλεόνασμα που πιθανώς σπαταλήθηκε λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή της τεχνολογίας που παρακολουθεί τη χρήση εμβολίων.

Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι στα τέλη Μαΐου ο Καναδάς διέθετε απόθεμα 32,5 εκατ. δόσεων, εκτιμώμενης αξίας 1 δισ. δολ. Καναδά, οι περισσότερες από τις οποίες λήγουν στο τέλος του 2022. Επιπλέον 50,6 εκατ. δόσεις θεωρήθηκαν πλεονασματικές και προσφέρθηκαν για δωρεά, είπε η ελέγκτρια, αλλά 13,6 εκατομμύρια έληξαν πριν μπορέσουν να σταλούν.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}