Οι 8 μυστηριώδεις θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών μέσα στο 2022

 28/03/2024    07 : 51 : 14
Russia
68 / 100

Οι μυστηριώδεις θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών: Ο θάνατος του προέδρου του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil Ραβίλ Μαγκάνοφ την Πέμπτη έκανε τον γύρο του κόσμου εγείροντας σειρά ερωτημάτων για μια ακόμη φορά, καθώς ήταν το όγδοο στέλεχος του ρωσικού ενεργειακού τομέα που πέθανε ξαφνικά φέτος και μάλιστα κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες.

Ο Μαγκάνοφ σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο του Κεντρικού Κλινικού Νοσοκομείου της Μόσχας όπου νοσηλευόταν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας Interfax. Τις συνθήκες θανάτου του Μαγκάνοφ επιβεβαίωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές.

Ωστόσο, η Lukoil, η εταιρεία που ο Μαγκάνοφ βοήθησε να χτιστεί, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι ο 67χρονος πρόεδρός της “πέθανε μετά από σοβαρή ασθένεια. Η δε ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε στο αίτημα του CNBC για μια επίσημη ανακοίνωση.

μαγκανοφ
Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι συνθήκες σχετικά με τον ξαφνικό θάνατο του Μαγκάνοφ προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον, εν μέρει διότι άλλα επτά κορυφαία στελέχη του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας έχουν πέσει θύματα πρόωρου θανάτου από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών και διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.

Το CNBC αναφέρεται σε αυτήν την περίεργη σειρά θανάτων, αριθμώντας τα με χρονολογική σειρά:

Η αρχή έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Λεονίντ Σούλμαν, κορυφαίο στέλεχος του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο μιας εξοχικής κατοικίας στο Leninsky. Ο ρωσικός μιντιακός όμιλος RBC ανακοίνωσε τον θάνατό του, αλλά δεν αναφέρθηκε στα αίτιά του.

Στις 25 Φεβρουαρίου, ένα ακόμη στέλεχος της Gazprom, ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, βρέθηκε επίσης νεκρός στο ίδιο χωριό με τον Σούλμαν, αυτός όμως σε ένα γκαράζ. Σύμφωνα με το ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, οι ερευνητές βρήκαν ένα σημείωμα αυτοχειρίας κοντά στο σώμα του Τιουλάκοφ.

Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Τιουλάκοφ, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου Μιχαήλ Γουάτφορντ, ο οποίος ζούσε στην Αγγλία, βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της εξοχικής κατοικίας του. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές φέρεται να χαρακτήρισαν τον θάνατο του Γουάτφορντ ως “ανεξήγητο”, αλλά όχι ύποπτο.

Στις 18 Απριλίου, ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, Βλάντισλαβ Αβάγιεφ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα, μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του. Οι αρχές αντιμετώπισαν την υπόθεση ως δολοφονία-αυτοκτονία, όπως ανέφερε τότε το Radio Free Europe. Η Gazprombank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και έχει στενούς δεσμούς με τον ενεργειακό τομέα.

Μία ημέρα μετά, στις 19 Απριλίου, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Novatek, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, βρέθηκε επίσης νεκρός σε μια εξοχική κατοικία στην Ισπανία. Όπως στην περίπτωση του Αβάγιεφ στη Μόσχα, ο Σεργκέι Προτοσένια βρέθηκε νεκρός μαζί με την σύζυγο και την κόρη του. Επίσης, όπως στην περίπτωση του Αβάγιεφ, η αστυνομία δήλωσε ότι επρόκειτο για δολοφονία-αυτοκτονία, μια θεωρία που ο επιζών γιος του Αβάγιεβ έχει απορρίψει δημοσίως.

Τον Μάιο, το σώμα του δισεκατομμυριούχου και πρώην στελέχους της Lukoil Αλεξάντερ Σουμπότιν βρέθηκε σε ένα υπόγειο μια εξοχικής κατοικίας στην περιοχή της Μόσχας. Το δωμάτιο όπου πέθανε ο Σουμπότιν φέρεται ότι χρησιμοποιούνταν για “τζαμαϊκανές τελετές βουντού”, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Τον Ιούλιο, ήταν η σειρά του Γιούρι Βορόνοφ, διευθύνοντα συμβούλου και ιδρυτή μιας ναυτιλιακής εταιρείας που συνεργαζόταν με την Gazprom στα έργα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στην Αρκτική, βρέθηκε νεκρός μετά από πυροβολισμό στην πισίνα της κατοικίας του στο Leninsky, στην ίδια ακριβή συνοικία της Αγίας Πετρούπολης όπου βρέθηκαν νεκροί νωρίτερα φέτος και οι Σούλμαν και Τιουλάκοφ.

 

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}