Τράπεζες: Φρένο στις χορηγήσεις δανείων

 29/03/2024    02 : 01 : 09
bank
63 / 100

Πίεση σε διπλό μέτωπο δέχεται το τραπεζικό σύστημα όσον αφορά τη ζήτηση δανείων είτε από τις επιχειρήσεις είτε από τα νοικοκυριά.

Στο κομμάτι των επιχειρηματικών, η ζήτηση περιορίζεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αποκλειστικά στα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ στα στεγαστικά, η όποια στήριξη προέρχεται από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Σπίτι μου».

Ήδη, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης που κατέγραψαν οι ελληνικές τράπεζες ήταν αρνητικός. Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε κατά την τοποθέτησή του εχθές στο Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, συν το γεγονός ότι αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις με πλεονάζουσα ρευστότητα έχουν προχωρήσει από το τέλος του 2022 (τάση που συνεχίσθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2023) σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων εξαιτίας της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Τα επιχειρηματικά

Τη διαφορά σε ετήσια βάση (2022-2023) αναμένεται να την κάνουν οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις. Το 2022 ήταν καλή χρονιά για τις τράπεζες στο εν λόγω μέτωπο, ειδικά στην αρχή του, τάση που δεν προβλέπεται να επαναληφθεί στον ίδιο βαθμό εφέτος. Κι αυτό διότι οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φρενάρουν σημαντικά τη ζήτηση καθώς έχουν οδηγήσει σε υπολογίσιμη αύξηση του κόστους χρήματος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εφέτος η πιστωτική επέκταση στο corporate θα στηριχθεί στους εξής τρεις πυλώνες:

  • Πρώτον, στα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα τρέξουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς το 2023 και ο όγκος τους θα «γυρίσει» σε θετικό έδαφος τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.
  • Δεύτερον, τα δάνεια μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρκετές επιχειρήσεις περιμένουν το άνοιγμα των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να επιδοτηθούν μέσω αυτής της δεξαμενής οι επενδύσεις τους.
  • Τρίτον, για τις μικρές επιχειρήσεις, σωσίβια θα αποτελέσουν οι χρηματοδοτήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τα νοικοκυριά

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά, με αιχμή τα στεγαστικά δάνεια το 2023 δεν αναμένεται ιδιαίτερη ζήτηση καθώς η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί αποτρεπτικά. Ωστόσο, ανάσα προσφέρει το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο φέρνει επί της ουσίας στο τραπεζικό σύστημα νέους πελάτες, καθώς απευθύνεται στις ηλικίες έως 39 ετών.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}