Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκοψε το μίσθωμα-ξεπούλημα του ΤΑΙΠΕΔ για τον εμπορικό λιμένα της Καβάλας

 28/03/2024    11 : 32 : 57
ελεγκτικο συνεδριο
68 / 100

«Κόκκινη κάρτα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο ΤΑΙΠΕΔ για σύμβαση με μίσθωμα… περιπτέρου

Στον… αέρα βρίσκεται η συμφωνία υποπαραχώρησης του λιμένα «Φίλιππος Β» στην Καβάλα. Ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέδειξε παρατυπίες με το αρμόδιο τμήμα να ζητά επιπρόσθετες πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την συμφωνία υποπαραχώρησης στην κοινοπραξία «International Port Investments Kavala». Σύμφωνα με πληροφορίες διατύπωσε αντιρρήσεις στο business plan της κοινοπραξίας, όπως και σε άλλα σημεία της συμφωνίας.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος κ Δημήτρης Πολίτης, αποφάσισε στις αρχές Απριλίου να προσφύγει στο 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ακυρώσει την απόφαση του πρωτοβάθμιου τμήματος.

Η εξέλιξη έγκρισης της συμφωνίας του λιμένα «Φίλιππος Β» είναι στο …αέρα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει εμπειρία σε συμβάσεις , η οποία όμως χάθηκε στην συγκεκριμένη σύμβαση.

Τα τρωτά της σημεία είναι το τίμημα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για την υπο-παραχώρηση που ανέρχεται περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν πέρασε από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως και το ύψος των επενδύσεων ύψους των 36 εκατ. ευρώ.

Παραχώρηση με μίσθωμα περιπτέρου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το αρχικό τίμημα των 33,9 εκατ. ευρώ με όρους ονομαστικής αξίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας εμφανίζουν τίμημα το οποίο ανταποκρίνεται σε μίσθωση περιπτέρου.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία θα δίνει ως μηνιαίο μίσθωμα 1200 ευρώ. Σε ετήσια βάση το κόστος της κοινοπραξίας φτάνει τις 14.400 ευρώ. Η διάρκεια υποπαραχωρησης ανέρχεται σε 40 χρόνια . Ετσι το συνολικό τίμημα φτάνει τις 576.000 ευρώ.

Η κοινοπραξία που ανακηρύχθηκε ανάδοχος κατέβαλε ως προκαταβολή το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ απέκτησαν 282.000 τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχεί σε 8,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η πανευτυχής κοινοπραξία

Η κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεσμεύεται για σειρά επενδύσεων για την ανάπτυξή του. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε υποχρεωτικές επενδύσεις όπως είναι η κατασκευή κτιρίων για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό, σύμφωνα με την πρόταση προμελέτης κτιρίων στέγασης υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τις προδιαγραφές της Σύμβασης Υπο-παραχώρησης. Επιπρόσθετα, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης, σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη και εξίσου σημαντικό, τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ΄όλη τη διάρκεια της υπο παραχώρησης. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αν λάβει δεύτερη άρνηση για τη σύμβαση παραχώρησης από το δευτεροβάθμιο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να αναθεωρήσει τη σύμβαση παραχώρησης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}