Λιγότερα έως 30% τα δάνεια των τραπεζών προς τις ΑΠΕ
Αυξημένα ίδια κεφάλαια, υψηλότεροι δείκτες κάλυψης των δόσεων και PPA’s, είναι πλέον ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που ζητούν οι τράπεζες από τους επενδυτές ΑΠΕ για να χορηγήσουν δάνεια στο νέο ενεργειακό τοπίο.
Αυτή η νέα πραγματικότητα των μηδενικών και αρνητικών τιμών, των περικοπών ενέργειας και των νέων δεδομένων στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, έχει θορυβήσει τις τράπεζες ως προς τις από εδώ και πέρα χορηγήσεις, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά περίπτωση επανεξετάζονται και εγκεκριμένες ήδη συμβάσεις.
Σε κάποια τουλάχιστον τραπεζικά ιδρύματα, η μείωση για νέα δάνεια το τελευταίο πεντάμηνο, ανέρχεται, σύμφωνα με επικεφαλής διευθύνσεων Investment Banking, ακόμη και στο 30%, γεγονός που δείχνει ότι τα σινιάλα κινδύνου της αγοράς αρχίζουν να φτάνουν σε ένα τμήμα τουλάχιστον των δυνητικών επενδυτών.
Ακόμη και αυτοί οι λιγότεροι δανειολήπτες περνούν από κρησάρα, τους ζητούνται να βάλουν υψηλότερο equity (ίδια κεφάλαια), μεγαλύτερες εξασφαλίσεις, διμερή μακροχρόνια συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και να έχουν υψηλότερους δείκτες κάλυψης ως προς το κατά πόσο οι ετήσιες ταμειακές τους ροές ξεπερνούν τις δόσεις του δανείου. Η τιμολόγηση είναι πιο «τσουχτερή» στα νέα αυτά δάνεια.
Αν πάλι δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, οι τράπεζες δεν δίνουν χαμηλότερη χρηματοδότηση, απλώς δεν την εγκρίνουν.
Αυτός με τη σειρά του ο φόβος των τραπεζών αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς όσο περνά ο καιρός χωρίς να επιλύονται τα προβλήματα από αυτή τη νέα κανονικότητα, τόσο θα υιοθετούν πιο συντηρητική πολιτική.
Τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στο Energypress μεταφέρουν μια εικόνα ότι σε πολλά από τα αιτήματα που δέχονται, τα returns του προς δανειόδηση έργου είναι προβληματικά, ενώ μιλούν και για ξένους πελάτες τους – δυνητικούς επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ, οι οποίοι αρχίζουν να γυρνούν τη πλάτη στην Ελλάδα.
Εξηγούν βέβαια ότι μπορεί το ελντοράντο των φωτοβολταικών να έχει τελειώσει και να βιώνουμε μια εποχή έντονων αλλαγών στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, ωστόσο κάθε έργο εξετάζεται κατά περίπτωση και δεν εφαρμόζονται σε όλους τα ίδια προαπαιτούμενα. Τονίζουν ότι οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν αντιμετωπίζουν, κανένα ζήτημα χρηματοδότησης, θυμίζοντας αυτό που επισημαίνουν το τελευταίο καιρό και οι ίδιοι οι μεγάλοι όμιλοι, ότι δεν ανησυχούν από τις αρνητικές τιμές.