Ποιες κυρώσεις στη Ρωσία; Το ρούβλι συνεχίζει το ράλι ανόδου και ισχυροποιείται συνεχώς

 29/03/2024    08 : 41 : 03
putin
71 / 100

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος στο ρούβλι, το οποίο σύμφωνα με γράφημα του Reuters, έχει αυξηθεί έναντι του δολαρίου κατά 23,6%. Πρόκειται για το νόμισμα με τη μεγαλύτερη μεταβολή, καθώς την πλειοψηφία των συναλλαγμάτων έχει «καταπιεί» η δυναμική του δολαρίου. Με την επιθετική πολιτική της Fed να αναμένεται να συνεχιστεί, το δολάριο σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα συνεχίσει να ισχυροποιείται, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες δεν θα ρίξουν τα επιτόκια πριν το 2024.

Ειδικότερα, το ευρώ έχει εξασθενήσει κατά 11,9% μέσα σ’ ένα χρόνο από το δολάριο και η βρετανική λίρα κατά 15, 6%. To ρούβλι έχει καταγράψει την μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των παγκόσμιων συναλλαγματικών ισοτιμιών, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Bloomberg.

220919183231 reuters
Ισοτιμίες νομισμάτων έναντι δολαρίου (πηγή: Reuters)

To ράλι στο ρούβλι
Τα κέρδη στο ρούβλι κατεγράφησαν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια των κυρώσεων από την Ευρώπη. Ο πόλεμος αρχικά οδήγησε σε βουτιά του νομίσματος στο ιστορικό χαμηλό των 121,5275 ανά δολάριο στις 10 Μαρτίου, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπάθησαν να απομονώσουν τη χώρα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, όταν η Μόσχα επέβαλε υποχρεωτικές πωλήσεις σε συνάλλαγμα στους εξαγωγείς και ζήτησε από ορισμένους αγοραστές ενεργειακών προϊόντων να πληρώσουν σε ρούβλια, η πορεία του αντιστράφηκε και σημείωσε ράλι ακόμα και 118%.

Σύμφωνα πάντως με τους οικονομολόγους, αυτά τα νέα δεν είναι απαραίτητα καλά για τη Ρωσία, καθώς το ισχυρό ρούβλι μπορεί να υπονομεύσει την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Οι Ρώσοι τραπεζίτες, επιχειρούν, σύμφωνα με το Business Insider, τώρα να αποδυναμώσουν σκόπιμα το ρούβλι. Τον Ιούλιο, η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης στο 8%, φέρνοντάς τα κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα.

«Βλέπουμε την κεντρική τράπεζα να μειώνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την πίεση στο νόμισμα», δήλωσε στο Insider ο Craig Erlam, αναλυτής αγοράς στον χρηματιστή συναλλάγματος OANDA.

Αδύναμο ευρώ
Αντίθετα το ευρώ συνεχίζει την πτωτική του πορεία, με την ΕΚΤ να αδυνατεί να το «σώσει» από το να χάσει την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, παρά την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Τη Δευτέρα έφτασε μέχρι το 0,9969 καταγράφοντας νέες απώλειες.

Αντίθετα το δολάριο παραμένει ισχυρό και καταγράφει ετήσια άνοδο 18,11%, αγγίζοντας το υψηλό 20ετίας.

Με τη Fed να προμηνύει την συνέχιση των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια και με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών για τη νέα αύξηση που αναμένεται την προσεχή Πέμπτη, οι αναλυτές σημειώνουν ότι το δολάριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Goldman Sachs: Μέχρι το 2024 τα επιτόκια άνω του 4%
Με τις αγορές να συνεχίζουν τη βουτιά, εν αναμονή μίας ακόμα μεγάλης αύξησης της Fed, η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες της εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν μεταξύ 4,25% με 4,50% μέχρι το 2014.

Ειδικότερα, οι αναλυτές με επικεφαλής τον Jan Hatzius, ανέφεραν ότι αναμένουν την Πέμπτη η Fed να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων της τάξης του 0,75% (75 μονάδες βάσης).

Θα συνεχίσει με δύο ακόμα αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2022 της τάξης του 0,50% η καθεμία και θα συνεχίσει με μία μικρότερη αύξηση μέσα στο 2023.

Η Goldman Sachs προβλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων το 2024.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}