Ντουμπάι: Πρόστιμο ύψους 231.000.000$ στην KPMG

 28/03/2024    08 : 34 : 31
kpmg
64 / 100

Δικαστήριο στο Ντουμπάι διέταξε την KPMG να πληρώσει περισσότερα από 231 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα επενδυτών που ισχυρίζονται ότι έχασαν χρήματα λόγω κακής ποιότητας ελεγκτικών εργασιών της εταιρείας σε fund στο οποίο είχαν επενδύσει.

Η απόφαση, που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, διαπίστωσε ότι η εταιρεία της Big Four παραβίασε τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα εγκρίνοντας τις οικονομικές καταστάσεις ενός ταμείου υποδομών που διαχειριζόταν το private equity Abraaj Group που κατέρρευσε.

Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες αποζημιώσεις που έχουν ποτέ απαιτηθεί από λογιστική εταιρεία, υπερβαίνοντας τα ετήσια έσοδα 210 εκατ. δολαρίων της KPMG Lower Gulf.

Η δικαστική απόφαση ανέφερε: «Βάσει των εγγράφων και της έκθεσης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το δικαστήριο κατέληξε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι η ελεγκτική εταιρεία διέπραξε πολλές παραβάσεις κατά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του επενδυτικού ταμείου».

Οι επενδυτές ισχυρίστηκαν ότι η αποτυχία της KPMG να ελέγξει το fund προκάλεσε απώλεια σημαντικών χρηματικών ποσών από επενδύσεις στη σαουδαραβική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Tadawi και την αεροπορική εταιρεία Air Arabia.

Η KPMG Lower Gulf ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση και θα παραπέμψει την υπόθεση στο ακυρωτικό ή στο ανώτατο δικαστήριο, γράφoυν οι Financial Times.

Οι επιχειρήσεις της βρίσκονταν ήδη στο προσκήνιο μετά από καταγγελίες για νεποτισμό και φιλαυτία που οδήγησαν στην παραίτηση του πρώην επικεφαλής της τον περασμένο Οκτώβριο. Η KPMG και ένας πρώην συνεργάτης της τιμωρήθηκαν πέρυσι με πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων από τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ντουμπάι για τον ρόλο τους στον έλεγχο των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Abraaj, κάποτε πρωτοπόρα στις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, που όμως χρεοκόπησε το 2018.

Η KPMG Lower Gulf ανέφερε ότι η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ντουμπάι DFSA «διαπίστωσε πως η διοίκηση της Abraaj σκόπιμα προσπάθησε να παραπλανήσει ή να εξαπατήσει την KPMG, τη ρυθμιστική αρχή και τους επενδυτές για περίοδο ετών».

Όταν η DFSA επέβαλε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, είπε, ένας τυπικός έλεγχος θα αποκάλυπτε ότι η Abraaj είχε παραβιάσει τους λογιστικούς κανόνες και δεν διέθετε επαρκή κεφάλαια.

Στη δίνη σκανδάλων οι ελεγκτικοί γίγαντες
Η απόφαση υπογραμμίζει τον έλεγχο που αντιμετωπίζει η λογιστική Big Four – όπου περιλαμβάνονται επίσης οι Deloitte, EY και PwC – μετά από σειρά σκανδάλων που σχετίζονται με το ελεγκτικό έργο για πελάτες που στη συνέχεια χρεοκόπησαν.

Τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις της βρετανικής KPMG δέχτηκαν διακανονισμό ύψους 1,3 δισ. λιρών σε σχέση με το ελεγκτικό έργο τους στην κατασκευαστική δημοσίων έργων Carillion, που επίσης κατέρρευσε.

Στην EY επιβλήθηκε αυτό τον μήνα πρόστιμο 500.000 ευρώ και άλλες κυρώσεις στη Γερμανία για αποτυχίες στο έργο της αναφορικά με την εταιρεία πληρωμών Wirecard, που κλυδωνίστηκε από σκάνδαλα. Η EY αντιμετωπίζει επίσης αγωγές που σχετίζονται με τους ελέγχους της στην εταιρεία NMC Health.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}