Μυρίζει…γαργάρα για τα υπερκέρδη του καρτέλ στο ρεύμα!

 29/03/2024    01 : 47 : 28
ρευμα 1
70 / 100

Μετά τις εκλογές θα έχουμε νεότερα για τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας, αφού παρά την εξαγγελία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ότι η εκκρεμότητα (μια υπογραφή του) θα έμπαινε πριν τις εκλογές… δεν μπήκε.

Και βέβαια, αφού δεν υπέγραψε ο κ. Σκρέκας, δεν θα υπογράψει και ο υπηρεσιακός υπουργός Παντελής Κάπρος και το θέμα θα μετατεθεί για την επόμενη κυβέρνηση.

Μεταδίδει το mononews.gr

Η αναβλητικότητα αυτή για κάποιους σχετίζεται με την προσπάθεια να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση κατά την προεκλογική περίοδο… και θυμηθούμε πόσο κάνει το ρεύμα…

Ενδεχομένως όμως σχετίζεται και με τις πιέσεις του κλάδου προμήθειας να γίνει κάποιος συμψηφισμός με τα ποσά 300 εκατ. – 500 εκατ. ευρώ τα οποία πλήρωσαν οι προμηθευτές σε εμπορικούς καταναλωτές (κομμωτήρια, εστιατόρια κ.α) με παροχές έως 35 kVA (και των αρτοποιίων ανεξαρτήτως ισχύος παροχής), με ίδια κεφάλαια έναντι επιδοτήσεων της κυβέρνησης.

Οι επιδοτήσεις αυτές όμως χορηγήθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την Κομισιόν και προσέκρουσαν στις ενστάσεις της ΕΕ…

Μέχρι να ξεμπλέξει και αυτό το κουβάρι, λοιπόν, αναβάλλεται για λίγο ακόμη η οριστικοποίηση των υπερκερδών.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα για τα υπερέσοδα των προμηθευτών έθεσε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Σκρέκας.

Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη του νέου μηχανισμού τιμολόγησης – με πρόβλεψη στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διαπίστωσε ότι τελικά οι εταιρείες τιμολογούσαν τόσο ψηλά που είχαν μεγάλα κέρδη, αφού τιμολογούσαν προβλέποντας υψηλότερες τιμές από τα πραγματικά τους κόστη.

Το ΥΠΕΝ, με σχετική τροπολογία, θέσπισε έναν προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της λιανικής αγοράς για το διάστημα από τον Αύγουστο 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

Το αρχικό ανά τρίμηνο διάστημα επί του οποίου θα υπολογίζονταν τα υπερκέρδη (Αύγουστος-Οκτώβριος 2022), παρότι νομοθετήθηκε τον Νοέμβριο, πέρυσι, άλλαξε από τον Κώστα Σκρέκα φέτος τον Ιανουάριο σε 6μηνο (Αύγουστος 2022-Ιανουάριος 2023), για να… σταθεροποιηθεί στη συνέχεια στο 5μηνο (Αύγουστος-Δεκέμβριος 2022).

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}