Τουρκία: Οι προγραμματιστές που εντοπίζουν τους σεισμόπληκτους

 28/03/2024    12 : 57 : 54
τουρκια
64 / 100

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Φουρκάν Κιλίτς και ο Εσέρ Οζβατάφ, με άλλα λόγια ο προγραμματιστής και ο διευθυντής τεχνολογίας στην Datapad, μία τουρκική startup λογισμικού, ήταν μεταξύ των εκατομμύρια Τούρκων που βρέθηκαν μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα του σεισμού που έπληξε τη γείτονα. Σε αντίθεση με τους περισσότερους, μπορούσαν και θέλησαν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν.

Μέσα σε λίγες ώρες, κινητοποίησαν μέσω Twitter αρχικά εκατοντάδες (και αργότερα χιλιάδες) τεχνικούς υπολογιστών και δημιούργησαν ένα κίνημα άμεσης επέμβασης με το όνομα Earthquake Help Project και την αποστολή να θέσει την τεχνολογία στην υπηρεσία των σωστικών συνεργείων και των ΜΚΟ που εργάζονταν στα συντρίμμια της νότιας Τουρκίας για να διασώσουν τους εγκλωβισμένους.

Ως το μεσημέρι της Δευτέρας, δημιούργησαν μία κοινότητα στο Discord, την πλατφόρμα VoIP ανταλλαγής μηνυμάτων και ψηφιακής διανομής και ως την Τρίτη, 15.000 προγραμματιστές, σχεδιαστές και πρότζεκτ μάνατζερ εντός και εκτός Τουρκία βρίσκονταν στη διάθεσή τους για να δημιουργήσουν εφαρμογές, με βασικό σκοπό τον εντοπισμό ανθρώπων παγιδευμένων ή σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του σεισμού και τη διευκόλυνση στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ένα από τα βασικά εργαλεία που δημιούργησε η ομάδα, είναι μία εφαρμογή που σκανάρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσει εκκλήσεις για βοήθεια και έπειτα, μέσω γεωεντοπισμού, τις εμφανίζει σε έναν θερμικό χάρτη, ώστε οι υπηρεσίες διάσωσης και πρώτων βοηθειών να μπορούν να ελέγξουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Η ομάδα έχει επίσης δημιουργήσει διαδικτυακές πύλες και εφαρμογές που αντιπαραβάλλουν και συντονίζουν την προσφορά βοήθειας, συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους πληγέντες σχετικά με το τί να κάνουν και με ποιόν να επικοινωνήσουν και βοηθούν τους ίδιους να αναφέρουν πού βρίσκονται και αν χρειάζονται βοήθεια.

Όλα τα πρότζεκτ είναι ανοιχτών δεδομένων (open source) και οι προγραμματιστές χρειάζεται να τις κάνουν να τρέχουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα, καθώς τα δίκτυα στις πληγείσες περιοχές υπολειτουργούν. Την Τετάρτη, το Twitter φέρεται να μπλοκαρίστηκε στην Τουρκία για αρκετές ώρες (σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανώς και με κρατική παρέμβαση). Σύμφωνα με τον Κιλίτς, αντιμετώπισαν πρόβλημα για περίπου ένα μισάωρο, στη διάρκεια του οποίου συνέχισαν να εργάζονται μέσω Discord. «Οι δραστηριότητές μας δεν θα σταματήσουν αν υπάρξουν περιορισμοί στο Twitter», εξηγεί, αναφέροντας πως θα χρησιμοποιήσουν VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που αποκρύπτει τη διεύθυνση IP προστατεύοντας την τοποθεσία). Ωστόσο, αυτό αποκλείει τους χρήστες που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε VPN.

Ο τεχνολογικός τομέας στην Τουρκία έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, με πλήθος νέων επιχειρηματιών και startup, καθώς η πανδημία της Covid-19 πυροδότησε σειρά επενδύσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες ντελίβερι, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα διαδικτυακά παίγνια.

Όπως λέει ο Κιλίτς, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο Earthquake Help Project είχαν συγγενείς και μέλη της κοινότητάς τους, που επλήγησαν από την καταστροφή. «Δεν μπορώ να σκεφτώ καθαρά, στο μυαλό μου βρίσκεται συνεχώς η σκέψη των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν κάτω από το τσιμέντο» λέει. Ο Οζβατάφ θεωρεί ότι αυτά τα πρότζεκτ τους βοηθούν να αισθάνονται χρήσιμοι. «Εμείς, οι προγραμματιστές που βρισκόμαστε τόσο μακριά από τις περιοχές της καταστροφής, δεν αισθανόμαστε άνετα απλώς να ακούμε παθητικά τις ειδήσεις», λέει.

Οι εφαρμογές που δημιούργησαν είχαν λάβει ως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, περισσότερες από 100.000 επισκέψεις, ενώ όπως λένε «έλαβαν μηνύματα για ανθρώπους που βρέθηκαν στα συντρίμμια και σώθηκαν χάρη σε αυτές». Σύντομα ελπίζουν πως θα επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους και στη Συρία.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της διάσωσης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία open source χρησιμοποιείται στα πλαίσια των επιχειρήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Μετά το τσουνάμι στη Σρι Λάνκα, εθελοντές από τον τομέα IT χρησιμοποίησαν λογισμικά ανοιχτών δεδομένων για να συντονίσουν τις επιχειρήσεις ανακούφισης των θυμάτων. Το 2010, εφαρμόστηκαν για την χαρτογράφηση των αναγκών των πληγέντων στον σεισμό της Αϊτής, ενώ χρησιμοποιήθηκαν επίσης στον τυφώνα Σάντι στις ΗΠΑ το 2012, στον σεισμό στο Νεπάλ το 2015 -ακόμη και το 2007 για την καταγραφή βίαιων επεισοδίων μετά τις εκλογές στην Κένυα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}