Καθηγητής Ιωαννίδης: Κυκλοφορούν ιοί που είχαν κατασταλεί για 2 χρόνια λόγω κορωνοϊού

 29/03/2024    04 : 37 : 00
ιωαννιδης
71 / 100

«Όταν κάποιος προσπαθεί να περιορίσει τη φύση, εκείνη θα αντιδράσει και θα έχουμε κάποια έξαρση», ανέφερε ο Γ. Ιωαννίδης, Καθηγητή Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Stanford University, με αφορμή την δυναμική εμφάνιση της γρίπης μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης μιλώντας στο MEGA, η έξαρση της γρίπης ήταν αναπόφευκτη, όμως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς πρόκειται για ιό που δεν οδηγεί σε σοβαρή κλινική νόσο.

Οι λόγοι της έξαρσης

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού είχαν καταστείλει άλλους ιούς.
Όπως ανέφερε «αρκετοί από τους ιούς που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι ιοί που είχαν κατασταλεί στην κυκλοφορία τους στον πληθυσμό για δύο χρόνια. Ιδίως ο ιός της γρίπης και ο RSV, ήταν συχνοί ιοί στην προπανδημική περίοδο. Τους κατέστειλε ο κορωνοϊός, άρα δεν υπήρχε θέση γι’ αυτούς».
Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που πήραμε ουσιαστικά τους «εξαφάνισαν», αλλά δεν μπορείς να τους εξαφανίσεις. Οι ιοί αυτοί κυκλοφορούν. Εφόσον δεν είχαν μολύνει εκτεταμένα για δύο χρόνια τον πληθυσμό, θα το κάνουν τώρα».

Ψυχραιμία και προσοχή

Ο κ. Ιωαννίδης συνέστησε ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, αλλά και προσοχή για όσους είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν προβλήματα υγείας, αλλά και στα μικρά παιδιά.
Όπως είπε, «οι ιοί αυτοί κυκλοφορούν ευρύτατα, μολύνουν όλους και δημιουργούν προβλήματα σε κάποιους, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή της κοινωνίας».
«Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Δεν πρέπει αν τρομοκρατήσουμε τον πληθυσμό», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}