Σοβαρή καταγγελία του καθηγητή Καρύδη για τους σεισμικούς ελέγχους στα κτίρια

 29/03/2024    02 : 50 : 54
καρυδης
67 / 100

Σε μια καταγγελία – «βόμβα» προχώρησε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Την ώρα που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν αρχίσουν οι προσεισμικοί έλεγχοι σε 20.000 δημόσια κτίρια, έχοντας προτεραιότητα τα σχολεία και τα νοσοκομεία, ο κ. Καρύδης μιλώντας στο OPEN, είπε ότι «οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σωστά» καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι έλεγχοι γίνονται… από απόσταση.

Ο Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών κατήγγειλε ότι κάποιοι έλεγχοι γίνονταν έως τώρα ακόμη και από το γραφείο.

«Μακάρι σε ορισμένες περιπτώσεις να περνούσε κάποιος αρμόδιος για να κάνει επιτόπου έλεγχο σε ένα κτίριο. Πολλές φορές αυτό γίνεται από το… γραφείο. Δηλαδή, δίνουν στον ελεγκτή το έντυπο από την Υπηρεσία για να το υπογράψει και δεν πηγαίνει καν για έναν ενδελεχή έλεγχο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Καρύδης.

Ο ίδιος μίλησε για αβελτηρία καθώς όπως υποστήριξε, «λέει το κράτος να γίνει κάτι, αλλά τελικά πολλοί αποδέκτες δεν εφαρμόζουν όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί αυτή η οδηγία. Έτσι στην πράξη πολλοί έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνουν».

Ο κ. Καρύδης πρόσθεσε ακόμη ότι «οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια έχουν αρχίσει από το 2000. Από τα 70.000- 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί 20.000-25.000,δηλαδή περίπου το ¼ των κτιρίων. Με αυτούς τους ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια!».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι έλεγχοι «έστω και αργά πρέπει να γίνουν και να αποδώσουν οπωσδήποτε, αρκεί να γίνουν σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση».

Όπως είπε, «οι έλεγχοι που θα γίνουν, δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας. Το βασικό είναι να ελεγχθούν στα σχολεία και οι οροφές που πέφτουν. Οι ελεγκτές με ένα κοντάρι πρέπει να ελέγξουν αν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}