Ο άνθρωπος που “τίναξε στον αέρα” την Barings Bank έγινε…οικονομικός κατάσκοπος!

 29/03/2024    02 : 58 : 36
Nick Leeson 768x480 1
62 / 100

Έως τώρα, ο Nick Leeson ήταν γνωστός ως ο trader που κατέστρεψε μια από τις παλαιότερες τράπεζες του κόσμου. Πλέον, το επάγγελμά του είναι κατάσκοπος.

Ο 56χρονος πρώην trader παραγώγων ήταν εκείνος που με τις παράνομες συναλλαγές του τίναξε στον αέρα την Barings Bank, κερδίζοντας τον τίτλο του πρώτου «rogue trader». Οι ζημιές των 1,4 δισ. δολαρίων τις οποίες συσσώρευσε από κρυφά trades όταν δούλευε για την Barings στη Σιγκαπούρη, το 1995, οδήγησαν στην κατάρρευση της τράπεζας και τελικά στην πώλησή της στην ING για 1 στερλίνα. Η ιστορία του έγινε γνωστή όταν το βιβλίο του για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο έγινε ταινία, το 1999, με τον Ewan McGregor στον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Αφότου πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή στη Σιγκαπούρη, πλέον έχει εγκατασταθεί στην Ιρλανδία και πληρώνεται για να δίνει ομιλίες.

Τώρα, ο Leeson πιάνει δουλειά στην εταιρεία επιχειρηματικών πληροφοριών Red Mist Market Enforcement Unit, όπου δουλειά του είναι να ερευνά περιπτώσεις οικονομικής κακοδιαχείρισης, για να βοηθά τους επενδυτές να διεκδικήσουν αποζημιώσεις δια της δικαστικής οδού, όταν οι αρχές δεν μπορούν να τους βοηθήσουν.

«Έχω υπάρξει στην άλλη πλευρά της εξίσωσης και καταλαβαίνω την ψυχολογία κάποιων εκ των ανθρώπων που εμπλέκονται», είπε ο Leeson στο Bloomberg.

Επικεφαλής της Red Mist είναι ο Seth Freedman, ο οποίος έως το 2018 εργαζόταν για την Black Cube, μια εταιρεία την οποία έχουν στήσει βετεράνοι των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Ο Leeson, ο οποίος προφανώς είχε τις δικές του συγκρούσεις με τις αρχές, γνωρίζει το City απ΄ έξω και ανακατωτά. Είναι εκπληκτικός στην εγκληματολογική έρευνα. Στις απάτες εισηγμένων εταιρειών και στην διαπίστωση του τι συμβαίνει, πρέπει να έχεις ανθρώπους που είναι ειδικοί στις αγορές», λέει στο Bloomberg ο Freedman.

Η Red Mist θα αναζητήσει ευκαιρίες σε περιπτώσεις εταιρειών των οποίων η αξία θα πέσει σημαντικά, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Στόχος της θα είναι να βοηθήσει επενδυτές να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις. «Ουσιαστικά, είμαστε πληρωμένα πιστόλια», λέει ο Freedman.

Πάντως, ο Leeson δεν θα είναι ο πρώτος καταδικασμένος trader που πιάνει δουλειά στην Red Mist. Το 2021, η εταιρεία προσέλαβε τον πρώην trader των UBS και Citigroup Tom Hayes, ο οποίος φυλακίστηκε για την χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου libor.

Ο Leeson ελπίζει ότι το παρελθόν του θα τον βοηθήσει να εντοπίσει ανθρώπους που εμπλέκονται σε παρόμοιες δραστηριότητες. «Συχνά δεν ξεκινά σαν απάτη. Στην αρχή είναι μία απόφαση ανάμεσα στο να ευχαριστείς όλους γύρω σου ή να υπογραμμίζεις το γεγονός ότι αποτυγχάνουν και κάτι πάει στραβά με την εταιρεία. Και κάτι τέτοιο έγινε στην Baring. Αυτό θα είναι πάντα μια μεγάλη ντροπή. Αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσεις και να πας παρακάτω. Δεν με ορίζει σαν άτομο», λέει.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}