Σβήνονται τα φορολογικά πρόστιμα για Έλληνες του εξωτερικού

 28/03/2024    11 : 04 : 41
χρεη ααδε
68 / 100

Με νέα προσέγγιση, λογικές διευκολύνσεις, αλλά και διαγραφές προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσφέρουν σε χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους με την Εφορία και την ελληνική δημόσια διοίκηση – αυτές ακριβώς δηλαδή που στάθηκαν κάποτε οι αιτίες για τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες έφυγαν τρέχοντας από τη χώρα, στα χρόνια της κρίσης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, «η Εφορία συγχωρεί» λάθη ή άλλες εκκρεμότητες που άφησαν πίσω τους, όταν εγκατέλειπαν μαζικά τη χώρα. Επιπλέον, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο, δείχνει πως ίσως κάτι άλλαξε στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν θάρρος να αποκτήσουν ξανά επαφή με την ελληνική φορολογική διοίκηση.

Μαύρη πέτρα…
Το πρώτο «κάλεσμα» για Ελληνες κατοίκους εξωτερικού έγινε το 2021. Με απόφαση Βεσυρόπουλου (Α.1087/2021) το υπουργείο Οικονομικών τούς πρόσφερε ευνοϊκή εναλλακτική φορολόγηση και απαλλαγή φόρου εισοδήματος 50% μέχρι 7 χρόνια αν επιστρέψουν μόνιμα στη χώρα.

Ακόμα και αν είχαν ακίνητα, όμως, ή περιουσίες και οικείους τους στην Ελλάδα, η προηγούμενη «τραυματική» εμπειρία έκανε πολλούς να μη θέλουν ούτε να ακούσουν ξανά για φορολογία στη χώρα μας.

Αφήνοντας πίσω τους βαριές φορολογικές υποχρεώσεις, πολλοί θεώρησαν έτσι ότι καθάρισαν με την Εφορία όταν έφυγαν από τη χώρα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν ξέμπλεξαν όπως νόμιζαν…

Τι ισχύει στην πράξη; Πολλοί ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, αλλά για χρόνια δεν έχουν ασχοληθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Εφυγαν χωρίς να γνωρίζουν τι ισχύει και αν έχουν υποχρέωση δήλωσης εισοδήματος στην Ελλάδα ή όχι. Πολλοί δεν ειδοποίησαν καν την εφορία για την αναχώρησή τους από τη χώρα, ούτε γνώριζαν τι ενέργειες έπρεπε να κάνουν.

Ου μπλέξεις…
Εμειναν πίσω έτσι μια σειρά υποχρεώσεις, που έτρεχαν ή συνεχίζουν να τρέχουν, καθιστώντας εφιάλτη τι μπορεί να συναντήσουν, αν επανακάμψουν κάποια μέρα στην πατρίδα. Ωστόσο, τρεις νέες αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή φέρνουν νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα:

■ Σβήνουν αναδρομικά τα πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα. Η απόφαση αφορά όσους κατοίκους εξωτερικού δεν είχαν κανένα εισόδημα από την Ελλάδα (π.χ. ενοίκια, μερίσματα, τόκους). Από άγνοια, όμως, φορτώνονταν και αυτοί πρόστιμα χωρίς να το γνωρίζουν, για κάθε χρόνο που δεν υπέβαλαν δήλωση – έστω και κενή. Τα διαπίστωναν (με πρόστιμο) μετά από χρόνια, όταν αναγκάζονταν να υποβάλουν κάποια δήλωση Ε1 στην Ελλάδα. Η νέα απόφαση (Ε.2008/2023) ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους εξωτερικού που υποβάλλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, αν δεν είχαν πραγματικά υποχρέωση υποβολής γιατί δεν αποκτούσαν εισόδημα στην Ελλάδα. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις, από την 1/1/2020 και μετά, ακυρώνονται.

■ Δίνεται δυνατότητα να ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι εξωτερικού να υποβάλουν δηλώσεις από τώρα και στο εξής στην Ελλάδα χωρίς εμπόδια. Δεν απαιτείται πλέον να διαθέτουν ούτε ταχυδρομική διεύθυνση στη χώρα, αλλά ούτε και να έχουν δηλώσει κάποιον φορολογικό εκπρόσωπο στη ΔΟΥ. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού μπορούν πλέον να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από μόνοι τους ηλεκτρονικά απ’ όπου βρίσκονται. Αρκεί μόνο να έχουν δηλώσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνα, email) στην ψηφιακή πύλη myAADE.gov.gr, επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και, στη συνέχεια «Στοιχεία Επικοινωνίας», όπως ορίζει η συγκεκριμένη απόφαση (Ε.2010/2023).
Στο μέλλον η επικοινωνία θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτούνται παρένθετα πρόσωπα. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν δηλώσεις και χωρίς πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής αν δεν είχαν υποχρέωση όπως ορίζει η απόφαση Ε.2008.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός της ΑΑΔΕ για να γίνονται δεκτές ξένες κάρτες στο δίκτυο ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS). Ως το τέλος του 2023 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό -ή και αλλοδαπούς που έχουν μεταφέρει τη φορολογική κατοικία τους στην χώρα μας- να πληρώνουν με τραπεζικές κάρτες εξωτερικού τις υποχρεώσεις στην εφορία. Μέχρι σήμερα αποκλείονταν, διότι η εφορία δέχεται πληρωμές οφειλών μόνο με κάρτες ελληνικών τραπεζών. Και αυτό έδενε τα χέρια των Ελλήνων εξωτερικού, καθώς όλοι τους είναι πελάτες σε ξένες.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}