Πλειστηριασμοί-funds: Στον Άρειο Πάγο η “μητέρα των μαχών” για τους δανειολήπτες και τη κοινωνία

 28/03/2024    03 : 59 : 53
aygh26 1 23
75 / 100

Πλειστηριασμοί-funds: Στον Άρειο Πάγο η “μητέρα των μαχών” για τους δανειολήπτες και την κοινωνία

aygh26 1 23

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ συνεδριάζει η Ολομέλεια για τη δυνατότητα επίσπευσης των πλειστηριασμών για λογαριασμό των funds από τις εταιρείες διαχείρισης.

«Οι εισπρακτικές προχωρούν εδώ και καιρό παράνομα σε πλειστηριασμούς, αφού ο νόμος (βάσει του οποίου έχουν γίνει οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων), δεν τους νομιμοποιεί να ενεργούν διαδικαστικές πράξεις για λογαριασμό των funds. Με βάση το γεγονός αυτό, έχουν ήδη εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις τμημάτων του Αρείου Πάγου, που ακυρώνουν πλειστηριασμούς. Με σειρά αποφάσεών του, όπως με την υπ´ αριθ. 822/22, κατέληξε ότι οι εισπρακτικές –που κατά πρόβλεψη της κυβέρνησης χρησιμοποιούν νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές και να μην δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες– δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς», σημείωνε το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν έξω από τον Άρειο Πάγο στις 8:30 το πρωί της Πέμπτης, ενώ στις 9 έχει προγραμματιστεί η αντίστοιχη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

αρειος παγος

Συγκέντρωση τώρα στον Άρειο Πάγο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – “Να τελειώσει αυτή η ληστεία σε βάρος του λαού της χώρας”

Διαμαρτυρία στον Άρειο Πάγο πραγματοποιεί αυτή την ώρα το ΠΑΜΕ, καθώς σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη δυνατότητα των περιβόητων εταιρειών διαχείρισης (servicers) να επισπεύδουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για λογαριασμό των funds σε βάρος της λαϊκής περιουσίας.

Στην κινητοποίηση έχουν απευθύνει κάλεσμα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

«Για το εργατικό – λαϊκό κίνημα είναι αυτονόητο ότι αυτή η ληστρική μαυραγορίτικη λογική είναι μη αποδεκτή και θα συνεχίσουμε να την αντιπαλεύουμε με κάθε τρόπο», τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Αυτή η ληστεία σε βάρος του λαού της χώρας μας πρέπει να τελειώνει», σημειώνει και απαιτεί να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία των εταιρειών διαχείρισης “κόκκινων” δανείων. Δίνουμε τη μάχη για την προστασία του λαού από τις τράπεζες και τα funds. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Την προηγούμενη διετία περισσότερα από 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων αγόρασαν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων (servicers) από ελληνικές τράπεζες.

areios pagos pame 4

Σήμερα, οι αρεοπαγίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα νομιμοποιήσουν τα funds, δηλαδή τα “κοράκια” και τους άρπαγες των λαϊκών κατοικιών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων με το γνωστό πλέον γκανγκστερικό τρόπο που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Η απόφαση του δικαστηρίου, αν δηλαδή θα ανατρέψει ή όχι την προηγούμενη απόφαση τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που είχε αποφανθεί αρνητικά (δηλαδή υπέρ των δανειοληπτών), είναι κρίσιμη, αφού εκτιμάται ότι αφορά περί τους 700.000 πλειστηριασμούς.

Με το προγενέστερο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο (3156/2003) αυτά τα αρπακτικά (επί το ευγενικότερον servicers ή funds) δεν μπορούσαν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες εφόσον τα καθυστερούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια) τους είχαν παραχωρηθεί. Αντίθετα, ο νόμος του 4354/ 2015 για τα “κόκκινα” δάνεια προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης (fund), αλλά με ειδικές προϋποθέσεις ενημέρωσης και φορολογία κατά το ελληνικό δίκαιο.

Δηλαδή, ο νόμος του 2003 δεν επέτρεπε στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες, ενώ ο νόμος του 2015 άναψε το πράσινο φως στους servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφανθεί για το θεσμικό κενό μεταξύ των δύο νόμων – του 3156/2003 και του 4904/2015 , το οποίο ανέδειξε η απόφαση Α.Π. 822/2022, τον περασμένο Οκτώβριο, μπλοκάροντας τους πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}