Τράπεζα της Αγγλίας στους Βρετανούς: “Πρέπει να αποδεχθείτε ότι είστε φτωχότεροι”

 29/03/2024    12 : 11 : 49
βρετανια
64 / 100

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας είχε ένα σκληρό μήνυμα για τους Βρετανούς: «Κάποιος πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι σε χειρότερη θέση από ότι πιστεύει».

Από την Eshe Nelson/New York Times

Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος, Huw Pill, ανέφερε σε ένα podcast ότι υπάρχει απροθυμία από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες στη Βρετανία να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι, κυρίως ως αποτέλεσμα του ενεργειακού σοκ στην Ευρώπη. Αντίθετα, είπε, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους εργοδότες απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, ενώ οι εταιρείες μετακυλίουν τα υψηλότερα έξοδά τους στους πελάτες. Αυτό το «παιχνίδι μεταφοράς “πακέτων”», ανέφερε, δημιουργεί πληθωρισμό που θα μπορούσε να παραμείνει επίμονος.

Ο Pill, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάλυση που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, έκανε τα σχόλια στο «Beyond ‘Unprecedent’: The Post-Pandemic Economy», μια σειρά podcast από τη Νομική Σχολή της Κολούμπια. Το επεισόδιο κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Στη Βρετανία, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού είναι πεισματικά πάνω από το 10% από το περασμένο καλοκαίρι, πολύ υψηλότερος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη. Σε απάντηση, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 4,25%, το υψηλότερο από το 2008, με αποτέλεσμα τα υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά και άλλα δάνεια.

Την ίδια στιγμή, οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών είναι υπερδιπλάσιοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια, ενώ πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται επίσης να αγοράσουν καθημερινά είδη σούπερ μάρκετ, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι περίπου στο 19%, στον υψηλότερο ετήσιο ρυθμός σε περισσότερα από 45 χρόνια.

Τα σχόλια του Pill προκάλεσαν αναστάτωση στη Βρετανία και οργή στον συντηρητικό Τύπο.

«Πρέπει να αποδεχτείς ότι είσαι φτωχότερος!». Η Daily Mail κυκλοφόρησε την Τετάρτη με αυτό τον τίτλο στην πρώτη της σελίδα, προσθέτοντας ότι ο Pill κερδίζει 190.000 £ (περίπου 237.000 δολάρια) το χρόνο (τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι πληρωνόταν πάνω από 88.000 £ από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν εισήλθε στην τράπεζα, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, με πρόσθετες παροχές, που συνεπάγονταν ετήσιο μισθό εκείνο το έτος περίπου 190.000 £.) Άλλες εφημερίδες είχαν παρόμοιους τίτλους.

daily mail

ΠΗΓΗ

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}