Μόνο στο Ελλαδιστάν: Μετά θάνατον…πρόσληψη

 29/03/2024    10 : 33 : 38
ατυχημα προσληψη
65 / 100

Η άτυχη πολύτεκνη μητέρα ήταν ανασφάλιστη, αφού η σύμβασή της είχε λήξει τον Δεκέμβριο. Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», μία ημέρα μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, απόφαση του δημάρχου με την οποία προσλαμβάνονται για 5 ημερομίσθια η Ελένη Καραγιάννη και ακόμη τρεις εργάτες, δύο εκ των οποίων έχει αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο απορριμματοφόρο τη στιγμή της τραγωδίας.

Απόπειρα συγκάλυψης ενός φριχτού εργατικού εγκλήματος με θύμα τη 45χρονη εργάτρια καθαριότητας του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και πολύτεκνη μητέρα Ελένη Καραγιάννη δείχνουν οι νεότερες καταγγελίες συνδικαλιστικών εκπροσώπων και οργανώσεων, βασισμένες σε έγγραφα του δήμου που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια».

Η Ρομά εργάτρια σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή όταν επιβατικό Ι.Χ. προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε. Οπως καταγγέλθηκε ανήμερα του εργατικού δυστυχήματος, τόσο η θανούσα όσο και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος ήταν ανασφάλιστα.

Η δημοτική αρχή επιχείρησε να διαψεύσει τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι παρότι η αρχική σύμβαση της εργάτριας είχε λήξει από τα μέσα Δεκεμβρίου, συνήφθη νεότερη σύμβαση και η 45χρονη εργαζόταν «νόμιμα και με ασφάλιση». Ωστόσο, στοιχεία από δημόσια έγγραφα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αρχικές καταγγελίες και να προσθέσουν νεότερες, που δείχνουν… μετά θάνατον πρόσληψη.

Η απόφαση του δημάρχου

Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου θέλησε να προβεί σε «μεγάλη συγκάλυψη του εγκλήματος», αναρτώντας στη «Διαύγεια» μία ημέρα μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απόφαση του δημάρχου (με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου), Βλάση Τσιώτου, με την οποία προσλαμβάνονται για 5 ημερομίσθια η Ελένη Καραγιάννη και ακόμη τρεις εργάτες, δύο εκ των οποίων έχει αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο απορριμματοφόρο τη στιγμή του δυστυχήματος (ΑΔΑ:ΨΕ3ΨΩΞΠ-1Γ1).

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά και δεν το παίρνουμε πίσω: Οι συνάδελφοι ήταν ανασφάλιστοι. Αποδεικνύεται στην πράξη αυτό. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου κρύβεται. Στη “Διαύγεια” αναρτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας [σ.σ. ώρα 14.28] η απόφαση που αναφέρεται, υποτίθεται, στην πρόσληψη των εργαζομένων, ενώ το βράδυ της Δευτέρας ενημερώθηκε το σύστημα “Εργάνη”», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Καλούν εισαγγελέα
«Πρόκειται για μεγάλη συγκάλυψη και απάτη. Ο συγκεκριμένος δήμος έχει καταγγελθεί ότι από Δεκέμβρη μήνα πληρώνει εργαζόμενους με μαύρη εργασία. Περιμένουμε τον αρμόδιο εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα. Ολα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Το σίγουρο είναι ότι χάθηκε η ζωή μιας εργαζόμενης», τονίζει ο κ. Τράκας στην εφημερίδα μας, απαιτώντας «να τιμωρηθούν παραδειγματικά όποιοι έχουν εγκληματήσει σε βάρος εργαζομένων των ΟΤΑ».

Καταγγελίες ότι η Ελένη Καραγιάννη και ακόμη δύο μέλη του πληρώματος ήταν ανασφάλιστοι ήρθαν στην επιφάνεια μόλις λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, μέσω ανακοίνωσης της ΔΑΣ-ΟΤΑ και δηλώσεων του προέδρου της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μ. Δαρδαμάνη, που επικαλέστηκε σχετική ενημέρωση του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων. Μάλιστα, ο κ. Δαρδαμάνης, μιλώντας σε τοπική ιστοσελίδα τη Δευτέρα (loutrakiblog.gr), ανέφερε ότι δήμαρχος και αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου «μετά το ατύχημα, άνοιξαν το δημαρχείο, δεν ξέρω τι έκαναν κυριακάτικα εκεί», σχολίασε με νόημα, υπονοώντας προσπάθεια συγκάλυψης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ΠΟΠ-ΟΤΑ είχε καταγγείλει τον Δεκέμβριο τη δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων. «Μετά θάνατον προσλήψεις και αναγγελίες προσλήψεων» καταγγέλλει με χθεσινή της ανακοίνωση για τον θάνατο της 45χρονης εργάτριας και η ΑΔΕΔΥ.

ΟΤΑ: Αναβρασμός και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 17 Ιανουαρίου
Ο κλάδος των ΟΤΑ, βλέποντας έναν ακόμη άνθρωπό του να χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας, βρίσκεται σε αναβρασμό και προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, βάσει ομόφωνης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδρίασε χθες εκτάκτως. «Για να κλείσει όλος αυτός ο κύκλος αίματος για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Με σεβασμό στους εργαζόμενους, θέλουμε να τηρηθεί ο νόμος», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Τράκας.

Η μαζικότερη Ομοσπονδία του κλάδου των ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10.00 την ερχόμενη Τρίτη, από όπου θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα συνάντησης με τον υπουργό Μ. Βορίδη. Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας προκειμένου να ληφθούν νεότερες αποφάσεις. «Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα συγκάλυψης», προειδοποιεί ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Το εργασιακό “έγκλημα” στον Δήμο Ξυλοκάστρου ΔΕΝ είναι ένα ακόμη εργατικό ατύχημα. Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου με ξεκάθαρες τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., που στοχευμένα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, δημιουργώντας εν γνώσει της συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕ-ΟΤΑ, θυμίζοντας: «Είναι πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Είναι επιλογή της κυβέρνησης η πολιτική μηδενικών ελέγχων, η ατιμωρησία και η ασυδοσία, με αποτέλεσμα να επικρατεί στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, με κύρια ευθύνη σημαντικής μερίδας των δημάρχων, η ανομία».

Οπως περιγράφει στην εφημερίδα μας ο κ. Τράκας, σε πλήθος δήμων απαξιώνονται υποδομές καθαριότητας, αμαξοστάσια και στόλος, επιλογές που σε συνδυασμό με την επικρατούσα πολιτική μηδενικών προσλήψεων δείχνουν προς την κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Μόλις προ ολίγων ημερών, υπενθυμίζεται, δύο ακόμη εργατικά ατυχήματα συγκλόνισαν τον κλάδο των ΟΤΑ. Εργάτης καθαριότητας του Δήμου Σαρωνικού παρασύρθηκε εν ώρα εργασίας από Ι.Χ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», παραμένει στην εντατική και κινδυνεύει να μείνει ανάπηρος. Επίσης στα τέλη Δεκέμβρη, εργάτης καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου έπεσε από το απορριμματοφόρο και υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση. Οι εργάτες καθαριότητας ξεσηκώνονται προτού θρηνήσουν κι άλλα θύματα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}