Πλειστηριασμοί: Νέα απόφαση-χαστούκι στην ασυδοσία των funds!

 28/03/2024    03 : 44 : 41
estia 1
68 / 100

Απόφαση “φρένο” στους πλειστηριασμούς των funds εξέδωσε δικαστήριο με τους δικαστές να λαμβάνουν υπόψιν τη νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει εκδοθεί για τα κόκκινα δάνεια.

Μεταδίδει το dikastiko.gr

Σύμφωνα με την απόφαση, κρίθηκε ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του fund και του servicer πάσχει από ακυρότητα με τον τρόπο που έχει συναφθεί.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακυρωθεί και η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας της εγγυήτριας επιχειρηματικού δανείου που έλαβε μία ανώνυμη εταιρεία και αποπλήρωσε το 75% του δανείου.

Η εγγυήτρια δεν μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο ποσό και το fund αποπειράθηκε να κατασχέσει το ακίνητό της, το οποίο ήταν και πρώτη κατοικία.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο στην εν λόγω υπόθεση ανέφερε ότι δεν γίνεται ο servicer να μπορεί με ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο να κάνει δικαστικές ενέργειες και να εξαιρείται από αυτό το πλαίσιο κάποιος να ελέγξει την σύμβαση που έχει συνάψει ο servicer με το fund.

Aπόφαση “φρένο” στους πλειστηριασμούς των funds: “Ανοίγει ο δρόμος για να ακυρωθούν πολλές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής”
Η Αριάδνη Νούκα μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA» τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι δικηγόροι εκ μέρους των πελατών τους παρακαλούν» να προβούν σε διακανονισμούς.

Σύμφωνα με την κ. Νούκα, με την απόφαση “φρένο” στους πλειστηριασμούς των funds. ανοίγει ο δρόμος για να ακυρωθούν πολλές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μπορούν να «πατήσουν» πάνω σε αυτή την απόφαση έτσι ώστε να ωφεληθούν οι οφειλέτες. «Η ακύρωση μιας κατάσχεσης και ενός πλειστηριασμού φέρνει τον δανειολήπτη πιο κοντά στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν χρωστάει πια», εξήγησε δικηγόρος αναφέροντας πως καθημερινά «παρακαλάμε για ρυθμίσεις».

«Τόσο οι servicers όσο και τα funds, έχουν ουρανομήκη κέρδη. Σκεφτείτε τα 90 δισεκατομμύρια δανείων που έχουν πουληθεί, έχουν πουληθεί γύρω στο 30%. Άρα έχουμε 60 δισεκατομμύρια κέρδη στην πλάτη του δανειολήπτη, συν τους τόκους. Οι servicers είδαμε ότι το 2019 έβγαζε 19 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2022 είχε 89 εκατ. ευρώ κέρδη», συμπλήρωσε.

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}