Τρέμουν τραπεζικό ντόμινο κατάρρευσης στις ΗΠΑ μετά την SVB! Κατέρρευσε μια ακόμη και μια “χαροπαλεύει”!!

 29/03/2024    05 : 45 : 54
κοντρα13 3 23
80 / 100

Κατέρρευσε και η Signature Bank στις ΗΠΑ

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank. Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Από το documentonews.gr

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες, μετά τη Silicon Valley Bank.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

signature bank

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστoύν καμία ζημία οι φορολογούμενοι».

………………………………………………………………………

ΗΠΑ – Τραπεζικό ντόμινο: Κάτι συμβαίνει με την First Republic Bank

Οι φόβοι για μαζική φυγή καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες έχουν κορυφωθεί λίγε ώρες πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την Fed να βάζει στο τραπέζι έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς τους

Λίγη ώρα αφότου η Washington Post ανέφερε ότι η Fed «σκέφτεται σοβαρά να διασφαλίσει όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις στη Silicon Valley Bank», το Bloomberg δημοσιεύει την είδηση ότι η Federal Reserve «εξετάζει επίσης τη διευκόλυνση των όρων πρόσβασης των τραπεζών στο λεγόμενο «παράθυρο έκπτωσης» (discount window), δίνοντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει την αξία τους σε μετρητά αποφεύγοντας το είδος των ζημιών που οδήγησαν την SVB σε κατάρρευση.

Από το bankingnews.gr

Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται στην απόσυρση των καταθέσεων από τους καταθέσεις, χωρίς να χρειάζεται να εγγράψουν ζημίες στους ισολογισμούς τους πουλώντας ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποβαθμιστεί σε αξία εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων – η δυναμική που προκάλεσε την κατάρρευση της SVB την Παρασκευή 11 Μαρτίου .

Επισημαίνεται ότι, όπως πολλοί περίμεναν, ορισμένες τράπεζες άρχισαν να χρησιμοποιούν το παράθυρο έκπτωσης την Παρασκευή 10 Μαρτίου, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη ρευστότητα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank της SVB, γι’ αυτό ακριβώς είναι παράξενο ότι αυτό είναι ακόμη και είδηση: Το «παράθυρο έκπτωσης» ήταν πάντα ανοιχτό και το γεγονός ότι οι τράπεζες αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν δεν έχει να κάνει με την «ευκολία πρόσβασης» και όλα με το στίγμα της συσχέτισης τους με την πρακτική αυτή.

Απλώς θυμηθείτε πώς οι τράπεζες που αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησαν το παράθυρο έκπτωσης την περίοδο της Lehman αντιμετωπισαν μαζική φυγή κεφαλαίων.
Ή ίσως η σκέψη της Fed είναι ότι, ενώ θα ήταν πολύ αργά για να σωθεί η SVB, άλλες τράπεζες θα ενίσχυαν με κάποιο τρόπο την εμπιστοσύνη των καταθετών προς αυτές.

Η περίπτωση της First Republic – Τι έπεται

Η First Republic είναι χαρακτηριστική περίπτωση καθώς προσπάθησε να καθησυχάσει τους πελάτες μετά την πτώση της τιμής της μετοχής της που ακολούθησε την κατάρρευση της SVB.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το μέσο ποσό κατάθεσης των πελατών της ήταν πολύ κάτω από το μέγιστο ασφαλισμένο όριο των 250.000 δολ.
Ωστόσο, περίπου το 68% των καταθέσεων της τράπεζας, ή σχεδόν 120 δισ. δολάρια, δεν είναι ασφαλισμένα.

Η First Republic Bank προσπάθησε να καθησυχάσει τους πελάτες ότι οι καταθέσεις τους ήταν ασφαλείς, καθώς οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου να περιορίσουν τους φόβους μετάδοσης της κρίσης στο τραπαζικό σύστημα των ΗΠΑ που πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.

first republic bank

Η SVB πέρασε στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών της Καλιφόρνια την Παρασκευή 10 Μαρτίου και εξαγοράστηκε από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) μετά την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της και την αποτυχημένη απόπειρα για αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στα τέλη του περασμένου έτους, ήταν η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από την Washington Mutual το 2008 και η δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην ιστορία.

Ένα σημαντικό ποσοστό των καταθέσεων της είναι ανασφάλιστες, με αποτέλεσμα οι πελάτες να υπόκεινται σε μεγάλες απώλειες των κεφαλαίων τους εάν δεν βρεθεί νέος αγοραστής.

Φόβος για μαζικές αναλήψεις καταθέσεων

Εκφράζονται φόβοι ότι τα προβλήματα που έπληξαν την SVB, εξαιτίας μιας κρίσης που προκλήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων που έπληξε το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της και τις αυξημένες εκροές από επιχειρηματικούς πελάτες, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν άλλες τράπεζες παρόμοιου μεγέθους.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένοι πελάτες άλλων περιφερειακών τραπεζών, όπως η First Republic, θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.
Η τιμή της μετοχής της First Republic υποχώρησε κατά ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα καθώς η SVB κατέρρευσε.
Η μετοχή της Western Alliance, μιας περιφερειακής τράπεζας συγκρίσιμου μεγέθους, υποχώρησε επίσης κατά παρόμοιο ποσοστό.
Μεγάλες τράπεζες όπως η Bank of America και η JPMorgan επίσης κατέγραψαν πτώση, αλλά οι μετοχές τους σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου , ενώ η First Republic διεύρυνε τις δικές της ζημίες.

Σύμφωνα με την τελευταία της ενημέρωση στις εποπτικές αρχές του τραπεζικού συστήματος, η First Republic, η οποία διαθέτει περισσότερα από 80 υποκαταστήματα σε επτά πολιτείες, είχε 176,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο τέλος του 2022.
Από αυτά, τα 119,5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ανασφάλιστα.
Το ποσστοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων 68% είναι αρκετά μεγάλο, αν και πολύ μικρότερο από το 89% της SVB

Πού εντοπίστηκε το πρόβλημα

Στην ενημέρωση των ρυθμιστικών αρχών την Παρασκευή 10 Μαρτίου, η First Republic καθησύχασε τους πελάτες της για τη θέση της όσον αφορά τη ρευστότητά της καθώς η τιμή της μετοχής της καταβαραθρώθηκε.
Ανέφερε ότι το μέσο μέγεθος των καταθέσεων που κατείχαν οι πελάτες της ήταν 200.000 δολάρια, λιγότερο από το όριο των 250.000 δολαρίων που ασφαλίστηκε από το FDIC, ενώ ο μέσος επαγγελματικός του λογαριασμός είχε 500.000 δολάρια.

fed

«Η θέση όσον αφορά τη ρευστότητα της τράπεζας παραμένει πολύ ισχυρή», ανέφερε η τράπεζα.
«Πηγές (σ.σ.ρευστότητας) πέρα από μια καλά διαφοροποιημένη βάση καταθέσεων περιλαμβάνουν πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμης ικανότητας δανεισμού στην Federal Home Loan Bank και την Federal Reserve Bank»

Οι φόβοι μετάδοσης παραμένουν

Ωστόσο, οι επενδυτές και παράγοντες της αγοράς δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι ότι η First Republic έχει κατευνάσει τους φόβους της μετάδοσης της κρίσης στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα καθώς οι περιφερειακές τράπεζες δεν υπόκειντο στο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009.

Όπως και στην περίπτωση της SVB, η τελευταία ενημέρωση της First Republic στις εποπτικές αρχές έδειξε μεγάλη απόκλιση μεταξύ της εύλογης (fair) αγοραίας αξίας και της λογιστικής αξίας των περιουσιακών της στοιχείων.
Αυτά συνδέονται κυρίως με στεγαστικά δάνεια, τα επιτόκια των οποίων έχουν αυξηθεί το τελευταίο έτος παράλληλα με το κύριο επιτόκιο της Fed.

Όπως και τα ομόλογα της SVB, τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic που σχετίζονται με μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στην κτηματαγορά είναι πιθανότατα μικρότερης αξίας από τη λογιστική τους αποτίμηση στα βιβλία της τράπεζας.

Οι επενδυτές μυρίζονται.. αίμα!

Ο Brian Levitt, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco, δήλωσε στο Insider ότι η SVB και η First Republic ειδικότερα ήταν κακώς προετοιμασμένες για τα υψηλότερα επιτόκια και την πιθανή ύφεση.
«Οι επενδυτές, μυρίζοντας αίμα, στρέφουν την προσοχή τους στην επόμενη τράπεζα που εκτίθεται σε κίνδυνο επιτοκίου και συγκεκριμένο πιστωτικό κίνδυνο και μετά στην επόμενη», επισήμανε.

«Η First Republic Bank, η οποία έχει σημαντική έκθεση στις αγορές ακινήτων και στις δύο ακτές των ΗΠΑ φαίνεται να είναι η επόμενη στη λίστα».
Σε tweet το Σάββατο 11 Μαρτίου, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman προειδοποίησε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είχαν 48 ώρες «για να διορθώσουν ένα σύντομα μη αναστρέψιμο λάθος» που θα μπορούσε να κατακλύσει ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, απηχώντας φόβους μετάδοσης.
Η First Republic δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Insider για σχόλιο

Κυβέρνηση και Δημοκρατικοί απορρίπουν το ενδεχόμενο Bail out
.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janett Yellen δήλωσε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) για την προστασία των καταθετών, δηλώνοντας ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (σ.σ. του 2008/2009) υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά…
Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», δήλωσε η Γέλεν στην τηλεοπτική εκπομπή News Sunday Morning του τηλεοπτικού δικτύου CBS.
«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Yellen.

Δεν ήταν σαφές ποιους καταθέτες εννοούσε: Από τις καταθέσεις πελατών της SIVB 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022, 152 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ανασφάλιστα (δηλαδή, πάνω από το όριο ασφάλισης των 250.000 δολαρίων FDIC) και μόνο 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν πλήρως ασφαλισμένοι.
Όπως σημειώσαμε επίσης την περασμένη εβδομάδα, μια περαιτέρω ματιά στη χρηματοδότηση SIVB δείχνει ασυνήθιστα υψηλή εξάρτηση από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων/VC. μόνο το μικρό κόκκινο κομμάτι ιδιωτικής τράπεζας μας μοιάζει με παραδοσιακές καταθέσεις λιανικής.

Ως αποτέλεσμα, όπως λέει ο Michael Cembales της JPMorgan: «Δικαιούμεμαι να ρωτήσω για τη διαδικασίες διαχείρισης των κινδύνων εκ μέρους των εταιρειών Venture Capital που τοποθετούν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς τους σε μια τράπεζα με αυτό το προφίλ.
Στο τέλος του 2022, η SVB πρόσφερε μόνο 0,60% περισσότερο στις καταθέσεις από τις αντίστοιχες ως αντιστάθμιση για τους κινδύνους που παρουσιάζονται παρακάτω• το 2021 αυτό το ασφάλιστρο ήταν 0,04%».

Στο ίδιο πνεύμα με την υπουργό Οικονομικών, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Robert Menendez που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).
«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC τη Κυριακή 13 Μαρτίου 2023.

Το ειδικό ταμείο για την ασφάλιση των καταθέσεων

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλισης των καταθέσεων εξετάζουν σχέδιο που προβλέπει να δημιουργήσουν ειδικό ταμείο που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μετά την απρόσμενη για αρκετούς πτώχευση της Silicon Valley Bank, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το Σάββατο 12 Μαρτίου 2023.

Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού (bank run), σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλέστηκε πρόσωπα ενήμερα για τις συνομιλίες.
Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος των σχεδιασμών για την αποτροπή της εξάπλωσης πανικού σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, τις λεγόμενες startup.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden συζήτησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας για την κατάρρευση της SVB και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.
Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της εξέλιξης.

Πωλούν τις καταθέσεις τους με μεγάλο discount

Όπως γράφουν οι Financial Times την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, οι αμερικανοί πελάτες της τράπεζας, των οποίων οι καταθέσεις δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό σύστημα, σπεύδουν να πουλήσουν τις καταθέσεις τους για να πληρώσουν μισθούς και άλλα λειτουργικά έξοδα μετά το κλείσιμο του δανειστή από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η SVB αναμένεται να ανοίξει ξανά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 για όσες καταθέσεις είναι ασφαλισμένες στο πλαίσιο της νεοσύστατης Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν και πότε οι πελάτες με περισσότερα από 250.000 δολάρια στους λογαριασμούς τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματά τους.
Κάποιοι προσπαθούν να τα πουλήσουν με μεγάλες εκπτώσεις για να συγκεντρώσουν μετρητά

Την Παρασκευή, οι «ανασφάλιστες καταθέσεις» της SVB διαπραγματεύονταν σε τιμή μεταξύ 55 και 65 σεντς σε δολάριο, σύμφωνα με την Cherokee Acquisition, μια πλατφόρμα συναλλαγών απαιτήσεων σε υποθέσεις πτώχευσης.
Άλλες καταθέσεις προσφέρθηκαν μεταξύ 70 και 75 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλούνται οι Financial Times.

……………………………………………………………………………

ΤΟ BANK RUN ΤΗΣ SVB ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ;

Κατά την άποψη μας οι ΗΠΑ, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη Ρωσία και την Κίνα (η οποία ανησυχεί έντονα για τη δική της αγορά, αλλά και για τα αμερικανικά ομόλογα ύψους περί το 1 τρις $ που κατέχει, ενώ χάνουν σε αξία), καθώς επίσης για να μην δημιουργηθεί θέμα με το δολάριο και με το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, θα κάνουν τα πάντα για να μην υπάρξει μετάδοση της κρίσης της SVB – ενώ ο μεγάλος κίνδυνος είναι ένα ενδεχόμενο διευρυμένο bank run στη χώρα (στην Ευρώπη επίσης), εάν τρομοκρατηθούν οι καταθέτες. Επί πλέον, μία επίθεση των short sellers στις τράπεζες – όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ σημαντική – ελπίζοντας να μην επαναληφθεί το λάθος της Lehman Brothers (αν και δεν έχει σύγκριση σε επίπεδα μόχλευσης κλπ.).

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος, βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης

Ανάλυση

Η μετοχή της SVB διαπραγματευόταν στα 406 $ πριν από 6 περίπου μήνες (γράφημα) – ενώ το ενεργητικό της ήταν περί τα 212 δις $ στα τέλη του 2022, με τη χρηματιστηριακή της αξία στα 6,27 δις $ πρόσφατα, όταν το Νοέμβρη του 2021 είχε υπερβεί τα 42 δις $ (πηγή), καθιστώντας την μία από τις πιο πολύτιμες εταιρίες στον κόσμο. Σήμερα διαπραγματεύεται στα 82,9 $ – αν και στην ουσία, εάν δεν διασωθεί, η μετοχή της θα μηδενισθεί.

785 300x164 1
Εξέλιξη της μετοχής της SVB

 

Η Silicon Valley Bank τώρα, η πρώην 18η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ευρίσκεται στα χέρια της ομοσπονδιακής εταιρίας ασφάλισης καταθέσεων – ενώ η κατάρρευση της είναι η μεγαλύτερη, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σύμφωνα δε με την Bloomberg, οφείλεται στην ανεπιτυχή προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων εκ μέρους της – σε συνδυασμό με την εκροή χρημάτων από τις νεοφυείς εταιρίες τεχνολογίας (start ups) που είχαν τροφοδοτήσει την άνοδο της, ως δανειστή τους.

Πρόκειται δηλαδή για ένα κλασσικό bank run – ενώ τα προβλήματα της κλιμακώθηκαν, μετά την έξοδο του fund του Peter Thiel. Εκτός αυτού, πολλές άλλες εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου, συμβούλευσαν τις επιχειρήσεις χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν χρήματα από την τράπεζα – με αποτέλεσμα η μητρική εταιρία SVB Financial Group, να αναγκασθεί να ανακοινώσει πως θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει πάνω από 2 δις $, για να καλύψει τις εκροές κεφαλαίων.

Συνεχίζοντας, η τράπεζα είχε στο χαρτοφυλάκιο της μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, σε ποσοστό 57% – όταν καμία από τις υπόλοιπες 74 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν κατείχε περισσότερα από 42%. Με δεδομένο τώρα το ότι, όταν οι τιμές των ομολόγων κινούνται υψηλότερα, οι αποδόσεις τους είναι αντίστοιχα χαμηλότερες και το αντίστροφο, βρέθηκε εκτεθειμένη λόγω της ανόδου των επιτοκίων από την Fed – σημειώνοντας πως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές των επιτοκίων, από τα βραχυπρόθεσμα.

Εν προκειμένω, η συνεχής αύξηση των βασικών επιτοκίων εκ μέρους της Fed, με την αιτιολογία της καταπολέμησης του πληθωρισμού (λάθος κατά τη γνώμη μας, αφού οφείλεται κυρίως στην προσφορά, οπότε η άνοδος των επιτοκίων πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την αύξηση των τιμών), άσκησε μεγάλες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων – οπότε, με υψηλές τις αποδόσεις τους, οι τιμές τους έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, ειδικά βέβαια των μακροπρόθεσμων.

Επομένως, η αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων της SVB έχει υποβαθμισθεί σε μεγάλο βαθμό – κάτι που όμως δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, εάν μπορούσε να κρατήσει αυτά τα ομόλογα έως τη λήξη τους, εισπράττοντας την πλήρη αξία τους. Εάν όμως είναι μία τράπεζα υποχρεωμένη να τα πουλήσει, για να συγκεντρώσει μετρητά για κάποιο λόγο, τότε χάνει μεγάλα ποσά.

silicon valley bank svb

Αυτό ακριβώς συνέβη στην SVB, η οποία πούλησε 21 δις $ από αυτά τα μακροπρόθεσμα ομόλογα – σε μία προσπάθεια της να επανεπενδύσει αυτά τα χρήματα σε βραχυπρόθεσμα, επειδή είναι λιγότερο ευαίσθητα στις αυξήσεις των επιτοκίων. Προσπάθησε δε επί πλέον να συγκεντρώσει 2 δις $, για να καλύψει τις εκροές κεφαλαίων που αναφέραμε προηγουμένως – ανεπιτυχώς όμως, με αποτέλεσμα να καταστεί αφερέγγυα.

Το βασικό θέμα είναι τώρα, εάν η χρεοκοπία της SVB θα οδηγήσει σε μία αλυσιδωτή χρεοκοπία άλλων τραπεζών – αφού στον τραπεζικό κόσμο όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Εν προκειμένω, οι μεγάλες τράπεζες μάλλον δεν θα επηρεασθούν – αφού έχουν τα μέσα να απορροφήσουν ένα τέτοιο «χτύπημα». Εν τούτοις, οι μικρές και μεσαίες περιφερειακές δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα – πόσο μάλλον εάν η εμπιστοσύνη των καταθετών τους πληγεί λόγω της SVB, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μαζικά bank runs.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρείται πολύ σωστά πως αυτές οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια για να προστατευθούν, όπως η SVB – κάτι πολύ δύσκολο, όπως φαίνεται από την πορεία των μετοχών τους που ήταν σε ελεύθερη πτώση, τις δύο τελευταίες ημέρες (στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι τράπεζες έχασαν πάνω από 150 δις $ χρηματιστηριακή αξία, μέσα σε δύο ημέρες).

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Fed έχει δεσμευθεί στο Κογκρέσο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, για να καταπολεμήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό – όπου όμως θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές των ομολόγων, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες.

Λογικά λοιπόν η Fed ίσως δεν έχει άλλη επιλογή, από το να μειώσει τα επιτόκια, για να διασώσει το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα – κάτι που όμως θα την καθιστούσε αυτόματα αναξιόπιστη στις αγορές, αφού έχει προβεί επανειλημμένα σε δηλώσεις για το αντίθετο. Επομένως, έχει οδηγηθεί σε μία παγίδα – αφού εάν αυξήσει τα επιτόκια θα καταρρεύσει το αμερικανικό περιφερειακό σύστημα, ενώ εάν τα μειώσει, θα πρέπει να αλλάξει τον πληθωριστικό της στόχο και ενδεχομένως θα καταστεί αναξιόπιστη.

Οι αγορές πάντως, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Fed, πιθανολογούσαν κατά 80% αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο κατά 50 μονάδες βάσης – ενώ σήμερα, μετά το συμβάν με την SVB, οι πιθανότητες έχουν μειωθεί στο 35%.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Yellen δήλωσε πως το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών επεξεργάζεται έναν τρόπο για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης της SVB και για την προστασία των (στο ύψος των εγγυήσεων μάλλον) καταθετών της, αλλά όχι για τη διάσωση της (πηγή) – οπότε ο J. Powell πρέπει να επιλέξει το δηλητήριο που θα είναι προτιμότερο, αν και θα παραμείνει δηλητήριο.

Επίλογος
Κλείνοντας, κατά την άποψη μας οι ΗΠΑ, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη Ρωσία και την Κίνα (η οποία ανησυχεί έντονα για τη δική της αγορά, αλλά και για τα αμερικανικά ομόλογα ύψους περί το 1 τρις $ που κατέχει, ενώ χάνουν σε αξία), καθώς επίσης για να μην δημιουργηθεί θέμα με το δολάριο και με το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, θα κάνουν τα πάντα για να μην υπάρξει μετάδοση της κρίσης της SVB – ενώ ο μεγάλος κίνδυνος είναι ένα ενδεχόμενο διευρυμένο bank run στη χώρα (στην Ευρώπη επίσης), εάν τρομοκρατηθούν οι καταθέτες.

Επί πλέον, μία επίθεση των short sellers στις τράπεζες – όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ σημαντική – ελπίζοντας να μην επαναληφθεί το λάθος της Lehman Brothers (αν και δεν έχει σύγκριση σε επίπεδα μόχλευσης κλπ.).

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}