Ομολογία Σταϊκούρα: Στο μέλλον τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τους δανειολήπτες

 28/03/2024    05 : 28 : 35
σταικουρας
69 / 100

Στο θέμα των ημερών, στην απόφαση των τραπεζών να «παγώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι ελήφθη με στόχο την αποφυγή δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι τραπεζίτες θα προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις για το «πάγωμα» των επιτοκίων.

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η μία κατηγορία είναι αυτά που έχουν κοκκινίσει και η δεύτερη αυτά που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων καθώς αυξάνονται οι δόσεις. Μελλοντικά, είπε, το φαινόμενο θα γίνει ακόμη χειρότερο γιατί φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει η αύξηση των επιτοκίων και με το τραπεζικό σύστημα προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.

Δεν θα μπορούσαμε, πρόσθεσε, να καταβάλλουμε στους δανειολήπτες την αύξηση των δόσεων, γιατί με βάση του κανόνες της ΕΚΤ κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον όγκο των κόκκινων δανείων.

Για την παρέμβαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είπε ότι στόχος είναι να πιάνει την περίμετρο των δανειοληπτών αυτών που έχει αυξηθεί η δόση τους, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

Η περίμετρος αυτών που φαίνεται να έχουν αύξηση είναι περίπου 80.000 δανειολήπτες, είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στα διευρυμένα κριτήρια για ευάλωτους και ενήμερους δανειολήπτες προσθέτοντας ότι το 50% της αύξησης των δόσεων το πληρώνουν οι τράπεζες.

Αναφορικά με τον όγκο των κόκκινων δανείων είπε ότι οι τράπεζες έχουν το 9%, τα άλλα είναι στους διαχειριστές δανείων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}