Τσουνάμι πλειστηριασμών και στην Θεσσαλονίκη

 28/03/2024    05 : 33 : 05
pleistiriasmos akinita
69 / 100

Περίπου 5 πλειστηριασμοί ακινήτων είναι προγραμματισμένοι καθημερινά στη Θεσσαλονίκη για τον Μάρτιο, με την πλειονότητα αυτών να αφορά κατοικίες, αγροτεμάχια και γραφεία. Συνολικά, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, για τον μήνα που διανύουμε, για τη Θεσσαλονίκη είναι αναρτημένοι 146 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, γεγονός που καταδεικνύει την κινητικότητα που καταγράφεται. Μία κινητικότητα που ήταν ιδιαίτερα έντονη το 2022, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, όποτε και οι πλειστηριασμοί είχαν ματαιωθεί για αρκετό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης διενεργήθηκαν 5.400 πλειστηριασμοί, ενώ ολοκληρώθηκαν 1.092. Σημειώνεται πως εξ αυτών οι 643 αφορούσαν κατοικίες, ενώ επί του συνόλου των πλειστηριασμών για τους οποίους χτύπησε το ηλεκτρονικό σφυρί οι 2.949 αφορούσαν κατοικίες.

Τα δεδομένα προκύπτουν από επεξεργασία των στοιχείων της πλατφόρμας e-auction, την οποία έκανε το iMEdD Lab. Η έρευνα παρακολουθεί και καταγράφει τη διαχρονική εξέλιξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη χώρα μας από το 2018 (σ.σ. το Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) μέχρι και σήμερα.

Η τελευταία πενταετία

Το 2021 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν 2.327 πλειστηριασμοί με μόλις τους 397 να ολοκληρώνονται. Εξ αυτών οι 189 αφορούσαν κατοικίες.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2020, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη 2.548 πλειστηριασμοί, το 2019 2.689 ενώ το 2018 για 738 ακίνητα χτύπησε το ηλεκτρονικό σφυρί.

Σημειώνεται πως για το 2023 για τη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί επί του παρόντος 1.379 πλειστηριασμοί, με τους μισούς και πλέον (763) να αφορούν κατοικίες. Ο συνολικός αριθμός των πλειστηριασμών εκτιμάται πως βαθμιαία θα αυξάνεται, καθώς συνεχώς προστίθενται καινούργιοι. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 157 πλειστηριασμοί, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά κατοικίες.

«Το 2023 χρονιά πλειστηριασμών»

«Χρονιά πλειστηριασμών» χαρακτηρίζει το 2023 ο Γαβριήλ Κερμανίδης, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, διαχειριστής της εταιρείας Primius Law Firm, μιλώντας στη Voria.gr. Ο κ. Κερμανίδης εξηγώντας τους λόγους της έντονης κινητικότητας του 2022, αλλά και του 2023 τονίζει πως «οι περισσότερες τιτλοποιήσεις έγιναν την περίοδο 2016 – 2017 με τα funds να έχουν θέσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, την πενταετία ως χρονική περίοδο για την ολοκλήρωση των πλάνων τους. Καθώς λήγει ο χρόνος, σε συνδυασμό με το ότι οι πλειστηριασμοί παρέμειναν παγωμένοι για περίπου έναν χρόνο εξαιτίας του κορωνοϊού, επισπεύδουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών».

Είναι χαρακτηριστικό πως για τα καταγγελμένα στεγαστικά δάνεια υπήρξε ένας καταιγισμός επιστολών προς τους δανειολήπτες την άνοιξη του 2021 σε μια προσπάθεια συμβιβασμού – διακανονισμού. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω των υψηλών απαιτήσεων των funds, τα οποία ζητούσαν μεγάλα ποσά προκαταβολών και έθεταν μάξιμουμ ένα χρονικό διάστημα επταετίας για την αποπληρωμή της ρύθμισης.

Πλέον μέλημα των funds είναι από τη στιγμή που θα επιτύχουν τις επιδιωκόμενες αποδόσεις να μεταβιβάσουν το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο σε άλλα funds.

Οι συνολικοί αριθμοί των πλειστηριασμών από το 2018

Συνολικά από το 2018 μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί στη Θεσσαλονίκη 15.081 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 5.318. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 2.301 αφορούσαν κατοικίες, 650 αγροτεμάχια, 580 καταστήματα, 249 οικόπεδα με κτίσμα, 326 αποθήκες, 216 θέσεις στάθμευσης, 183 οικόπεδα, 380 γραφεία, 203 βιομηχανικούς χώρους, 229 άλλους χώρους και 1 ξενοδοχείο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως, όπως λένε γνώστες των συγκεκριμένων διαδικασιών, οι κατοικίες που βρίσκονται σε προνομιούχες θέσεις και έχουν καλό valuation σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου, συνήθως καταλήγουν σε ιδιώτες, ενώ οι υπόλοιπες σε τράπεζες και funds, που τα αναθέτουν σε μεσιτικές εταιρείες.

Πάντως η αύξηση της ζήτησης, το τελευταίο διάστημα, από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει ικανού αριθμού νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών.

Θεσσαλονίκη: Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί των funds – Σε απόγνωση οικογένειες που θα μείνουν στον δρόμο

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες με στεγαστικό που πέρασε στα χέρια fund, υπό τον φόβο ότι θα προχωρήσουν σύντομα σε πλειστηριασμούς και θα χάσουν το σπιτικό τους, δηλαδή την πρώτη κατοικία τους. Μέχρι το καλοκαίρι, αναμένεται να βγουν στο σφυρί τουλάχιστον 165.000 ακίνητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπο Περβανά. «Θα πρέπει να ανατραπεί άμεσα η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Δεν τελειώνει εύκολα ο εφιάλτης, καθώς έδωσαν το ελεύθερο σε εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν τα σπιτάκια του κόσμου με μπακαλίστικο τρόπο. Από την περασμένη Παρασκευή, στα ειρηνοδικεία της χώρας γίνονται οι πρώτες αιτήσεις για πτώχευση ώστε να προχωρήσουν πιο εύκολα στους πλειστηριασμούς» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Περβανάς.

Ήδη, άρχισαν να εξελίσσονται δράματα με οικογένειες που καραδοκούν στα σπίτια τους στη σκέψη της δυσάρεστης επίσκεψης κάποιου δικαστικού επιμελητή που θα τους ανακοινώνει τον πλειστηριασμό και την έξωση. Άνθρωποι που υπήρξαν συνεπής και ικανοποιούσαν τα δάνεια τους και ξαφνικά βρέθηκαν στο κενό λόγω οικονομικής δυσχέρειας, τώρα φοβούνται ότι είναι ένα βήμα πριν χάσουν το σπίτι τους, χωρίς να τους δίνεται καμιά άλλη επιλογή. Σαφώς, δεν στοιβάζονται όλες οι περιπτώσεις σε ένα σακί, καθώς οι δανειολήπτες που βρέθηκαν πραγματικά σε αδιέξοδο διαχωρίζονται απ’ αυτούς που απλά αποφάσισαν να μην πληρώνουν τις δόσεις τους ή να είναι κακοπληρωτές, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες.

«Δεν κουνιέμαι από το σπίτι, για να μην μας το πάρουν»

Μία από τις υποθέσεις δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και απασχόλησε ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα είναι αυτή της Μαρίνα Κεντρωτή. Μαζί με τον σύζυγό της είχε πάρει δάνειο 177.000 για να αγοράσουν σπίτι στην περιοχή της Θέρμης, όπου ζουν με τα δυο τους παιδιά. Την περίοδο της βαθιάς κρίσης αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις. Όταν ανέκαμψαν, ζήτησαν διακανονισμό ώστε να πληρώνουν ξανά αυτή τη φορά στο fund όπου είχε περιέλθει το δάνειο, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα τους, όπως λέει, και τον Νοέμβριο του 2021 έγινε ο πλειστηριασμός.

«Δεν κουνιέμαι από το σπίτι, για να μην μας το πάρουν. Είμαι 24 ώρες μέσα, για να μην έρθει ο δικαστικός κλητήρας και το πάρουν την ώρα που λείπω» αναφέρει στη «ΜτΚ» αγανακτισμένη και ψυχολογικά εξουθενωμένη η κ. Κεντρωτή.

Το δάνειο το έλαβαν το 2005 και μέχρι το 2016 πλήρωναν τις δόσεις τους. «Κάναμε κάποιους διακανονισμούς και προσπαθούσαμε να το εξυπηρετήσουμε. Το 2017 όμως, τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ, δεν έμεναν χρήματα για βασικές ανάγκες, όπως το φαγητό και το ρεύμα. Έπρεπε να αποφασίσουμε ανάμεσα στη δόση και την επιβίωσή μας» εξιστορεί. Ο σύζυγός της είναι τεχνίτης και την περίοδο που σταμάτησε η οικοδόμηση στη χώρα, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. «Πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία που όταν κατέρρευσαν όλες οι δουλείες για την ανοικοδόμηση πολυκατοικιών, κατέρρευσε και αυτός. Ζούσαμε με κάτι μερεμέτια που έκανε».

Όταν ανέκαμψε η δουλειά του συζύγού της και ήταν σε θέση να πληρώνουν δόσεις, μάλλον ήταν ήδη αργά. «Ζητήσαμε διακανονισμό αλλά δεν δέχθηκαν. Έγινε ο πλειστηριασμός και δεν προλάβαμε» επισημαίνει. Στις 9 Ιανουάριου 2023 προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και ζήτησαν ακύρωση του πλειστηριασμού, αναμένοντας ακόμη την απόφαση. «Παρότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση, επιμένουν στον πλειστηριασμό. Εμείς ζητάμε να πληρώσουμε τις δόσεις αλλά στο βαθμό που αντέχουμε για να μπορούμε να έχουμε και ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Αυτοί ζητούσαν να πληρώνουμε 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή ένα μισθό, πράγμα αδύνατο» επισημαίνει η κ. Κεντρωτή. Η τελευταία ενημέρωση, πριν προχωρήσουν στον πλειστηριασμό, ήταν ότι το χρέος τους εκτοξεύτηκε στα 208.000 ευρώ. Κάτοικοι της Θέρμης και μέλη σωματείων την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τράπεζες και στήριξης προς την οικογένεια έξω από το σπίτι τους, ώστε να μην προχωρήσει η έξωσή τους. «Υπάρχει η στήριξη του κόσμου και μας βοηθάει ψυχολογικά. Πρέπει να μιλάει ο κόσμος, να μοιραστεί το πρόβλημά του και να ζητάει βοήθεια. Μόνο με την αντίδραση της κοινωνίας, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία» τονίζει η Μαρίνα Κεντρωτή.

«Θα μάθει για τον πλειστηριασμό, όταν βγει από το νοσοκομείο»

Μία ακόμη δραματική ιστορία εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη, με μία 72χρονη γυναίκα που υπέστη εγκεφαλικό πρόσφατα και αναμένεται να ενημερωθεί για τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι της όταν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Το δάνειο το είχε λάβει το 2006 και μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης το αποπλήρωνε κανονικά. Μετά το 2010 άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα. Είχε προχωρήσει σε υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, έγινε δεκτή αλλά στη συνέχεια απορρίφθηκε από το Εφετείο, διότι θεωρήθηκε πως έλαβε το δάνειο γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορεί να το αποπληρώσει. Αυτός ήταν ένας μόνιμος λόγος για την απόρριψη στον νόμο Κατσέλη» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος της οικογένειας Όθωνας Παπαδόπουλος.

Πριν από 10 χρόνια, ο σύζυγος της 72χρονης έφυγε από τη ζωή και σταδιακά η υγεία της άρχισε να επιβαρύνεται σημαντικά. «Από το 2017 είναι κατάκοιτη με παράλυση σε όλη την δεξιά της πλευρά. Βρίσκεται στο κρεβάτι και σαφώς δεν έχει την δύναμη να εργαστεί, μπαινοβγαίνει συνεχώς στα νοσοκομεία. Αυτή που την φροντίζει είναι η κόρης της» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το υπόλοιπο που χρωστά η 72χρονη έχει ξεπεράσει τα 120.000 ευρώ αυτή την στιγμή, ενώ το δάνειο -που μέρος του είχε αποπληρώσει- ήταν 90.000 ευρώ. «Προσπάθησε να κάνει διακανονισμό αλλά της ζήτησαν ένα μεγάλο ποσό ως εφάπαξ προκαταβολή, γύρω στις 15.000 ευρώ, που φυσικά δεν είχε διαθέσιμο και τώρα κινδυνεύει να της πάρουν το σπίτι, καθώς το δάνειο το εξαγόρασε fund» σημειώνει ο δικηγόρος της οικογένειας. «Δυστυχώς, είναι ανθρώπινες ιστορίες και οικογενειακά δράματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Θα δούμε σκηνές όπως στην Ισπανία, με ανθρώπους που πραγματικά δεν είχαν την ικανότητα να πληρώσουν τα δάνεια τους, που αν και προσπάθησαν δεν τα κατάφεραν, να μένουν στον δρόμο» σχολιάζει ο Όθωνας Παπαδόπουλος.

Εφιάλτης… δύο απλήρωτων δόσεων

Έναν εφιάλτη ζει η 60χρονη μητέρα του 40χρονου Χρήστου τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις του 2023 για το στεγαστικό της και όπως καταγγέλλει τα τηλέφωνα και οι απειλές έχουν ήδη αρχίσει. «Μέχρι τον Δεκέμβριο η μητέρα μου πλήρωνε κανονικά με τον διακανονισμό που είχε κάνει. Ωστόσο, με το νέο έτος η δόση διπλασιάστηκε και δεν μπορούσε να καλύψει την δόση της. Ο πατέρας μου πέθανε και η ίδια δεν έχει ακόμη σύνταξη, έτσι αναγκάστηκε να βρει δουλειά στα 60 της, την ώρα που εγώ είμαι 40 ετών και δυσκολεύομαι» αναφέρει ο γιος της 60χρονης.

Από τα 180 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τον 40χρονο, ζήτησαν περίπου 400 ευρώ μηνιαίος, ένα ποσό που δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει η μητέρα του. Το χρέος της 60χρονης αυτή την στιγμή ανέρχεται στα 62.000 ευρώ και όπως καταγγέλλει ο γιος της, τηλεφωνούν ακόμα και στο εργοστάσιο όπου εργάζεται η ίδια για να την απειλήσουν. «Φοβάται πλέον για την δουλειά της, τηλεφωνούν συνεχώς και μιλάνε με πολύ άσχημο τρόπο, απειλώντας ότι θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμό. Δεν δέχονται τίποτα πλέον, ούτε διακανονισμό» καταγγέλλει ο 40χρονος.

«Δεν είμαι μπαταχτσού»

Η κ. Στέλλα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της, μετά τον πλειστηριασμό που έχει ήδη γίνει και προσπαθεί να το διακόψει με προσφυγές ακόμα και στον Άρειο Πάγο. «Πήρα δάνειο 88.000 ευρώ το 2004 και αγοράσαμε ένα σπίτι με τον σύζυγό μου στην Ευκαρπία, μόλις 50 τ.μ. Σε αυτό μεγαλώνουμε τα δύο παιδιά μας. Όσο είχαμε δουλειές ήμασταν σωστοί και πληρώναμε κανονικά. Μετά όμως είχε ατύχημα ο σύζυγος μου και σε συνδυασμό με την κρίση αδυνατούσαμε να πληρώσουμε τις δόσεις» λέει. Η ίδια κέρδισε δύο δικαστήρια για τον νόμο Κατσέλη αλλά μετά από Εφετείο ακυρώθηκαν οι αποφάσεις.

«Πήγα στην τράπεζα και τους είπα είμαι εδώ. Δεν είμαι μπαταχτσού, θέλω να πληρώσω αλλά με βάση το μισθό μου, όσα μπορώ. Να είμαι σωστή. Δεν το δέχθηκαν, έδωσαν το δάνειο σε fund πριν δύο χρόνια και τώρα βγάζουν το σπίτι μου στο σφυρί. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας» λέει η κ. Στέλλα.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

…………………………………………………………..

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}