Ξεσηκωμός σε Κεφαλλονιά και Δ.Μακεδονία εναντίον των funds

 23/04/2024    08 : 30 : 14
πλειστηριασμοι1
66 / 100

Το κύμα διαμαρτυρίας και η οργή των δανειοληπτών όλο και αυξάνεται…Το τσουνάμι των πλειστηριασμών και απόλυτο πλιάτσικο θα αρχίσει μετά τις εκλογές…Θα δούμε πολλά…

Ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών στην Κεφαλονιά

Αγαπητοί/-ες συμπολίτες/ισσες μας.

Μετά την απαράδεκτη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου που “άναψε το πράσινο φως” στα funds και στους services για να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό κάθε λαϊκού περιουσιακού στοιχείου, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, έλαβε χώρα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την έκθεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και έχει ενδιαφέρον η συζήτηση αυτή, γιατί ουσιαστικά προωθεί τον σχεδιασμό τραπεζικών επιχειρηματικών ομίλων στα πλαίσια της στρατηγικής ΕΕ και ΕΚΤ με περαιτέρω αύξηση των τόκων των δανείων και επομένως την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού.

Μετά την απόφαση αυτή τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ που νομοθέτησε τον πτωχευτικό Νόμο και ο ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds και προώθησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κάνοντας μάλιστα “ιδιώνυμο” το αδίκημα της υπεράσπισης της λαϊκής περιουσίας μέσω της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών, σήμερα δεν νομιμοποιούνται να δηλώνουν “υπερασπιστές” της λαϊκής περιουσίας.

Σχετικά τώρα με την συζήτηση που έχει ανοίξει προεκλογικά για το εάν έχουν ολοκληρωθεί ή προγραμματιστεί μαζικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, πολύ εύκολα μπορεί να δοθεί η απάντηση.

Η Τράπεζα της Ελλάδας γνωρίζει ακριβώς πόσοι πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί, πόσα δάνεια χορηγήθηκαν για αγορά πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικά δάνεια με προσομοίωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, όπως γνωρίζει πόσα από αυτά δεν εξυπηρετούνται και έχουν πωληθεί στα funds.

Παράλληλα, όσο κι αν τα δύο κόμματα εξουσίας προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν, μπορούν να μάθουν ακριβώς τόσο για τις τακτικές των εταιρειών που απέκτησαν ή διαχειρίζονται τις απαιτήσεις κατά των οφειλετών, όσο και για τα κέρδη που αποκτούν, κέρδη απολύτως ληστρικά πάνω στις δικές μας πλάτες.

Στην συγκεκριμένη συγκυρία καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για μια νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει φρένο στην φρενίτιδα αναγκαστικών μέτρων των εταιρειών οι οποίες με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών, επιχειρούν μαζικά να φέρουν τα πράγματα εκεί που τα θέλουν: να έχουν προγραμματιστεί μαζικοί πλειστηριασμοί που θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ανακληθούν από μια επόμενη κυβέρνηση, παρά τις όποιες προεκλογικές υποσχέσεις τους.

Και είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει αυτή η εξοντωτική τακτική, για να οριστούν κανόνες διαχείρισης και διαπραγματεύσεις με στόχο βιώσιμες, ανεκτές και ανθρώπινες λύσεις διευθέτησης οφειλών.

Αυτή η στιγμή, πρέπει να γίνει και δική μας. Να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην κατοικία. Να υπερασπιστούμε τον συνάνθρωπο μας που κινδυνεύει να χάσει την κατοικία του. Να αγωνιστούμε να αλλάξει η νομοθεσία που χαρίζει την ιδιωτική περιουσία στα funds.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ.

Πρωτοβουλία Κατά των Πλειστηριασμών – Κίνημα Κεφαλονιάς

………………………………………………….

ΚΕΠΚΑ Δ. Μακεδονίας: “Απροστάτευτη η κύρια κατοικία, επιθετική η στάση των funds, σε αδιέξοδο πλέον πολλά νοικοκυριά”

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι διαμαρτυρίες – καταγγελίες των οφειλετών στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες διαχείρισης δανείων που λειτουργούν στην Ελλάδα ως εκπρόσωποι των FUNDS (που εδρεύουν σε τρίτες χώρες και έχουν εξαγοράσει τα δάνεια τους) απαιτούν από αυτούς υπέρμετρες προκαταβολές πολλών χιλιάδων ευρώ για να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δανειολήπτη – εργάτη μισθωτού- ανθρώπου βιοπαλαιστή, ο οποίος έχει απολέσει το 30% περίπου του εισοδήματός του την τελευταία δεκαετία, με δύο τέκνα, εκ των οποίων το μικρότερο φοιτητής. Ο συγκεκριμένος επειδή καθυστέρησε να εξοφλήσει συνολικά τρεις δόσεις του στεγαστικού του δανείου, συνολικού ποσού 700,00 ευρώ και οι τρεις, το οποίο αποπληρωνόταν εγκαίρως (μετά από ρύθμιση) τα τελευταία πέντε χρόνια, είδε το δάνειο του να καταγγέλλεται και πλέον το FUND απαιτεί ως προκαταβολή το ποσό των 18.000 ευρώ για να προχωρήσει σε ρύθμιση άλλως θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του.

Όπως μας δήλωσε ο ανωτέρω, το FUND επικοινωνεί μαζί του καθημερινά ζητώντας “πιεστικά” από αυτόν να εξεύρει το ποσό των 18.000 ευρώ άλλως τον απειλεί ότι θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του. Ο ίδιος πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς δεν διαθέτει το ανωτέρω ποσό, ούτε έχει κοντινό πρόσωπο να τον βοηθήσει, ούτε περιουσία να εκποιήσει, η δε ψυχολογική του κατάσταση είναι πολύ άσχημη καθώς την τελευταία πενταετία ήταν συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου. Ζήτησε από το FUND να καταθέσει τις τρεις ληξιπρόθεσμες δόσεις των 700,00 ευρώ για να μην κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού αλλά το FUND ζητάει 18.000 ευρώ ως προκαταβολή ασυζητητί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και την δημοσίευση της απόφασης υπ’ αριθμ. 1/2023 της ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δίνει την δυνατότητα στους διαχειριστές των δανείων να είναι διάδικοι και να εγείρουν αγωγές, να εκδίδουν διαταγές πληρωμής και να διενεργούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς τα FUNDS ενεργούν με πολύ επιθετικό τρόπο εις βάρος ευάλωτων και μη δανειοληπτών. Πλέον ευάλωτοι και μη δανειολήπτες που αδυνατούν να καταβάλουν την δόση τους ή μέρος αυτής αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές με συνέπεια να τους ζητούν επαχθείς ρυθμίσεις και να κινδυνεύει η κύρια κατοικία τους.

Μετά και την εκτόξευση των επιτοκίων πολλοί δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλλουν ολόκληρη την δόση του δανείου τους. Το φαινόμενο έχει λάβει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις και η ανησυχία των οφειλετών εντείνεται.

Σημειωτέον ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης εκκρεμούν δεκάδες πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας το επόμενο εξάμηνο.

Όλα τα ανωτέρω ανησυχητικά δεδομένα πρέπει να απασχολήσουν την Πολιτεία που έχει αφήσει πολλούς οφειλέτες στο έλεος των ξένων FUNDS. Η προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αποτύχει παταγωδώς και οι διαδικασίες πτώχευσης οδηγούν σε απώλεια της κύριας κατοικίας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την δραματική αύξηση τους κόστους ζωής, των πάγιων λογαριασμών πάσης φύσεως και την μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών που κατατάσσονται τρίτοι από το τέλος στην Ευρώπη και κάτω από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ρουμανία μας προκαλούν μόνο προβληματισμό και ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να σας παράσχει εξατομικευμένη συμβουλή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων προκειμένου να είστε σε θέση να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις και να προστατεύεστε έναντι των στρεβλών και πιεστικών πρακτικών των FUNDS. Λειτουργούμε εβδομαδιαίως, τις ημέρες Τρίτη και Παρασκευή και ώρες 10:00-12:30 και είμαστε στην διάθεση των καταναλωτών για ενημέρωση, συμβουλή και διαχείριση καταγγελιών.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Βασίλειος Ιωαννίδης Νικόλαος Αγοραστός

……………………………………………………………………

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}