Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι σε έκτακτο φόρο στις τράπεζες

 28/03/2024    06 : 50 : 03
Mitsotakis Morgan
70 / 100

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε επενδυτές στο περιθώριο του επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνουν η Morgan Stanley και η ΕΧΑΕ.

Με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στη συζήτηση περί έκτακτου φόρου, ενδεχόμενο που είχε θορυβήσει τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες υπογράμμιζαν ότι η θετική εικόνα των αποτελεσμάτων του κλάδου την εφετινή χρονιά οφείλεται σε έναν βαθμό σε έκτακτους παράγοντες ενώ παράλληλα ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας θα διακρατηθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης για την αντιμετώπιση πιθανών αναγκών από αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η σχετική φημολογία είχε ενισχυθεί μετά τη συνάντηση του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών την προηγούμενη Παρασκευή, με τον υπουργό να ζητά από τις διοικήσεις να προχωρήσουν στη στήριξη των δανειοληπτών και σε μειώσεις επιτοκίων.

Στις επαφές του με τους επενδυτές ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία στους δανειολήπτες, με την αύξηση των επιτοκίων και την μείωση των εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για την στήριξη της οικονομίας και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων – νοικοκυριών, ωστόσο αναγνώρισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτύχει το τραπεζικό σύστημα με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την επιστροφή σε πιστωτική επέκταση μετά από πολλά χρόνια απομόχλευσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους επενδυτές την αισιοδοξία του την πορεία της εγχώριας οικονομίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση του γεωπολιτικού και ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στο θεσμό του Χρηματιστηρίου υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να συμβάλει στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην οικονομία. Σε ότι αφορά το χρόνο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 2022 πετύχαμε ρεκόρ επενδύσεων, προβλέποντας νέο ρεκόρ και το 2023: «Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, για το 2022 θα είμαστε κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8% -τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά είναι ακόμα ψηλότερα. Αλλά, πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά. Η οικονομία είναι πλέον πολύ πιο εξωστρεφής», σημείωσε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}