Τι βλέπουν 5 γκουρού των αγορών για την νέα τραπεζική κρίση

 29/03/2024    12 : 59 : 04
bank
65 / 100

Η επόμενη ημέρα μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank αποδείχτηκε εξαιρετικά δυσάρεστη καθώς η κρίση πέρασε και στην ευρωπαϊκή αγορά, παρασύροντας την ήδη «ετοιμόρροπη» Credit Suisse. Ο πανικός για τη made in USA νέα τραπεζική κρίση που πλήττει τώρα την Ευρώπη γκρέμισε τα χρηματιστήρια προκαλώντας ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές. Η αγωνία τραπεζιτών και επενδυτών εντείνεται σχετικά με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Το αφεντικό της BlackRock μιλά για βραδυφλεγή κρίση στις τράπεζες των ΗΠΑ, ενώ ο πάντα απαισιόδοξος N. Ρουμπινί κάνει λόγο για ευρωπαϊκή Lehman, άποψη που συμμερίζεται πλήρως ο διάσημος επενδυτής της Wall Street Ρ. Κιγιοσάκι, o οποίος θεωρεί δεδομένη την κατάρρευση της Credit Suisse.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια της Rabobank δεν βλέπει η κατάρρευση της SVB να εκτρέπεται στις άλλες τράπεζες, ενώ ο προφήτης της κρίσης του 2008, διάσημος από την ταινία “Big Short”, δηλώνει πως δεν βλέπει πραγματικό κίνδυνο.

Λάρι Φινκ (BlackRock): Η κατάρρευση της SVB μπορεί να είναι μια «βραδυφλεγής κρίση» για τις τράπεζες στις ΗΠΑ 
Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «βραδυφλεγής κρίση» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, «με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», σύμφωνα με τον Guardian.

Σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους, ο ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού των 8,6 τρισ. δολαρίων σημείωσε πως η κατάρρευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες εύκολου χρήματος».

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων ήταν «το πρώτο ντόμινο που έπεσε» ενώ η SVB ήταν ένα παράδειγμα του δεύτερου, έγραψε ο Φινκ, προειδοποιώντας ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές που στηρίζονται στη μόχλευση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Επίσης, ο Φινκ υποστήριξε πως η ταχεία αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από το 2008. Όμως, συνέκρινε τα πρόσφατα γεγονότα με την κρίση των αποταμιευτικών και δανειοδοτικών ενώσεων τη δεκαετία του ’80, τότε όπου κατέρρευσαν περισσότεροι από 1.000 δανειστές.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι συνέπειες του εύκολου χρήματος και των ρυθμιστικών αλλαγών θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ (παρόμοια με την κρίση του 1980), με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», υπογράμμισε. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι τράπεζες αναπόφευκτα θα περιορίσουν τον δανεισμό, γεγονός που θα ωθήσει περισσότερες εταιρείες να στραφούν στις κεφαλαιαγορές, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Όπως προέβλεψε ο Φινκ, τα κεφάλαια που επενδύονται σε επενδύσεις που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες, όπως ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα και ιδιωτικές πιστώσεις, «θα μπορούσαν να είναι το τρίτο ντόμινο που θα πέσει», ειδικά εάν έχουν χρησιμοποιήσει δανεικά χρήματα για να αυξήσουν τις αποδόσεις, όπως υποστηρίζει το μεγαλοστέλεχος της BlackRock.

Ρουμπινί: «Ώρα Lehman» για την Ευρώπη η κρίση της Credit Suisse 
Στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τη «βουτιά« στη μετοχή της Credit Suisse και με φόντο την χρεοκοπία των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley και Signature, ο Νουριέλ Ρουμπινί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου χαρακτηρίζοντας «Ώρα Lehman» για την Ευρώπη την κρίση της Credit Suisse.

Ειδικότερα ο κ. Ρουμπινί ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί» δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε και την Ελλάδα.

Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ (Rabobank): Οι τράπεζες δεν θα εκτραπούν λόγω Silicon Valley Bank
Τα δεινά και όλα όσα συνέβησαν με τη Credit Suisse «δεν είναι πρωτάκουστα νέα», είπε στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια της Rabobank, Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, αλλά είναι «αναταράξεις που σχετίζονται με μια συστημική αντίδραση λόγω Silicon Valley Bank».

Ο ΜακΓκουάιρ δεν βλέπει τις κεντρικές τράπεζες να «εκτρέπονται» από τις τρέχουσες πιέσεις, λέγοντας ότι αν αυτό συμβεί θα τις κάνει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους στη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού.

Σημείωσε ότι η αγορά τώρα έχει πιθανότητες λίγο κάτω από το 50% για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Αναμένουμε να δούμε την αντίδραση από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά οι όποιες εξελίξεις είναι αδύνατο να προβλεφθούν», δήλωσε ο ΜακΓκουάιρ.

«Επιπλέον, η προσαρμογή της περαιτέρω πολιτικής λόγω των πρόσφατων γεγονότων είναι πιο πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω συναγερμό (αναγνωρίζοντας σιωπηρά τη σοβαρότητα του προβλήματος) παρά να παρέχει διαβεβαίωση ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

«Πάντως, όσο υπάρχει μια εγγενής αδυναμία πρόβλεψης για την τρέχουσα κατάσταση, πιστεύουμε ότι η αγορά είναι υπερβολικά γρήγορη στο να τιμολογήσει μία περαιτέρω σύσφιξη στην πολιτική της, πράγμα που σημαίνει ότι οι δείκτες μπορούν να ομαλοποιηθούν».

Μάικλ Μπέρι (Scion Asset Management): Δεν βλέπω «πραγματικό κίνδυνο» από την SVB
Ο επενδυτής και προφήτης της κρίσης του 2008 Μάικλ Μπέρι πιστεύει ότι η κρίση που εξαπλώνεται μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα μπορούσε να επιλυθεί «πολύ γρήγορα».

«Δεν βλέπω κανέναν πραγματικό κίνδυνο εδώ», ανέφερε ο Μπέρι, ο οποίος προέβλεψε το κραχ της αγοράς ακινήτων το 2008 και ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός μέσω της ταινίας του Άνταμ ΜακΚέι «The Big Short» (Το Μεγάλο Σορτάρισμα).

Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις καταθέσεις των πελατών της SVB έτσι ώστε να αποφύγει το γενικότερο bank run. Η κυβέρνηση Μπάιντεν τόνισε πως οι πελάτες της τράπεζας θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους στις 13 Μαρτίου, ενώ οι φορολογούμενοι δε θα επιβαρυνθούν από τις απώλειες της τράπεζας και τις αποφάσεις για την προστασία των καταθέσεων.

Τα σχόλια του Μπέρι έγιναν λίγες ώρες αφότου έγραψε στο Twitter ότι οι «Άνθρωποι γεμάτοι ύβρι και απληστία παίρνουν ανόητα ρίσκα». Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «τυπώνουν χρήματα» για να διορθώσουν την κατάσταση.

Ο ιδρυτής της Scion Asset Management είναι γνωστός για τα προειδοποιητικά tweets του σχετικά με τις αγορές και την οικονομία. Ο Μπέρι προειδοποίησε προσφάτως ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί και πάλι και έδωσε οδηγίες στους traders να «πουλήσουν» ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Ρόμπερτ Κιγιοσάκι: Προβλέπει κατάρρευση
Ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, προέβλεψε πως η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse. Ο Κιγιοσάκι πιστεύει ότι η ελβετική τράπεζα θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας το επόμενο διάστημα, εν μέσω των κλυδωνισμών από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank (SVB). «Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου-είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse-, δήλωσε ο συνιδρυτής της Rich Dad Company, επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}