Πλειστηριασμοί: Κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες

 29/03/2024    01 : 10 : 55
pleistiriasmos akinita
66 / 100

Η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια και το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο περί (μη) προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων πολιτών, συνεπεία της απουσίας κοινωνικού αισθητηρίου των κυβερνώντων, οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, απελευθερώνονται όλοι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και η πρώτη κατοικία στερείται πλέον οποιασδήποτε προστασίας. Χιλιάδες οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, έμποροι και επαγγελματίες, οδηγούνται σε πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι τράπεζες και τα ξένα funds που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια, απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας από το κράτος και λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε πλήρη ασυδοσία καθώς δεν απαντούν στις κρούσεις των πολιτών για ρυθμίσεις ή ζητούν υπέρογκα ποσά για να κάτσουν να συζητήσουν, χωρίς καν να δεσμεύονται από το περιεχόμενό οποιασδήποτε ρύθμισης.

Έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο πλειστηριασμών, αφού ιδιωτικά funds, πέρα από τις τράπεζες και το ελληνικό Δημόσιο, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν προχωρήσει σε περίπου 12.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν άλλοι περίπου 14.000.Μόνο στην Αττική σε μια ημέρα μέσα στον περασμένο Ιούνιο έγιναν 900 πλειστηριασμοί από funds και την επομένη άλλοι 700.Το ίδιο ακριβώς διήμερο στη Θεσσαλονίκη έγιναν 800 πλειστηριασμοί τη μία μέρα και άλλοι 600 την επόμενη.

Προ ημερών συγκλόνισε το πανελλήνιο, η εισβολή αστυνομικών και δικαστικών κλητήρων που διέλυσαν την εξώπορτα της Ιωάννας Κολοβού, χαμηλοσυνταξιούχου μητέρας παιδιού στο φάσμα του αυτισμού, προκειμένου να εκτελέσουν την απόφαση για έξωση, μετά από πλειστηριασμό της πρώτης της κατοικίας για μια οφειλή 15.000 ευρώ σε πιστωτική κάρτα.

Υπάρχει και βίντεο, που δείχνει αστυνομικούς να σπάνε την πόρτα με ηλεκτρικό πριόνι, ώστε να μπουν στο σπίτι της. Ακολούθησε καταγραφή των αντικειμένων που υπήρχαν στην οικία με την κυρία Κολοβού να μην είναι παρούσα. Με την ίδια να καταγγέλλει αργότερα ότι της απαγορεύτηκε να εισέλθει στο σπίτι της και δεν την επέτρεψαν ούτε να πάει στην τουαλέτα ούτε να πάρει το παλτό της, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Παλαιότερες δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της τωρινής κυβέρνησης, φανερώνουν τον κυνισμό και την αναλγησία της: «Aπόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη οικονομία, και ούτε πρέπει να υπάρχει. Είναι και ζημία για την οικονομία να υπάρχει…».

Είναι γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο ακραίας φτώχειας και σε κάθε ελληνικό σπίτι, πίσω από τις πόρτες και τα κλειστά παράθυρα, εξελίσσεται ένας πραγματικός αγώνας επιβίωσης.

Οι επιπτώσεις της εφαρμογής των μέτρων των μνημονίων την προηγούμενη δεκαετία, δηλαδή η υπερφορολόγηση, η δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, η εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας και του δημόσιου χρέους κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις-φωτιά σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα το τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν εξαθλιώσει τους Έλληνες και η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών έχει γίνει κανόνας σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Σε όλα αυτά προστίθενται και οι πλειστηριασμοί κατοικιών που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική κατάρρευση των νοικοκυριών και αποσάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα, με την κατάργηση του υφιστάμενου πτωχευτικού νόμου και την αντικατάσταση του με ένα πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και διαγραφής ιδιωτικού χρέους, με την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς να τεθούν και κανόνες στην ανεξέλεγκτη δράση των τραπεζών και funds.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}