Θα ψάχνουμε με το κιάλι το χαρτί υγείας;;

 28/03/2024    02 : 48 : 27
χαρτι
68 / 100

Ποιος θα το φανταζόταν; Αποδεικνύεται ότι οι μαζικές αγορές στο χαρτί υγείας τις πρώτες μέρες της πανδημίας ήταν μια σοφή οικονομική απόφαση. Εάν το ντουλάπι του μπάνιου σας εξακολουθεί να είναι γεμάτο με ρολά, δεν χρειάζεται να ντρέπεστε πια, όπως αναφέρει άρθρο του Bloomberg.

Η έλλειψη χαρτιού υγείας το 2020 ήταν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι των μεγάλων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας που επρόκειτο να υποστεί η παγκόσμια οικονομία. Τώρα οι τιμές χονδρικής χαρτιού εκτινάσσονται σε ιστορικό υψηλό, οδηγώντας σε νέα κρίση που δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να αυξάνονται.

Όπως ισχύει για πολλούς κλάδους, ο πυρήνας του προβλήματος για το χαρτί υγείας είναι το κόστος της ενέργειας.

Η μετατροπή του ξύλου σε πολτό και στη συνέχεια σε χαρτί υγείας είναι πολύ ενεργοβόρα -περισσότερο από ό,τι για άλλα είδη χαρτιού. Στην Ευρώπη, η διαδικασία είναι πλέον απαγορευτικά δαπανηρή, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσονται σε ιστορικό υψηλό.

Ο Lorenzo Poli, ο επικεφαλής της ιταλικής χαρτοποιίας Cartiere Saci, μοιράστηκε πρόσφατα τον μηνιαίο λογαριασμό ενέργειας της εταιρείας του στην τηλεόραση: Είχε αυξηθεί από 385.000 ευρώ το 2021 σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Σε μια άλλη ένδειξη πιέσεων, η Hakle, μια μεγάλη γερμανική εταιρεία κατασκευής χαρτιού υγείας με ιστορία ενός αιώνα, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τη Δευτέρα. Η εταιρεία είπε ότι οι «τεράστιες» αυξήσεις τιμών για την ενέργεια και άλλα εμπορεύματα την έβαλαν στη γωνία.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή χονδρικής για το ευρωπαϊκό λεπτό χαρτί (από το οποίο προέρχεται το χαρτί υγείας) έχει αυξηθεί αυτή την εβδομάδα στο ιστορικό υψηλό των περίπου 2.200 ευρώ ανά μετρικό τόνο -από λιγότερο από 900 ευρώ τον Ιανουάριο του 2021. Και οι τιμές είναι πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω τον Οκτώβριο, όπως λένε στελέχη του κλάδου.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, το κόστος χονδρικής πώλησης λεπτού χαρτιού αυξανόταν κατά περίπου 3% έως 5% μηνιαίως. Από τον Ιούλιο, οι τιμές αυξάνονται κατά 10% κάθε μήνα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}